REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį rudenį viena religinė bendruomenė Vilniuje ketina surengti  šventę, pavadintą skambiu „Vilties festivalio“ vardu. Kaip skelbia renginio organizatoriai, jame ketina dalyvauti gausus būrys atlikėjų iš Lietuvos ir užsienio.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp jų – „jungtinis bažnyčių 400 balsų choras, Lietuvos kariuomenės orkestras (vad. kpt. Egidijus Ališauskas), džiazo muzikantas trimitininkas Vytautas Grubliauskas, solistas Vaidas Vyšniauskas, berniukų choras „Ąžuoliukas“, Arvydas Joffė ir grupė, krikščioniško roko grupė „Gyvai“, pasaulinio garso gitaros virtuozas Denissas Agajanianas, džiazo pianistas iš Jamaikos Huntley Brownas“ ir daug kitų.

REKLAMA

Bet ar tikrai visi dalyvaus?

Paklaustas, ar Lietuvos kariuomenės orkestras ketina dalyvauti „Vilties festivalyje“, kurį rengia krikščionių bendrija „Tikėjimo žodis“, ir kuriame svečiuosis, kaip skelbia renginio organizatoriai, „Franklinas Grahamas, Billy Grahamo Evangelistinės Asociacijosprezidentas ir tarptautinės krikščioniškos labdaros organizacijos „Samariečio krepšys“ (Samaritan´s Purse) vadovas“, Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai  kapitonas Skomantas Povilionis sakė:

REKLAMA
REKLAMA

„Kvietimas dalyvauti renginyje yra gautas, ir kaip tik šiuo metu svarstoma kariuomenės orkestro galimybė jame dalyvauti“.

„Balsas.lt“ jis aiškino, kad pasiūlymų dalyvauti įvairiuose renginiuose Lietuvos kariuomenės orkestras gauna dažnai.

„Svarstome kiekvieną atvejį, ar orkestrui ir Lietuvos kariuomenei tikslinga tame renginyje dalyvauti,  ir sutinkame arba nesutinkame. Atsižvelgiame, ar tai naudinga valstybei, kariuomenei, Lietuvos žmonėms. O šiuo atveju tariamės ir su savo dvasininkais“.

S. Povilionio teigimu, kreipimąsi iš organizatorių jie gavo senokai, tačiau sprendimas dalyvauti ar ne „Vilties festivalyje“, kol kas tikrai nepriimtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes šiuo metu dar svarstome. Apie orkestro dalyvavimą paskelbta dar negavus mūsų sutikimo“, – tvirtino kapitonas.

Tuo metu politikas ir džiazo muzikantas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, paklaustas, ar ketina koncertuoti renginyje, kurį organizuoja nevienareikšmišai vertinama religinė bendruomenė, „Balsas.lt“ sakė:

„Žadu dalyvauti, pažadėjau, tai laikysiuosi žodžio. Idėja ir pavadinimas man priimtini – atitinka mano žmogiškąją filosofiją. Be to, tai galėtų būtų džiazo ekspromtas drauge su pianistu iš užsienio – tai man priimtina. Kita vertus, mano bičiulis iš Krašto apsaugos ministerijos rekomendavo atkreipti dėmesį į šį pasiūlymą“.

REKLAMA

Paklaustas, ar gilinosi, kas dar dalyvaus festivalyje ir kokiu atveju atsisakytų dalyvauti renginyje, V. Grubliauskas atsakė:

„Jeigu tai būtų komercinis renginys ir kažkas iš to turėtų naudos – negalėčiau dalyvauti. Kita vertus, jeigu kalbėtume apie nacionalistinių arba kitokių netoleruotinų idėjų skatinimą, atsisakyčiau, net jeigu tai paaiškėtų paskutiniu momentu. Yra ribos, kurių negalima peržengti“.

Užsiminus, kad festivalio organizatorius „Tikėjimo žodis“ yra netradicinė religinė bendruomenė, pristatoma kaip savarankiška evangelinė Lietuvos krikščionių bendrija, Klaipėdos meras sakė akcentuojantis kitus dalykus.

REKLAMA

„Aš akcentuočiau galimybę parodyti toleranciją. Nepripažintas nereiškia uždraustas. Todėl prasilenkimo su įstatymu ir morale neįžvelgiu. O džiazas –  tai universali muzika, universali, visiems suprantama muzikinė kalba“.

Tačiau „Balsas.lt“ politikas prisipažino girdįs įvairių vertinimų, todėl ketinąs dar kartą apsvarstyti savo galimybę dalyvauti festivalyje.

„Iki šiol negalvojau, ar tai kontraversiška, bet pasidomėsiu, ir jeigu kas nors prieštarautų mano asmeniniams įsitikinimams, vertybių sistemai ar sąžinei, man tikrai užtektų ryžto pasakyti „atsiprašau, aš nedalyvausiu“, – aiškino V. Grubliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų