REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitą savaitę, spalio 3–10 dienomis, Seimo Pirmininkė Irena Degutienė oficialiu Japonijos kvietimu su darbo vizitu lankysis šioje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Japonijoje yra numatyti Seimo Pirmininkės susitikimai su šios šalies Parlamento Atstovų Rūmų pirmininku Takahiru Jokomičiu (Takahiro Yokomichi), Aukštųjų Rūmų komitetų pirmininkais, ministrais, įtakingiausio Japonijos tarptautinių santykių instituto prezidentu. Taip pat įvyks susitikimai su Japonijos ekonominių organizacijų federacijos, verslo kompanijų („Panasonic“, lazerių gamintojo „Riken“ ir kt.) vadovais ir su strateginės investuotojos į Visagino atominės elektrinės projektą „Hitachi“ kompanijos vadovybe.

REKLAMA

Kvietimą Seimo Pirmininkei atvykti į Japoniją ir pristatyti galimybes investuoti Lietuvoje, aptarti galimybes mažinti aktyvesniems verslo ryšiams trukdančias teisines kliūtis ir susipažinti su šios šalies Parlamento vykdoma parlamentine įvairių sričių kontrole Japonijos ambasada Vilniuje perdavė daugiau nei prieš metus.

„Jau daugiau nei prieš metus gavau Japonijos Vyriausybės kvietimą apsilankyti šioje šalyje ir pristatyti galimybes investuoti Lietuvoje, taip pat ir susipažinti su viena svarbiausių parlamentinių funkcijų – parlamentine kontrole įvairiose srityse. Taip pat tikiuosi susitikimuose paskatinti Japonijos vadovus pasirašant atitinkamas dvišales sutartis sukurti geresnes sąlygas ekonominiam šalių bendradarbiavimui ir panaikinti teisines kliūtis verslo ryšiams, tokias kaip dvigubas apmokestinimas“, – sako I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Pirmininkė planuoja vizito metu vyksiančių susitikimų su aukščiausiais Japonijos politikais, asocijuotomis verslo struktūromis ir atskiromis verslo kompanijomis pristatyti potencialius investavimo Lietuvoje privalumus.

„Žinome, kad Japonija kartu su JAV, Vokietija ir Didžiąja Britanija yra viena iš didžiausių investuotojų užsienyje, vykdo itin daug investicinių projektų. Tačiau pagal investicijas Lietuvoje Japonija yra tik 59–oje vietoje. Todėl turime siekti, kad ši aukštųjų technologijų valstybė daugiau investuotų Lietuvoje, kurtų kuo daugiau darbo vietų Lietuvos žmonėms. Tikimės, kad Japonijos kompanijos susidomės Lietuvoje esančiomis galimybėmis“, – sako I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Pirmininkė pažymi, kad vizito metu daug dėmesio bus skirta ir galimybėms didinti Lietuvos eksporto į Japoniją apimtis.

„Japonijos gyventojų perkamoji galia yra itin didelė, tačiau lietuviškos produkcijos šioje šalyje parduodama pernelyg mažai. Bet Lietuva tikrai turi ką pasiūlyti Japonijai. Tai ir baldai, ir tekstilės gaminiai, medicinos preparatai ir lazerių produkcija. Pristatysime šias galimybes ir tikimės Japonijos Vyriausybės ir asocijuotų verslo struktūrų susidomėjimo mūsų pasiūlymais“, – sako I. Degutienė.

REKLAMA

Pasak Seimo Pirmininkės, glaudesnį ir aktyvesnį ekonominį bendradarbiavimą užtikrintų teisinių kliūčių panaikinimas ir geresnė investicijų apsauga.

„Lietuva iki šiol neturi dvišalio ekonominio bendradarbiavimo sutarčių su Japonija. Susitikimuose su Japonijos Vyriausybės vadovais ir atstovais tikrai kelsiu klausimą dėl dvigubo apmokestinimo panaikinimo ir investicijų skatinimo ir apsaugos sutarčių“, – teigia I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė atkreipia dėmesį, kad jei Lietuvos Vyriausybė susitars su japonų įmone „Hitachi“ dėl naujos atominės statybos, šią sutartį teks tvirtinti Seime.

REKLAMA

„Vyriausybei sutarus su japonų ar kokia kita kompanija dėl naujos atominės elektrinės statybos, Seimas turės priimti sprendimą dėl koncesijos sutarties. Šis projektas yra labai svarbus Lietuvos energetinei nepriklausomybei, tačiau kartu yra ir labai sudėtingas. Todėl šis vizitas tampa gera proga iš arčiau susipažinti ir su „Hitachi“ kompanijos darbais bei vertinimais pačioje Japonijoje, su japonais aptarti Japonijos poziciją dėl branduolinės energetikos perspektyvų ir ateities bei susipažinti su Japonijoje vykdoma parlamentine kontrole energetikos srityje. Siekdami kuo daugiau skaidrumo ir aiškumo įgyvendinant naujos atominės jėgainės statybą privalome gerai susipažinti ir su Japonijos tradicijomis parlamentinės kontrolės srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didesnis dėmesys į parlamentinės kontrolės svarbą Lietuvos parlamente buvo atkreiptas tik prieš porą metų, tad šioje srityje esame dar naujokai ir privalome mokytis iš daug senesnes tradicijas šioje srityje turinčių valstybių. O kad viskas būtų kuo skaidriau ir aiškiau, kartu su manimi į Japoniją važiuoja ir du mano pavaduotojai, atstovaujantys ir valdančiajai daugumai, ir opozicijai“, – sako I. Degutienė.

Seimo Pirmininkės komandiruotės į Japoniją išlaidas padengs Japonijos Vyriausybė, nes pagal šioje šalyje galiojančias tarptautinio protokolo nuostatas priimanti šalis apmoka kviečiamų valstybės vadovų priėmimo kaštus.

Seimas, vadovaudamasis statutu, pavedė Seimo vicepirmininkui Česlovui Juršėnui pavaduoti Seimo Pirmininkę I. Degutienę šių metų spalio 3–10 dienomis komandiruotės į Japoniją metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų