REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodo, kad pats laikas kraustytis į Persijos įlanką, rašo „Business Insider“. Mažytė, tačiau nafta turtinga valstybė Kataras aplenkė prieš tai turtingiausiųjų valstybių sąraše pirmavusį Liuksemburgą.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, šiuo metu vienam Kataro gyventojui per metus tenkanti BVP dalis yra 88 221 JAV dolerių, prognozuojama, kad iki 2016 metų šis skaičius išaugs iki 111 963 JAV dolerių.

REKLAMA

Kataras (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Kataras (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Šalis nepriklausomybę atgavo tik 1971 metais, o nuo 1995 metų ją valdo Amiras Hamadas, kuris be kraujo praliejimo nuo valdžio nušalino savo tėvą.

Kataro piliečiai naudojasi nemokama elektra, vandeniu ir sveikatos apsaugos paslaugomis. Valstybė aprūpina savo piliečius pensija ir itin palankiomis sąlygomis teikia paskolas.

Siūlome iš arčiau pasidomėti šios šalies gyvenimu.

Kataras (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Kataras (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Kataras gali pasigirti trečiu pagal dydį dujų telkiniu pasaulyje, nors pačios valstybės plotas nesiekia 12 tūkst. kv. km.

REKLAMA
REKLAMA

Būti Kataro piliečiu reiškia gimti, turint teisę būti turtingu. Vyriausybė perskirsto pinigus, gaunamus iš gamtinių išteklių eksplotacijos ir suteikia gyventojams nemažai nemokamų paslaugų.

Vyriausybės išmokos suteikia piliečiams prabangų gyvenimą, todėl darbdaviai vengia įdarbinti vietinius gyventojus. Vietoje jų stengiamasi pritraukti gerą išsilavinimą turinčius užsieniečius.

Apytikriais duomenimis šalyje yra 1,4 mln. gyventojų, tačiau tik 15 proc. iš jų turi Kataro pilietybę. Likusieji yra darbo jėga iš užsienio, besidarbuojanti įvairiuose sektoriuose nuo finansų ir energetikos iki nekvalifikuotų darbininkų iš Indijos, Pakistano bei kitų Azijos šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Milžiniški pinigai gaunami iš gamtinių išteklių, suteikia galimybę sostinę Dohą pripildyti moderniais statiniais.

Pinigai atnešė į Katarą naktinį gyvenimo būdą. Viena populiariausių laisvalaikio praleidimo vietų sostinėje yra panoraminės apžvalgos baras ant „La Cigale“ viešbučio stogo.

Kataras (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Kataras (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Šalyje, kurioje 75 proc gyventojų sudaro musulmonai, alkoholis yra uždraustas, tačiau tam tikruose viešbučiuose juo galima mėgautis turint specialų leidimą. Be to į šalį draudžiama įvežti kiaulieną, narkotikus ir pornografiją.

REKLAMA

Katare gyvena apie 8000 JAV piliečių, didžioji jų dalis darbuojasi energetikos sektoriuje.

Kataro gyventojai yra labai jauni, vos 1,5 proc. visų piliečių sudaro vyresni nei 65 metų asmenys. Didžioji dalis gyventojų – vyriškos lyties, vienai Kataro gyventojai tenka 1,99 vyro. Tokia situacija susiklostė dėl didelio darbo jėgos importo.

Priešingai nei Saudo Arabijoje, Kataro moterys gali vairuoti automobilį, tačiau dauguma vis dar dėvi visą kūna dengiančius tradicinius rūbus. Įdomu tai, kad moterys negali sportuoti drauge su vyrais.

REKLAMA

Kataras (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Kataras (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

2022 metais Katare vyks pasaulio futbolo čempionatas. Šiam renginiui šalis planuoja išleisti 65 mlrd. JAV dolerių.

Homoseksualumas Katare yra draudžiamas. Kuomet FIFA prezideto paklausė, ką jis mano apie tokią situaciją, pastarasis atrėžė, kad homoseksualams futbolo čempionato metu vertėtų susilaikyti nuo santykių.

Svarbi šalies kultūrinio gyvenimo dalis – kupranugarių lenktynės. Siekdami pagertinti reuzultatus katariečiai žokėjais įdarbindavo vaikus, kuomet 2004 metais tokia praktika buvo uždrausta, jų vaidmenį perėmė robotizuoti žokėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies lyderio, šeicho Hamado, šeima kontroliuoja 2 mlrd JAV dolerių vertės turtą. Kiekvienam šeimos nariui mokamų išmokų dydis priklauso nuo giminystės ryšio su šalies vadovu.

Per šventąjį Ramadano mėnesį užsieniečiams leidžiama stebėti musulmonų apeigas, tačiau už viešą valgymą, rūkymą, gėrimą, dainavimą ar atvirą santykių demonstravimą galima susilaukti policijos dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų