REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internetinis portalas „BusinessInsider“ sudarė dešimties sėkmingiausių internetinio verslo srities jaunuolių sąrašą. Šiame reitinge galima sutikti tuos žmones, kurie savo įsteigtas kompanijas pardavė už ne mažiau kaip 100 milijonų JAV dolerių, arba tuos, kurių viešųjų kompanijų bendra rinkos vertė buvo pasiekusi panašias sumas. Į sąrašą įtraukti tik tokių kompanijų įkūrėjai, kurie tokiais būdais praturtėjo dar nesulaukę 30 metų:

REKLAMA
REKLAMA

Aaronas Patzeris, būdamas 28 metų, kompaniją „Mint.com“ pardavė už 170 mln. dolerių

Aaron Patzer (businessinsider.com nuotr) (nuotr. Balsas.lt)Aaron Patzer (businessinsider.com nuotr)

Patzeris pabaigė mokslus Duke'o universitete. 2007 metais jis laimėjo 50 tūkst. dolerių vertės stipendiją „TechCrunch 40“ organizuotame konkurse ir už šiuos pinigus įkūrė kompaniją „Mint.com“. „Mint.com“ – tai internetinė finansinės apskaitos ir vadybos programa, kurios pagalba žmonės gali analizuoti savo išlaidų balansą. Po poros metų Patzerio kompaniją už  170 milijonų dolerių nusipirko „Intuit“.

REKLAMA

Maxas Levchinas, būdamas 27 metų, „PayPal“ pavertė pelninga viešąja kompanija.

Max Levchin (businessinsider.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Max Levchin (businessinsider.com nuotr.)

Levchinas gali pasigirti bent dviem sėkmingomis savo įsteigtų kompanijų istorijomis. 1998 m. jis kartu su bendražygiais įkūrė kompaniją, kuri vėliau tapo žinoma „PayPal“ vardu. Po ketverių metų „PayPal“ iš privačios kompanijos tapo viešąja. Kai ją perpirko „eBay“, Levchinas už savo akcijų dalį gavo 34 milijonus dolerių. Vėliau Levchinas įkūrė „Slide“, už kurios pardavimą „Google“ kompanijai uždirbo dar 182 milijonus dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Catherine ir Davidas Cookai, būdami atitinkamai 21 ir 22 metų, pardavė „MyYearbook“ už 100 mln. dolerių

Catherine ir David Cook (My Yearbook nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Catherine ir David Cook (My Yearbook nuotr.)

Dar būdami paaugliai Catherine ir jos brolis Davidas sukūrė socialinį tinklapį „MyYearbook“. Kadangi jaunuoliai buvo ką tik persikėlę į naują mokyklą, „MyYearbook“ padėjo jiems greitai susirasti naujų draugų. Maža to, „MyYearbook“ greitai išpopuliarėjo ir visoje šalyje. Prie kompanijos veiklos prisidėjus vyresniajam jų broliui Geoffui, kompanija pradėjo nešti ir didelę finansinę naudą. Šių metų rugpjūtį socialinis tinklapis „QuePasa“ perpirko „MyYearbook“ ir praturtino Cookų šeimynėlės biudžetą 100 milijonų dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaredas Polis, būdamas 24 metų, pardavė savo projektą „Bluemountain“ už 780 mln. dolerių

Jared Polis (businessinsider.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Jared Polis (businessinsider.com nuotr.)

Savo sėkmingą karjerą elektroninių atvirukų veikloje Polis pradėjo dar 1996 metais. Jaredui nemažai talkino jo tėvai, tuomet padėję jam įkurti kompaniją „Bluemountainarts“. Po trejų metų šeimos įsteigta kompanija buvo parduota korporacijai „Excite@Home“. Sandoris buvo įvertintas 780 milijonų dolerių.

Stephanas Paternotas, būdamas 24 metų, savo projektą „TheGlobe“ pavertė pelninga viešąja kompanija.

REKLAMA

Stephan Paternot (businessinsider.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Stephan Paternot (businessinsider.com nuotr.)

Kompaniją „TheGlobe“ Paternotas įkūrė dar būdamas Cornellio universiteto pirmakursiu. „TheGlobe“ veikla apėmė internetinių pokalbių, žinučių dalinimosi ir internetinių puslapių kūrimo paslaugas. Viešąja kompanija „TheGlobe“ tapo 1998 metais. Tuo metu „TheGlobe„ akcijų kursas buvo itin aukštas, tad kompanijos vertė išaugo iki 1 milijardo JAV dolerių. Bet jau kitais metais „TheGlobe“ akcijos smarkiai nuvertėjo. 2008 metais ši kompanija buvo visiškai panaikinta.

REKLAMA

Jeffas Arnoldas, eidamas trečiąją dešimtį, savo kompanijos „WebMD“ vienos akcijos vertę pakėlė iki 100 dolerių

Jeff Arnold (businessinsider.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Jeff Arnold (businessinsider.com nuotr.)

Iš pradžių Arnoldas sukūrė širdies ritmo monitoringo sistemą ir pardavė ją už 25 milijonus JAV dolerių. Vėliau šiuos pinigus jis investavo į savo kompanijos „WebMD“ veiklą. Jau po metų šios kompanijos vertė siekė 20 milijonų dolerių. Vėliau kompanija susijungė su savo pagrindine konkurente „Healtheon“, o šis sandoris buvo įvertintas 7 mlrd. dolerių. Šią korporaciją Arnoldas paliko 2000 metais, kuomet kompanijos vienos akcijos vertė siekė net 100 dolerių. Praėjus vos metams po Arnoldo išėjimo, kompanijos vertė krito iki 3 dolerių už vieną akciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marcas Ewingas. Prieš įžengdamas į ketvirtąją dešimtį, savo projekto dėka tapo „popieriniu“ milijardieriumi.

Ewingas sukūrė „Linux“ paskyrą „Red Hat Linux“. Jo projektą perėmė Bobas Youngas ir abu vyrai sukūrė naują kompaniją „Red Hat Software“. Ewingas buvo paskirtas „Red Hat Software“ vadovu, kuomet ši įmonė tapo viešąja kompanija. Prieš sprogstant internetinio verslo „burbului“, kompanijos vertė siekė beveik 1 mlrd. dolerių.

Marium Naficy ir Varsha Rao, būdamos trečioje dešimtyje, savo kompaniją „Eve.com“ pardavė už 100 mln. dolerių

REKLAMA

Marium Naficy ir Varsha Rao (businessinsider.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Marium Naficy ir Varsha Rao (businessinsider.com nuotr.)

Naficy ir Rao susipažino dirbdamos finansų srityje New Yorke. Abi merginos norėjo pradėti savo verslą, tad įkūrė kompaniją, internetu pardavinėjančią kosmetiką. Iš pradžių investuotojai skeptiškai žiūrėjo į šį projektą – neva moterys niekada neperka internetu. Visgi toks požiūris nebuvo pagrįstas. Praeitais metais merginų kompaniją „Eve.com“ perpirko korporacija „IdeaLab“. Šio sandorio vertė – 100 mln. dolerių.

Jaredas Hechtas ir Steve'as Martocci. Pardavė savo kompaniją „GroupMe“ už beveik 100 mln. dolerių

REKLAMA

Jared Hecht ir Steve Martocci (businessinsider.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Jared Hecht ir Steve Martocci (businessinsider.com nuotr.)

Šie vaikinai vos praėjusiais metais įkūrė savo kompaniją „GroupMe“. Kompanijos veikla apima grupinio žinučių dalinimosi paslaugas. Praėjusį mėnesį Hetchas (24 metai) ir Martocci (29 metai) savo produktą pardavė kompanijai „Skype“. Manoma, jog sandoris buvo įvertintas 85 milijonais dolerių. Nors jaunuoliai ir nepasiekė 100 milijonų dolerių ribos, bet vis vien yra verti būti šiame sąraše.

Dave'as Morinas. Savo kompaniją „Google“ korporacijai galėjo parduoti už 100 mln. dolerių, bet pasiūlymą atmetė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dave Morin (digitaltimes.ie nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Dave Morin (digitaltimes.ie nuotr.)

Morinas, anksčiau dirbęs „Facebook“ kompanijoje, sukūrė didesnį privatumą užtikrinantį socialinį tinklapį „Path“. Praėjus vos trims mėnesiams nuo kompanijos veiklos pradžios pasirodė pranešimų, jog Morinas atmetė itin viliojantį „Google“ pasiūlymą – galimybę parduoti „Path“ už 100 milijonų dolerių. Kodėl? Kaip teigia jo kolega ir draugas D.Moskovitzas, jaunuolis tiesiog jautė pernelyg didelį aplinkinių spaudimą. Anot jo, Morinas buvo įkalbinėjamas nerizikuoti savo kompanijos ateitimi ir kuo greičiau parduoti ją „Google“. Visgi Morinas sprendimą priėmė pats ir pasirinko kitą kelią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų