REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo ultravioletinių spindulių Žemę saugančiame ozono sluoksnyje virš Arkties vandenyno pirmą kartą per visą stebėjimų istoriją užfiksuota didžiulė skylė.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai žurnale „Nature“ pranešė tarptautinė tyrėjų grupė iš Europos ir Šiaurės Amerikos šalių, išnagrinėjusi 30 stebėjimo stočių Arktyje ir šiek tiek į pietus nuo jos duomenis. Skelbiama, kad ozono sluoksnio properšos virš Arkties plotas siekė apie 2 milijonus kvadratinių kilometrų.

REKLAMA

Ši properša susiformavo šių metų vasario ir kovo mėnesiais. Ji judėjo virš šiaurės Kanados, šiaurės Europos, centrinės Rusijos dalies ir šiaurės rytų Azijos. Manoma, kad ozono skylės atsiradimas susijęs su globaliais klimato pakitimais ir į atmosferą pramonės objektų išmetamais chloro junginiais. Patekę į viršutinius atmosferos sluoksnius 20 – 30 kilometrų aukštyje jie ima ardyti apsauginį ozono sluoksnį.

Pasak mokslininkų, pirmą kartą nuo reguliarių stebėjimų pradžios ozono sluoksnio virš Arkties regiono irimo mastai 2011 metų pirmąjį pusmetį tapo panašūs į ozono skylės virš Antarktidos dydį. Ozono matavimai aukštutiniuose atmosferos sluoksniuose virš Arkties vandenyno buvo atliekami iš JAV ir Europos meteorologinių palydovų ir iš Kanados poliarinių stebėjimo stočių leidžiamų meteorologinių zondų.

Ozono sluoksnio retėjimą šiaurės ašigalio regione tyrę mokslininkai bando surinkti kaip įmanoma daugiau duomenų apie klimato pokyčius šiame regione ir ozono sluoksnio storio kitimus, kad būtų galima tiksliai nustatyti ozono nykimo priežastis ir galimas tokio reiškinio pasekmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų