REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nei aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, nei aplinkosaugininkai per metus nieko nenuveikė, kad būtų įvykdytas Vyriausiojo administracinio teismo sprendimas - spalio 18-ąją uždarytas Kazokiškių sąvartynas.

REKLAMA
REKLAMA

Iki spynos užkabinimo ant Kazokiškių šiukšlyno vartų liko 15 dienų. Vyriausiojo administracinio teismo kolegija, išimties tvarka atidėjusi sąvartyno uždarymą metams, visus atsakingus už Vilniaus regiono šiukšles perspėjo, kad joms naikinti būtų parūpinta kita vieta ar būdai, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Bet Lietuvos valdininkams teismo sprendimai - nė motais. Teismo nuomone, neteisėtą Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą išdavęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius atliekų klausimą sprendžia valdiškai.

Spjaudamas į teismo nutartį ir Temidę apskritai, valdininkas jau parengė naują taršos leidimą Kazokiškių sąvartynui.

Kazokiškių bendruomenei atstovaujančios advokatės Ramunės Dulevičienės nuomone, ir šis leidimas, kai tik jį pasirašys R. Masilevičius, bus neteisėtas.

REKLAMA
REKLAMA

"Vilniaus aplinkos apsaugos departamentas jau antrą kartą užlipo ant to paties grėblio, - teigė R. Dulevičienė. - Taršos leidimas negali būti išduotas be poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos, kuri galioja penkerius metus. Paskutinis Kazokiškių sąvartyno poveikio aplinkai vertinimas buvo atliktas 2001 metais.

Šis objektas pradėjo veikti su nebegaliojančiu taršos kontrolės leidimu, kurį R. Masilevičius pasirašė tik 2007-ųjų rugsėjį. Tai patvirtino ir teisėjų kolegija. Ji priėmė išimtinai retą nutartį - atsižvelgdama į problemos svarbą visam regionui, leido parengti naują taršos leidimą arba rasti kitą vietą šiukšlėms".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kazokiškių sąvartyną valdanti bendrovė VAATC (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras) paraišką naujam taršos kontrolės leidimui padavė kone paskutinėmis dienomis - prieš mėnesį.

R. Masilevičius iš anksto parengė naują leidimą, kuriam trūksta tik paskutinio skaitmens ir parašo. Tačiau valdininkas delsia, leidžia sąvartynui veikti iki paskutinės teismo nurodytos dienos.

„R. Masilevičius ketina dar kartą pasielgti neteisėtai, nes naujasis taršos leidimas parengtas 2008 metų vasario 18 dieną poveikio aplinkai vertinimo atranka, kurios galiojimas baigėsi šių metų vasarį, - sakė R. Dulevičienė. - Galbūt susigriebęs, kad tai tikrai neteisėtas dokumentas, Vilniaus aplinkos apsaugos departamentas jau dangstosi kitu dokumentu - poveikio aplinkai vertinimo atranka dėl “filtratų sąvartyne pakeitimo leistinumo„. Tačiau tai nėra tas dokumentas, kuris būtinas taršos leidimui išduoti“.

REKLAMA

„Respublikos“ kalbintas R. Masilevičius tvirtino, kad Kazokiškių bendruomenė, pateikusi prieštaravimą naujam taršos leidimui, elgiasi neteisingai ir sako netiesą.

„Sąvartynas veikia ir veiks - jis nedaro jokio neleistino poveikio aplinkai, - teigė R. Masilevičius. - O kaip jūs tvarkytumėte atliekas, jeigu teismas priimtų sprendimą uždaryti Kazokiškių sąvartyną? Aš neturėjau jokio pagrindo neparengti naujo taršos kontrolės leidimo“.

Paklaustas, kodėl ir jis, ir Aplinkos ministerijos vadovai buvo tokie įsitikinę, kad Kazokiškių sąvartynui bus išduotas būtinas leidimas paskutinę minutę, R. Masilevičius kiek sutriko.

REKLAMA

„Jeigu teismui bus parengti rimti argumentai ir įrodymai, įmanoma, kad Vilnius paskęs šiukšlėse. Bet nemanau, kad taip atsitiks“, - paaiškino R. Masilevičius.

Išaugo šiukšlių kalnas

Kazokiškių sąvartyno gamybos skyriaus viršininkas Jonas Makutunovičius „Respublikos“ žurnalistus vedžiodamas po savo valdas aiškino, kad kasdien į šį objektą 100-120 krovininių automobilių suverčia apie 1000 tonų šiukšlių.

Žinant tokius kiekius ir vienos atliekų tonos kainą - apie 60 litų - mokamą sąvartyno šeimininkams, tampa aišku, kodėl šis objektas yra toks gerbtinas ir saugotinas. Per metus iš Vilniaus regiono šiukšlių galima susikrauti apie 19 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Makutunovičius neslėpė, kad pirmoji sąvartyno sekcija jau bus užpildyta kitų metų rugsėjį. Kur tuomet teks dėti sostinės šiukšles, kurios čia sudaro apie 83 proc. visų atliekų?

„Aš esu tik gamybininkas, bet laukia tikrai niūri ateitis. Naujai sekcijai parengti reikia apie devynių mėnesių, bet niekas nėra daroma, - sakė J. Makutunovičius. - Lietuvoje atliekų sritis yra tragiška. Jeigu jas rūšiuotume, į Kazokiškes patektų vos pusė visų šiukšlių“.

Kas kelias minutes tonas šiukšlių verčiant galingiems sunkvežimiams, sąvartyno kamputyje dirba tik miniatiūrinė atliekų rūšiavimo linija. Privati firma, išsinuomojusi tą kampą iš UAB VAATC.

REKLAMA

Aplinkos ministerija skelbia Europos Sąjungos atliekų tvarkymo strategiją, kurioje beveik nėra vietos tokiems sąvartynams kaip Kazokiškėse.

Strategija sako, kad buitinės atliekos turi būti rūšiuojamos ir tik deginamos - sąvartynai jau baigė savo erą ir Bendrijoje juos galima laikyti tik toms atliekoms, kurių neįmanoma sudeginti. Kazokiškėse į žemę verčiama viskas, kas išmetama.

Milžiniškas laukas beveik užpildytas per trejus metus - privatininkai žvalgosi į artimiausius miškelius, kurie planuose jau sunumeruoti iki šeštosios sekcijos.

REKLAMA

„ES atliekų strategija badžiau akis aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui, Artūrui Paulauskui, tačiau jie degė tik regioninių sąvartynų idėja, - sakė teisininkė R. Dulevičienė. - Kadangi dabartinis ministras G.Kazlauskas nieko nesupranta apie aplinką, jos apsaugą, tai jis bent nesikiša į šią sritį ir aklai pasitiki pavaldiniais. O šie daro tik tai, kas kai kam naudinga. Jokiu būdu ne valstybei“.

Advokatės R. Dulevičienės teigimu, atliekų versle mes pasiekėme aukščiausią cinizmo viršūnę. Yra ir kitų įtarimų - atliekų tvarkymas visame pasaulyje buvo ir bus viena korumpuočiausių sričių. Tai - amžinas verslas, toks kaip laidotuvės, vaistai. Juk ne veltui šį verslą Italijoje globoja tik mafijos šeimos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nesakau, kad tai jau yra ir Lietuvoje, bet tam tikros specialiosios tarnybos šioje srityje jau tikrai turi labai daug darbo. Nežinia kokiais interesais besivadovaujantis Vilniaus aplinkos apsaugos departamento vadovas R. Masilevičius, matyt, išduos naują neteisėtą taršos leidimą Kazokiškėms, o kol mes vėl bylinėsimės, šiukšlės toliau bus verčiamos tūkstančiais tonų. Šis ponas viešai ir ciniškai yra pareiškęs, kad jo išduoti leidimai aplinkos neteršia“, - „Respublikai“ sakė R. Dulevičienė.

Eltos vyriausioji redaktorė Eleonora Budzinauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų