REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geriausi Lietuvos studentai gaus vardines LR prezidentų stipendijas. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius pasirašė įsakymą dėl prezidentinių stipendijų skyrimo.

REKLAMA
REKLAMA

Stipendijos gaus po penkis geriausiuosius iš visų 6 studijų sričių: vienas kolegijų, po du universitetų bakalauro ir magistro pakopų studentams. Humanitarinių ir socialinių mokslų bei menų studijų sričių studentams teikiama 15 Antano Smetonos vardinių stipendijų, 10 biomedicinos ir fizinių mokslų atstovų įvertinama Kazio Griniaus vardu, o 5 geriausi technologijos mokslų studentai gauna Aleksandro Stulginskio vardo stipendijas.

REKLAMA

Stipendijos skiriamos ne tik už gerus akademinius pasiekimus, bet ir už aktyvią mokslinę veiklą. Šiemet pirmą kartą prezidentų vardinės stipendijos skiriamos pagal pretendentų mokslinius tiriamuosius pasiekimus, siekiant studentus skatinti rinktis tyrėjo kelią.

Prezidentinių stipendijų dydis universitetų ir kolegijų bakalauro studentams siekia 650 litų (5 bazinių socialinių išmokų dydžio), magistrantams – 910 litų (7 BSI) per mėnesį.  Prezidentų vardinės stipendijos skiriamos vieneriems studijų metams.

REKLAMA
REKLAMA

Aukštosios mokyklos 30 stipendijų pateikė 85 kandidatūras, Lietuvos mokslo taryba iš jų atrinko verčiausius.

Iš 24 universitetų studentams numatytų stipendijų 12 stipendijų atitenka Vilniaus universiteto atstovams, šešios – Kauno technologijos universitetui, po dvi – Klaipėdos universitetui ir Aleksandro Stulginskio universitetui, po vieną – Vilniaus Gedimino technikos universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentams. Iš 6 kolegijoms numatytų stipendijų po dvi pasieks Vilniaus kolegijos ir Kauno kolegijos studentus, viena iškeliauja į Alytaus kolegiją. Fizinių mokslų srities kandidatų kolegijos nepateikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trijų LR prezidentų vardinės stipendijos siekiant paskatinti geriausiai studijuojančiuosius pradėtos teikti 1995 metais. Iki 2008 m. jos kasmet buvo skiriamos šešiems studentams pagal tris prezidentų studijų kryptis: po du gabiausius teisės ir politikos mokslų studentus gaudavo Antano Smetonos, medicinos ir visuomenės sveikatos studentai – Kazio Girniaus, žemės ūkio mokslų studentai – Aleksandro Stulginskio vardo stipendijas.

2008 m. priimtas sprendimas išplėsti stipendijų gavėjų ratą, kad jis apimtų visas studijų sritis, taip pat nuo šešių iki trisdešimties padidinti apdovanojamų studentų skaičių, o stipendijas 130 litų (1 BSI) pakelti.

Prezidentų stipendijų teikimas pastaruosius dvejus metus buvo sustabdytas.

Švietimo ir mokslo ministerija planuoja Vyriausybei siūlyti, kad nuo kitų metų būtų teikiama ir prezidento Algirdo Brazausko vardo stipendija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų