REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint Tarptautinę vertėjų globėjo šv. Jeronimo dieną, penktadienį Vilniuje tradiciškai bus įteikiamos Šv. Jeronimo premijos šių metų laureatams.

REKLAMA
REKLAMA

Taikomosios dailės muziejuje premija bus įteikiama garsiam vertėjui doc. dr. Lionginui Pažūsiui už visapusišką indėlį į meninio vertimo teoriją, kritiką ir vertėjų ugdymą, virtuoziškus poezijos vertimus ir atidumą žodžio skambesiui.

REKLAMA

Šv. Jeronimo premija lietuvių literatūros vertėjui į užsienio kalbą bus įteikta Elizabeth Novickas už profesionaliai ir meniškai į anglų kalbą išverstus Ričardo Gavelio bei Kazio Borutos romanus ir sėkmingą lietuvių literatūros sklaidą.

Kalbininkas ir vertėjas L. Pažūsis gimė 1940 m. Kaišiadoryse. 1962 m. Vilniaus universitete baigė anglų kalbos studijas ir pradėjo dirbti dėstytoju. 1971 m. apgynė filologijos mokslų kandidato disertaciją, vienuolika metų dirbo Anglų filologijos katedros vedėju. Nuo 1997 m. - Vertimo studijų katedros docentas.

REKLAMA
REKLAMA

L. Pažūsis kaip vertėjas debiutavo 1962 m. Gausūs jo atlikti lietuvių poezijos vertimai į anglų kalbą publikuoti Lietuvos, Rusijos, JAV ir Didžiosios Britanijos literatūrinėje periodikoje bei rinkiniuose. Dirbo ir redaktoriaus darbą - prisidėjo prie P. Tempesto vertimų į anglų kalbą: Antano Baranausko „Anykščių šilelio“ ir Kristijono Donelaičio „Metų“. Lietuviškai parengė anglų poezijos rinktinę „Iš klasikinės anglų poezijos“. L. Pažūsis 1997 m. įvertintas „Poezijos pavasario“ prizu už poezijos vertimus į lietuvių kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ypač reikšmingi laureato darbai iš vertimo istorijos ir teorijos. Jo parašyti „Vertimo teorijos pradmenys“ - kertinė Lietuvos vertimo mokyklos knyga. L. Pažūsis ilgus metus vadovauja studentų darbams įvairia vertimo tematika, jų bandomiesiems vertimams, universitete dėsto ir meninį vertimą. Ne vienas jo studentas sėkmingai pasirinko vertėjo kelią.

Nuo 2005 metų teikiamos Šv. Jeronimo premijos laureatai yra vertėjai Pranas Bieliauskas, Irena Balčiūnienė, Valdas V. Petrauskas, Ramutė Ramunienė, Laimantas Jonušys, o praėjusių metų laureatė tapo Diana Bučiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų