REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministerija inicijuoja siūlymą, kaip šalies didmiesčiuose centralizuotai tiekiamą šildymą atpiginti 4 ct/kWh. Tai būtų galima padaryti iš Elektrėnų „Lietuvos elektrinės“ perteklines dujas nemokamai perdavus termofikacinėms elektrinėms, kurios iš jų gamintų šilumą ir elektrą.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos energija“ šiemet tikėtina turės nepanaudotų apie 45 mln. kubinių metrų gamtinių dujų. „Lietuvos energija“ gali šitas dujas siūlyti termofikacinėms elektrinėms kaip žaliavą. Iš šios žaliavos termofikacinės elektrinės gamintų elektrą ir šilumą. Elektrą grąžintų „Lietuvos energijai“ kaip jau pagamintą produktą iš “Lietuvos energijos„ dujų, ir „Lietuvos energija“ šitą elektrą perduotų perdavimo sistemos operatoriui. Tuo tarpu šilumą vėlgi gautų „Lietuvos energija“ iš termofikacinių elektrinių. Ta šiluma būtų gaunama už kainą, kuri būtų artima šilumos gamybos savikainai, ir “Lietuvos energija„ šitą šilumą parduotų toms pačioms termofikacinėms elektrinėms už neaukštą kainą“, - pasiūlymo esmę pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo nusakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

REKLAMA

Pasak ministro, tai leistų sumažinti šilumos kainą iki 4 ct/kWh, šilumos kaina sumažėtų Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Klaipėdos ir Alytaus savivaldybių šilumos vartotojams, arba 60 proc. centralizuotą šildymą vartojančių Lietuvos vartotojų.

Šis šilumos gamybos būdas planuojamas pradėti įgyvendinti lapkritį, o sėkmingai jį įgyvendinus, gruodį galėtų būti perkeliamas visiems centrinio šildymo vartotojams.

Tiesa, dėl tokio šilumos gamybos būdo savanoriškai turėtų susitarti „Lietuvos energija“, termofikacinės elektrinės ir „Lietuvos dujos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų