REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos Nobelio premijos komitetas 2011 m. Nobelio fizikos premiją skyrė trims mokslininkams už Visatos plėtimosi spartėjimo atradimą.

REKLAMA
REKLAMA

2011 m. Nobelio fizikos premiją pasidalins amerikiečiai Saulas Perlmutteris, Adamas G. Riessas ir Australijos mokslininkas Brianas P. Schmidtas. Premija bus padalyta perpus: pusę jos gaus S. Perlmutteris, o likusią pusę pasidalins A. G. Riessas ir B. P. Schmidtas

REKLAMA

Nobelio premijos komitetas premiją jiems skyrė už Visatos plėtimosi spartėjimo stebint toli esančias supernovas atradimą. Šių mokslininkų tyrimų rezultatai, pristatyti 1998 m., iš esmės pakeitė kosmologiją. Mokslininkai aptiko daugiau nei 50 labai toli esančių Ia tipo supernovų, kurių šviesa buvo silpnesnė, nei tikėtasi. Tai leido padaryti išvadą, kad Visatos plėtimasis spartėja.

10 mln. Švedijos kronų (apie 3,8 mln. litų) premija ir diplomai laureatams bus įteikti gruodžio 10 dieną Stokholme vyksiančioje iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje.

Pernai Nobelio fizikos premija atiteko grafeno atradėjams Andre Geimui ir Konstantinui Novoselovui. Pasak Nobelio komiteto narių, taip buvo įvertinti „itin reikšmingi“ šių mokslininkų eksperimentai grafeno kūrimo srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų