REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dideliems verslininkams vakarėliai su pasaulio žvaigždėmis ir kitos didelių pinigų biudžeto reikalaujančios pramogos yra normalu, o politikai stengiasi neišsišokti – daugumoje šalių tai tiesiog nepadoru. Tačiau apie šventes, kurias rengia Čečėnijos respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas, sklando legendos.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet, spalio 5-oji, 35-ojo R. Kadyrovo gimtadienio proga Grozne paskelbta šventine diena.

Vasaros viduryje Čečėnijos respublikos vadovas R. Kadyrovas su šeima buvo pastebėtas Antalijoje, penkių žvaigždučių viešbutyje „Mardan Palace“, kurio statyba garsiam čečėnų kilmės verslininkui Telmanui Ismailovui kainavo 1,4 mlrd. dolerių. R. Kadyrovas pailsėjo karališkai: važinėjo „Rolls Royce Phantom Cabrio“ (2 mln. dolerių), plaukiojo didžiuliame baseine, kurio viduryje įrengtas stiklinis akvariumas su rykliais, kaitinosi auksuotoje pirtyje.

REKLAMA

Turkijos leidinio „Focus haber“ duomenimis, T. Ismailovo draugams iš Čečėnijos buvo skirta 50 numerių (vieno numerio paros kaina – 17 tūkst. dolerių), o R. Kadyrovas praleido savaitę prezidentiniuose apartamentuose, kuriuose įrengta kino salė, trys miegamieji ir baseinas.

Galima neabejoti, kad paviešėti „Mardan Palace“ R. Kadyrovui pasiūlė T. Ismailovas. Juk АSТV grupės vadovas ir buvęs Čerkizovo turgaus vadovas praėjusiais metais galėjo grįžti į Rusiją tik užsitikrinęs R. Kadyrovo paramą. Tuomet, 2010 metų vasarį, T. Ismailovo ir R. Kadyrovo susitikimas, suderintas Kremliuje, buvo sensacija.

REKLAMA
REKLAMA

Asmeninis fondas

Draugystė su turtingais verslininkais R. Kadyrovui krauna turtus. Pavyzdžiui, 2006 metais Umaras Džabrailovas ir Ruslanas Baisarovas, žinodami apie Ramzano aistrą į brangius automobilius, jo 30-mečio proga padovanojo „Ferrari Testarossa“, kurio vertė – 450 tūkst. eurų.

Numeriai buvo sudaryti iš Čečėnijos vadovo inicialų ir amžiaus. Tuomet, duodamas interviu leidiniui „Komsomolskaja pravda“, R. Kadyrovas patvirtino faktą apie dovaną ir pažadėjo: kiek pasivažinėjęs mašiną perduos čečėnų vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai tik vienas epizodas. Iš tiesų čečėnų verslininkai sistemingai skiria pinigų regioniniam Achmato Kadyrovo (dabartinio vadovo tėvo) vardo visuomeniniam fondui, įkurtam labdaros tikslais ir skirtam Čečėnijos remonto ir atstatymo darbams finansuoti. Šis fondas, žiniasklaidos duomenimis, ir yra pagrindinis prabangaus Čečėnijos lyderio gyvenimo šaltinis.

Pats Ramzanas ne vieną kartą pareiškė žiniasklaidai, kad į fondą pinigus perveda „buvę Achmato Kadyrovo draugai“. Nežiūrint, kad daugelis čečėnų verslininkų jau seniai negyvena respublikoje, o dauguma jų darbuojasi Maskvoje, jie nuolat perveda pinigus, skirtus atstatymui, – pasakojo R. Kadyrovas interviu portalui strana.ru. – Galiu paskelbti jų pavardes. Tai broliai Umaras ir Huseinas Džabrailovai, Minchailas Gucerijevas ir daugelis kitų kilnių žmonių."

REKLAMA

Tačiau tai tik vienas epizodas. Iš tiesų čečėnų verslininkai sistemingai skiria pinigų į regioninį Rusijos didvyrio Achmato Kadyrovo vardo visuomenininį fondą, įkurtą labdaros tikslais ir finansuojantį Čečėnijos atstatymo darbus. Šis fondas, žiniasklaidos duomenimis, ir yra pagrindinis gražaus Čečėnijos lyderio gyvenimo šaltinis.

Žino tik Ramzanas

Šiam fondui vadovauja R. Kadyrovo motina Aimani. Fondo tinklalapyje nurodoma, kad „dėl verslininkų ir tiesiog neabejingų žmonių savanoriškų aukų respublikoje vyksta didelės gyvenamųjų namų, tiltų, kelių statybos, teikiama parama gyventojams“. Tačiau paskutinė informacija apie įgyvendintus projektus paskelbta 2007 metų gruodį, o informacijos apie fondo finansinę veikla rasti neįmanoma.

REKLAMA

„Kaip pildomas Achmato Kadyrovo fondas, žino tik Aukščiausiasis, ir, žinoma, Ramzanas, – remdamasis savo šaltiniais rašo leidinys „Dengi“. – Aslambekas Aslachanovas dar 2006 metais šia tema diskutavo su Amerikos ambasadoriumi, o „WikiLeaks“ paskelbus „čečėnų dosjė“ pateko į keblią padėtį. Jam teko aiškintis su Kadyrovo žmonėmis. Apie tai žino visi čečėnai ir todėl daugiau niekas nepravers burnos.“

„Kaip pildomas Achmato Kadyrovo fondas, žino tik Aukščiausiasis, ir, žinoma, Ramzanas, savo šaltinio žodžius cituoja ledinys Dengi. ru.– Aslambekas Aslachanovas, kuris dar 2006 metais šia tema padiskutavo su Amerikos ambasadoriumi, nutekėjus per „WikiLeaks“ „čečėnų dosje“, atsidūrė sudėtingoje situacijoje, kai jam teko aiškintis su R. Kadyrovo žmonėmis. Apie tai žino visi čečėnai, ir todėl niekas nepravers burnos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaltinis kalba apie skandalingą istoriją, kuri susijusi su „WikiLeaks“ ir buvusiu JAV ambasadoriumi Rusijoje Williamu Bernsu. „Čečėnų dosje“ ambasadorius rašo, kad pamažu R. Kadyrovas savo kontrolėn perėmė visus pinigų srautus, kurie anksčiau maitino federalus ir, kaip ir Kadyrovas –vyresnysis, norėtų kontroliuoti čečėnų naftą. Pinigus, kurie patenka į respubliką, jis laiko „mokesčiu už tai, kad viskas būtų tylu“.

Remdamasis prezidento patarėjo Aslambeko Aslachanovo žodžiais, W. Bernsas daro išvadą, kad „Kadyrovas–jaunesnysis paima sau iki trečdalio tenkančios šaliai finansinės paramos.“

REKLAMA

Praėjusių metų rugsėjį Čečėnijos finansų ministras Eli Isajevas pranešė tokius 2011 metų biudžeto duomenis: planuojamos pajamos – 9 mlrd. 362 mln., išlaidos – 63 mlrd. 149 mln. rublių. Тokiu būdu, dotacijos respublikai sudaro apie 54 mlrd. rublių, o tai niekaip nesutampa su oficialiais Rusijos finansų ministerijos skaičiais – 13,07 mlrd.rublių 2010 metais.

Jo didenybė automėgėjas

„Neaišku, ar Čečėnijos vadovas R. Kadyrovas yra turtingiausias iš Rusijos gubernatorių. Tačiau tai, kad jis labiau už visus mėgsta demontruoti savo finasines galimybes, nėra abejonių“, – sako nacionalinės strategijos instituto direktorius, politologas Stanislavas Belkovskis. Vienok oficialus R. Kadyrovo atlyginimas, kaip kalbama Rusijos valdžios kuluaruose, neviršija kitų Rusijos regionų vadovų atlyginimo.

REKLAMA

Žvelgiant į 2010 metų pajamų ir turto deklaraciją, kuri buvo pateikta šių metų balandį, R. Kadyrovo pajamos sudarė 4 mln.191 rūkst. rublių (vidutinis Rusijos prezidento administracijos darbuotojų, vyriausybės narių ir gubernatorių – 3–4 mln. rublių). "Iš nekilnojamojo turto, kurį valdo R. Kadyrovas, įregistruotas socialinis būstas – 36 kv. metrų butas“, – rašoma respublikos vadovo svetainėje. Deklaracijoje neminimas nei vienas R. Kadyrovo automobilis. 2009 metų deklaracijoje paminėtas VAZ–21053.

Tačiau Rusijos valdininkų deklaracijomis jau seniai niekas netiki. Kaip gali rimtai priimti informaciją apie R. Kadyrovo „Žigulius“, jeigu ant jo rankos puikuojasi firmos „Bovet“ laikrodis, kurio korpusas iš baltojo aukso. Vedomosti ru. duomenimis, jo vertė – 300 tūkst. dolerių. 2009 metų gegužę Sąskaitybos rūmų pirmininkas Sergiejus Stepašinas vienoje televizijos programoje taip pakomentavo R. Kadyrovo deklaraciją: R. Kadyrovui praktiškai priklauso visa respublika. Todėl dėl jo nepergyvenkite“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasarį ru.net apskriejo beveik baigtos statyti Čečėnijos vadovo rezidencijos Kadyrovų giminės Centorojaus kaime fotografijos – prabanga pritrenkia. Ir VAZ–21053, priklausęs R. Kadyrovui, yra tikras pasityčiojimas: apie Čečėnijos prezidento aistrą brangiems automobiliams žino kiekvienas, kas bent sykį matė „prezidento kortežą“.

Dar 2008 metais „Solidarnost“ judėjimo aktyvistas Ilja Jašinas į savo tinklaraštį įkėlė nufilmuotą R. Kadyrovo kortežo, susidedančio maždaug iš 50 automobilių, praskriejimą. Čia galima pamatyti iki dešimties BMW, devynis „Porsche Cayenne“, du S klasės „Mercedes–Benz“ ir keletą G klasės „mersų“, aštuonis „Lexus LX 470“ ir maždaug penkiolikos „Volgų“ bei „Žigulių“ virtinę. Tinklaraščio autorius kortežą įvertino apytikriai 2 mln. eurų. Vien tik jo išlaikymas, kaip mano specialistai, atsieina 10–12 tūkst. dolerių per dieną.

REKLAMA

Be to, šių metų kovą „blogeris“ Rustemas Adagamovas parodė penkių naujų „Mercedes E350 4Matic“ fotografijas. Šie automobiliai, kainuojantys maždaug po 85 tūkst. dolerių, buvo nupirkti ypatingosios paskirties batalionui „Groznas“, kuris saugo respublikos aukščiausio rango pareigūnus. O 2005 metais žurnalo GQ žurnalistė, ėmusi interviu iš R. Kadyrovo jo gimtajame name Centorojaus kaime, pastebėjo, kad aikštelėje prie prezidento namo „stovi juodas „Hummer“, visureigis „Lexus“ ir sportiniai automobiliai“. Nuotraukose matosi, kad kai kurie iš šių sportinių automobilių – „Lamborghini“.

REKLAMA

Tikro kalniečio meilė brangiems automobiliams panaši į kaukaziečio aistrą žirgams ankstesniais laikais. R. Kadyrovas sėkmingai suderina meilę ir vieniems, ir kitiems. Be to, jis gali laikyti visą kaimenę puikių eiklių žirgų. 2006 metais R. Kadyrovas laikraščio „Žyzn“ korespondentui, kad turi aštuonis „puikius eržilus“, mėgstamiausias iš jų – „anglas“ Džasilas.

Specialistai vėliau kiekvieną iš jų įvertino nuo 300 tūkst. iki 2,5 mln. dolerių. Beje, kai Dubajuje buvo įvykdytas pasikėsinimas į Sulimą Jamadajevą, R. Kadyrovo eržilai kaip tik dalyvavo jojimo varžybose Jungtiniuose Arabų Emiratuose. Vietos valdžios organai, įtardami prisidėjus prie nusikaltimo, sulaikė iranietį Machdi Lorniją, kuris, anot R. Kadyrovo, yra jo arklininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Arklininkas sulaikytas. Be priežiūros lieka brangūs žirgai“, – skundėsi tuomet R. Kadyrovas. O 2007 metų spalio mėnesį, savo gimtadienio išvakarėse, jis, kaip teigia žiniasklaida, įsigijo arabų veislės žirgą šuolininką vardu Esielmdišas už maždaug 1 mln. dolerių.

Futbolo mėgėjas

Be jojimo R. Kadyrovas labai mėgsta futbolą. Rusijos aukščiausioje lygoje žaidžianti „Terek“ komanda, kurios vienintelis finansavimo šaltinis yra vis tas pats Achmato Kadyrovo vardo fondas, faktiškai gyvena ir treniruojasi Kislovodske, kur jai yra išnuomotas pensionatas ir aikštės treniruotėms, pažymi Stanislavas Bielkovskis. Į rungtynes namuose, Grozne, komanda iš Kislovodsko skrenda čarteriniu reisu, nors atstumas tarp miestų – viso labo 340 kilometrų. Pats R. Kadyrovas – „Tereko“ prezidentas.

Metų pradžioje į vyriausiojo trenerio postą buvo pakviestas visam futbolo pasauliui žinomas olandas Ruudas Gullitas (sutarties suma, kaip teigia kai kurie šaltiniai – 5 mln. eurų per metus). Bet R. Gullitas ir R. Kadyrovas nesutarė, kaip kalbama, dėl to, kad Čečėnijos vadovas mėgdavo pats nuspręsti, kas žais komandos startinėje vienuolikėje. Pats R. Gullitas, neneigęs, kad į Čečėniją atvažiavo „dėl pinigų ir nuotykių“, po nesėkmingų mačų serijos buvo atleistas. Reikia manyti, olandas buvo patenkintas jam sumokėtomis netesybomis.

Šiais metais Grozne taip pat vyko dėmesį prikausčiusios dvejos parodomosios rungtynės. Iš pradžių kovo 8–ajai R. Kadyrovas pasikvietė Brazilijos veteranus – 1994 metų pasaulio čempionus draugiškoms rungtynėms su pačio Čečėnijos vadovo komanda: į ją įėjo respublikos vyriausybės nariai ir žinomi Rusijos futbolininkai.

REKLAMA

Anot R. Kadyrovo, apie honorarus brazilams nebuvo kalbos: „Jie padarė brolišką, draugišką žingsnį, išreiškę norą atvažiuoti pas mus, kad padarytų gerą, draugišką darbą“. Tačiau duodamas interviu Brazilijos leidiniui „Globoesporte“ vienas iš čempionų, Romario, paneigė R. Kadyrovo žodžius, pareikšdamas, kad nebūtų važiavęs, jei jam nebūtų gerai sumokėję.

O gegužę, prašmatnios „Achmat Arenos“ atidarymo proga R. Kadyrovas organizavo rungtynes, kuriose sutiko dalyvauti tokios žvaigždės kaip Diego Maradona, Fabian Bartez, Franko Barezi, Luiš Figu, Ivan Samorano, Alen Bogosian, Jean–Piere Papen. Kovą nutekėjus informacijai apie didelius honorarus rungtynių organizatoriai neslėpė, kad futbolo žvaigždes (kaip ir artistus Toto Kutunio, Al Bano, Vanessą May ir S.S.Catch) pakvietė už pinigus, bet tuojau pat pažymėjo, kad nė rublio nebuvo paimta iš biudžeto. Kaip paaiškėjo, žvaigždžių atvykimą finansavo čečėnų verslininkas ir „Tereko“ viceprezidentas Bulatas Čagajevas.

Prancūzijos „Canal+“ savo siužete parodė, kaip žaidėjai, laukiantys lėktuvo iš Grozno į Ženevą, netikėtai gauna dovanų – prabangius laikrodžius – iš vietos milicijos viršininko. Pavyzdžiui, laikrodžio, kurį gavo A. Bogosianas, ciferblatas papuoštas briliantais. Tuo pačiu metu reportaže sakoma, kad dauguma kviestinių žvaigždžių, greičiausiai, kaip atlyginimą gavo ne tik prabangius laikrodžius, bet kur kas daugiau.

REKLAMA

Štai Ivan Samorano prieš kamerą prisipažino, kad jam gerai sumokėjo. Kaip tvirtina „Canal+“, D. Maradona gavo 1 mln. eurų, o kiti – „vidutiniškai nuo 20 tūkst. iki 50 tūkst. eurų kiekvienas“.

Talentų globėjas

Dar viena R. Kadyrovo aistra – šou verslo žvaigždės, tiek savo šalies, tiek užsienio, kurias čečėnų lyderis mėgsta kviestis į savo renginius. Tos žvaigždės pasiūlymų paprastai neatsisako ir su malonumu išvyksta trumpų gastrolių. „Novaja gazieta“ pateikia keletą pavyzdžių, apie kuriuos pranešė reporteriai, nušviečiantys aukštuomenės gyvenimą, arba pačios įžymybės. Štai jie.

2005 metų sausio mėnesį R. Kadyrovo kvietimu atvažiavo Natalija Jonova (sceninis pseudonimas Gliukozė), Ksenija Sobčak ir grupė „Zvieri“. Koncertas vyko sporto klube „Ramzan“ vandens parko ir pramogų komplekso Gudermese statybos pradžios proga. Žiniasklaidos duomenimis, koncerto organizatoriams renginys atsiėjo daugiau kaip 5,5 mln. eurų.

2005 metų rugsėjo mėnesį amerikietis boksininkas Mike Tysonas už vizitą į Gudermesą R. Kadyrovo kvietimu, anot agentūros Caucasustimes.com, gavo 2 mln. dolerių. Moters grožis Kaukaze taip pat vertinamas labai aukštai: maždaug tiek pat atsiėjo Sočyje vykusio ištekėjusių moterų grožio konkurso „Missis World–2007“ dalyvių atvažiavimas į Grozną.

REKLAMA

2006 metų spalio mėnesį tarptautinės linksmųjų išradingųjų klubo prezidentui Aleksandrui Masliakovui Čečėnijos prezidento vardu įteikė medalį „Už nuopelnus Čečėnijos respublikai“, o trijų Čečėnijoje rungtyniavusių komandų kapitonams padovanojo po automobilį VAZ–2110 – panaudojant Achmato Kadyrovo vardo fondo lėšas.

R. Kadyrovo svetingumą galėjo įvertinti stilistas Sergiejus Zvierevas, dainininkas Dima Bilanas ir jo prodiuserė Jana Rudkovskaja. Stilistas dovanų gavo 100 tūkst. dolerių vertės laikrodį. Netrukus jis pats tai patvirtino: „Tokios dovanos, ir dar iš paties Ramzano Kadyrovo, aš nesitikėjau! Man tai buvo kaip perkūnas iš dangaus“.

Janai Rudkovskai gimtadienio proga buvo padovanotas automobilis „Porsche Cayenne Turbo“, kurio vertė 250 tūkst. dolerių, ir žiniasklaida tuojau pat pranešė apie negirdėtą Čečėnijos vadovo dosnumą. Kilus triukšmui R. Kadyrovas pabandė atsiriboti nuo pranešimų apie brangią dovaną.

Duodamas interviu radijo stočiai „Echo Moskvy“ jis pasakė, kad „šią mašiną padovanojo vienas turtingas verslininkas, kurio pavardės aš nenoriu minėti“.

Kolumbiečių dainininkė Shakira ir amerikiečių aktorius Kevinas Costneris bus tarp šiųmetinių žvaigždžių, turinčių atvykti į Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo 35-ojo gimtadienio iškilmes.

REKLAMA

Iškilmėse Grozne taip pat dalyvaus amerikiečių aktorės Hilary Swank ir Eva Mendes bei Singapūre gimusi smuikininkė Vanessa Mae, informavo naujienų agentūrą „France Presse“ tie patys šaltiniai.

R. Kadyrovo gimimo dienos proga spalio 5-oji Grozne paskelbta šventine diena.

Žinoma, žvilgsniu aprėpti visus Čečėnijos lyderio nesaikingumą, turint omenyje tokios informacijos prieinamumo laipsnį, vargu ar įmanoma. Tačiau net ir tie, kurie čia paminėti, pinigine išraiška yra gana įspūdingi.

Leonas Grybauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų