REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstituciniam teismui (KT)  išaiškinus, jog Seimo priimtos Valstybinės šeimos koncepcijos nuostatos dėl šeimos sampratos prieštarauja Konstitucijai, šis teisės aktas iš esmės neteko galios. Tai iškart įžiebė aršius teisinius ginčus. Šeimos sąvokai apibrėžti gali reikti šaukti referendumą, - mano KT oponentai.

REKLAMA
REKLAMA

Būkime partneriais

Liberalų sąjūdžio frakcija mano, kad šiuo metu būtų tikslinga inicijuoti įstatymo, reglamentuojančio registruotą partnerystę Lietuvoje, rengimą ir svarstymą. Dėl to Liberalų sąjūdis artimiausiu metu ketina kreiptis į Teisingumo ministeriją.

REKLAMA

Liberalų sąjūdžio frakcija pabrėžia, kad būtina gerbti Konstitucinį teismą ir jo nutarimus, o priimtų sprendimų kritika kenkia tiek Seimo, tiek valstybės įvaizdžiui bei autoritetui.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Dalia Kuodytė primena, kad, atsižvelgiant į Seimo statutą,  Seimas per keturis mėnesius nuo Konstitucinio teismo išaiškinimo dėl Valstybinės šeimos koncepcijos nuostatų, kurios neteko galios, turėtų parengti ir pateikti šio Seimo nutarimo pakeitimo projektą.

REKLAMA
REKLAMA

„Norėčiau paraginti, kad atsakingi Seimo komitetai nedelstų ir jau dabar imtųsi šio darbo. Tuo pačiu manome, kad būtų tikslinga inicijuoti registruotos partnerystės įstatymo rengimą Lietuvoje. Juk Civiliniame kodekse nuostatos dėl bendro gyvenimo neįregistravus santuokos numatytos jau seniai, tačiau dėl atskiro partnerystę reglamentuojančio įstatymo nebuvimo jos neveikia“, - teigė D. Kuodytė.

2000-aisiais priimtame ir šiuo metu galiojančiame Civiliniame kodekse numatyta, kad Vyriausybė partnerystės įregistravimo tvarką reglamentuojantį įstatymą parengtų dar iki 2002 metų sausio 1 dienos. Vidaus reikalų ministerija 2004 metų vasarį buvo parengusi Partnerystės (Bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) įstatymo projektą, tačiau jo Seimas nesvarstė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Registruotos partnerystės institutas, leidžiantis oficialiai įteisinti glaudžius, artimus ryšius palaikančių, bet nesusituokusių asmenų santykius, vienu ar kitu pavidalu paplitęs daugelio pasaulio valstybių teisės sistemose. Seimo parlamentinių tyrimo departamento turimais duomenimis, registruota partnerystė viena ar kita forma įteisinta 16-oje iš 27 Europos Sąjungos valstybių.

„Manome, kad mūsų šalyje partnerystės registravimas padėtų spręsti teisinius bei turtinius klausimus tarp kartu gyvenančių nesusituokusių porų“, - teigė D. Kuodytė.

REKLAMA

Reikia referendumo?

KT nutarimui oponuojantys politikai nemano, kad liberalų siūlomas registruotos partnerystės institutas kažkaip sutvarkys įteisinamą, anot jų, „neribotą subjektyvumą“ apibrėžiant šeimos instituciją. Išeitis regima referendume.

„Po išaišikinimo, aiškumo ne padaugėjo, o sumažėjo. Prieš tai buvo aiškinama, kad minėta koncepcija bloga, nes esą diskriminuoja vienišus tėvus ar mamas. KT nutarimas sunaikino subjektyvizmo ribas ir aš, kaip įstatymų leidėja, manau, kad be tautos atsiklausimo neįmanoma jų nustatyti. Manau, kad be referendumo nebeišeis pažaboti pasiūlyto neriboto subjektyvizmo ir vadinamųjų „šeimos formų“ reliatyvumo“, - mano Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

REKLAMA

Ta proga „Balsas.lt“ primena, kad V. Aleknaitė Abramikienė neseniai susilaikė balsuojant dėl idėjos palengvinti referendumų organizavimą, kuomet jį inicijuoja piliečiai, pratęsiant parašams surinkti reikalingą terminą.

Pasak V. Abramikienės, dabartinio civilinio kodekso autoriai taip pat rėmėsi nežabotu liberalizmu, bet nėra aišku ar to nori tauta. „Dabar jau tikrai sunku pasakyti, ar grindžiant tvirtu emociniu ryšiu, bendru gyvenimu ir kitais KT minimais pagrindais, šeimomis nebegalės būti laikomi nuolatiniai svingerių klubų partneriai ar kitokie junginiai. Galbūt kokios nors žmonių bendrijos, kurios laisvai keičiasi partneriais, net ir gyvendamos viename bute, gali save vadinti šeima“, - samprotavo politikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl galbūt bręstančių kėslų įteisinti ir dar egzotiškesnes partnerystes abejoja ir kiti politikai.

Liberalų Sąjūdžio frakcijos narys Laimontas  Dinius portalui „Balsas.lt“ sakė, kad diskusijos dėl to frakcijoje nebuvo. „Reikia patikslinti, ar kalbame apie tos pačios lyties asmenų partnerystę ar apie skirtingų lyčių. Prieš tos pačios lyties asmenų partnerystę esu nusistatęs ir to kategoriškai laikysiuosi“, - sakė liberalas.

Partijos Tvarka ir Teisingumas frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis portalui „Balsas.lt“ tvirtino esąs už tradicinę, santuoka pagrįstą šeimą. „Kad neturi būti specialiai diskriminuojami tie, kurie pasirinko gyventi kitaip – mums buvo aišku ir be kažkieno išaiškinimų, tačiau manome, kad tradicinė šeima yra grįsta santuoka ir tai yra visuomenės pagrindas“, - sakė jis.

Tuo tarpu, vienas iš dabartinio Civilinio kodekso autorių, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius Valentinas Mikelėnas viešai siūlo Lietuvai išstoti iš europinių struktūrų, jei ji nori laikytis savo šeimos politikos sampratos. Savo ruožtu, Seimo narys, konsevatorius Mantas Adomėnas KT, už šį sprendimą, išvadino teisine chunta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų