REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Panevėžio apygardos teisme pradėta nagrinėti penkiolikos asmenų byla prieš AB „DnB Nord bankas“. Parengiamojo posėdžio metu teismas patenkino banko atstovų prašymą bylos nagrinėjimą sustabdyti, kol bus priimtas svarbus sprendimas kitoje byloje, nagrinėjamoje Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

REKLAMA
REKLAMA

Vertybinių popierių komisijos (VPK) vykdytas sisteminis tyrimas šį rugpjūtį atskleidė, kad 640 neprofesionalių investuotojų už daugiau kaip 700 mln. litų įsigijo 2005-2010 metais „DnB Nord banko“ siūlytų išvestinių investicinių produktų. Galimi banko klientų nuostoliai iš šių investicijų, VPK skaičiavimu, siekia beveik 100 mln. Lt.

REKLAMA

Ieškovų teigimu, platinant neprofesionaliesiems investuotojams su akcijų indeksais ir kitu turtu susietas obligacijas, kurių įsigijimas finansuotas banko paskolintomis lėšomis, buvo padaryta esminių pažeidimų.

VPK nuomone, bankas turėtų prisiimti atsakomybę ir atlyginti žalą suklaidintiems investuotojams. Bankas su šiais reikalavimais nesutinka.

„DnB Nord bankas“ yra apskundęs VPK išvadą Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Vienas iš penkiolikos Panevėžyje nagrinėjamos bylos ieškovų - Vilniaus rajone gyvenantis ūkininkas Julius Lankauskas 2007 metų gruodį „DnB Nord bankui“ užstatė apie 24 ha žemės ir patikėjęs, kad sandoris nebus nuostolingas jam ir jo ūkiui, įsigijo banko siūlytų obligacijų. Banko suteikto J. Lankauskui kredito suma 3,5 karto viršijo užstatomų žemės sklypų vertę, nustatytą vertintojų. Pasibaigus obligacijų galiojimo terminui, potencialus ūkininko uždarbis virto didžiuliais nuostoliais - bankas reikalauja iš pensinio amžiaus ūkininko apie 440 tūkst. litų priskaičiuotų palūkanų. Kitų bylos dalyvių istorijos - kone analogiškos.

Dėl „DnB Nord banko“ išleistų obligacijų Lietuvos teismuose šiuo metu iš viso nagrinėjama ne mažiau kaip 10 bylų. Preliminariais duomenimis, iš viso į teismus yra kreipęsi mažiausiai 40 asmenų, dalies jų ieškiniai yra nagrinėjami kartu.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų