REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vargu, ar kas nors pamatęs gatvėje atpažintų dešimtmetį ar daugiau ieškomą nusikaltėlį. Iš keturiasdešimtmetį perkopusių ieškomų įtariamųjų nuotraukų tebežvelgia jaunuolių akys. Šiuo metu nepelnytai laisve mėgaujasi šimtai nusikaltimais įtariamų, kaltinamų ar nuteistų žmonių, o policija nepersistengia, kad visuomenė atpažintų bent ieškomiausius nusikaltėlius.

REKLAMA
REKLAMA

Ieškomi nusikaltėliai nuotraukose nesensta

Šiaulių apskrities VPK interneto portale ieškomų nuteistųjų, įtariamųjų ir kaltinamųjų sąrašas netrumpas, ilgesnis net už dingusių be žinios žmonių sąrašą. Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško kelių šimtų nuo bausmės vykdymo besislapstančių, nusikaltimais įtariamų ar kaltinamų žmonių. Kai kurie ieškomi daugiau kaip dešimtmetį. Šiame sąraše ieškomiausiuoju būtų galima vadinti keturiasdešimtmetį Rijadą Mickūną. Maždaug prieš pusmetį „Šiaulių naujienoms" pavyko sužinoti, kad nuo įtarimų 27-erių metų šiauliečio Džeraldo Marcinkaus nužudymu R. Mickūnas spruko į Rusiją. Paaiškėjo, kad įtariamasis ne tik sugebėjo gyventi svetima pavarde Rusijoje, bet ir ten nužudė žmogų.

REKLAMA

Jauno šiauliečio gyvenimas nutrūko 1993-iųjų sausio 3-iąją jo namų, Lieporių gatvės 11-ojo namo laiptinėje. Lemtingą vakarą vaikinas susiginčijo su kaimynu, kam šis kabinėjasi prie į svečius atvykusios jo sesers. Jo artimųjų pasakojimu, jaunuolis vėliau išėjo parūkyti į laiptinę. Iš čia namo gyvas jau nebesugrįžo – kaimynas šovė jam į nugarą. Šūvis buvo mirtinas.

Šiaulių pareigūnai įtariamąjį nustatė kitądien po nužudymo. Iškart paskelbta jo paieška. Tuomet žurnalistai, citavę policijos pareigūnus, miesto spaudoje rašė, kad įtariamasis niekur toli nepabėgs. Šie žodžiai nepasitvirtino.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus daugiau kaip trejiems metams, 1997-ųjų gruodį, vieninteliam įtariamajam šioje baudžiamojoje byloje – šiauliečiui Rijadui Mickūnui - skirtas suėmimas. Vyrui gimtojoje šalyje neteko sėdėti už grotų – Šiaulių miesto pareigūnai jo nesugebėjo rasti.

Šiaulių apygardos prokuratūros duomenimis, žudikas šūvį į kaimyno nugarą paleido tyčia. Iš kokio ginklo paleista kulka nutraukė jaunuolio gyvybę, policijos pareigūnams taip ir nepavyko nustatyti.

Nežinia, kada tiksliai išauš atpildo diena D. Marcinkaus nužudymu įtariamam vyrui. Generalinės prokuratūros duomenimis, kad R. Mickūnas Rusijoje surastas tik 2006-ųjų birželį. Svetima pavarde slapstęsis šiaulietis tuo metu „sėdėjo" už grotų, nes 2005-aisiais Maskvos regioninis teismas už šioje valstybėje padarytus pavojingus nusikaltimus jį belangėn pasiuntė keturiolikai metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio šalyse kalintieji turi galimybę pasirinkti: jie gali atlikti nusikaltimą ir savo gimtojoje šalyje. Jei nuteistasis nepareikš noro bausmės atlikti Lietuvoje, čia pagal Europos arešto orderį jis bus grąžintas tik 2019-aisiais. Nuteistojo ekstradicija, t. y. perdavimas Lietuvai, gali vykti tik jam atlikus bausmę Rusijoje. Kodėl Šiaulių apskrities VPK policija skelbia R. Mickūno vis dar ieškanti, nepavyko sužinoti - Šiaulių apskrities VPK Asmenų paieškos skyriaus viršininkas Arūnas Bazinskas nei apie R. Mickūną, nei apie kitus asmenis vakar nepanoro kalbėti. „Šiaulių naujienų" žurnalistei nepasirodė, kad Šiaulių apskrities VPK Asmenų paieškos skyriaus viršininkui Arūnui Bazinskui labai rūpėtų kuo greičiau surasti ieškomus nusikaltėlius, nes į pasiūlymą dienraštyje padėti paviešinti ieškomų nusikaltėlių fotografijas nebuvo sureaguota.

REKLAMA

„Bulotiniai" tebeieškomi

Liepos pabaigoje policijos ieškomų asmenų „albumas“ pasipildė dar dviem portretais - pareigūnų „tituluojamais" Bulotinių gaujos lyderiais: 32-ejų metų Nerijumi Bulota ir metais jaunesniu Laimiu Kariakinu. N. Bulota ir L. Kariakinas nuo policijos pareigūnų pasislėpė po Šiaulių apygardos teismo nuosprendžio.

L. Kariakinui bausmę už melagingą pranešimą apie nebūtą įvykį bei dokumento klastojimą subendrinus su bausme už vagystes ir turto sugadinimą, kurios vykdymas buvo atidėtas, skirta pustrečių metų nelaisvės ir 780 litų bauda. N. Bulota, apskundęs teismo nuosprendį, sulaukė dar griežtesnės bausmės: vietoj pirmosios instancijos teismo skirtų trejų su puse metų jam atseikėti šešeri metai nelaisvės - teismas jo veiką perkvalifikavo iš neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti į neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti.

REKLAMA

Šių dviejų šiauliečių pavardės kelerius metus šmėžavo įvairiose baudžiamosiose bylose. L. Kariakinas yra „užsidirbęs" ne vieną teistumą: vyras teistas už teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymą, už vagystes bei sukčiavimą. N. Bulota už chuliganizmą, plėšimą, vagystes ir teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymą yra teistas jau penkis kartus, tačiau taip pat nė karto nesėdėjo kalėjime, nes teismo nuosprendžio vykdymas jam būdavo atidedamas.

Bulotiniams ne kartą taikytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas – vyrams neleista bendrauti tarpusavyje. Bičiulystė, panašu, buvo stipresnė už teismo įpareigojimus - vyrai įstatymo raidės nepaisė ir už tai buvo teisiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2009-aisiais bulotiniai buvo teisiami už melagingą pranešimą apie nebūtą nusikaltimą. 2007-ųjų lapkričio mėnesį šiauliečiai parašė skundą Šiaulių apygardos prokuratūrai, kad policijos pareigūnai prieš juos naudojo fizinį smurtą, o N. Bulotai dar ir suklastojo administracinio teisės pažeidimo protokolą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vyrai buvo nuteisti.

Pastarąjį kartą N. Bulotai skirti 3-eji metai ir 6 mėnesiai, L. Kariakinui – 2-eji metai ir 6 mėnesiai nelaisvės. Tai buvo pirmas atvejis, kai bulotiniai už savo nešvarius darbus sulaukia realios laisvės atėmimo bausmės.

REKLAMA

Mafijozo sūnus išgaravo kaip kamparas

Trečius metus policija ieško 21-erių metų Dainiaus Skėrio, garsiojo Sauliaus Skėrio (vyras buvo kaltinamas keturiomis žmogžudystėmis, bet nesulaukęs nuosprendžio numirė, - aut. past.) sūnaus. 2007-aisiais D. Skėris, būdamas septyniolikmetis, su metais vyresne mergina užpuolė bendraamžį ir pagrobė mobilųjį telefoną. Spalio 30-ąją D. Skėris su dviem draugais Aušros alėjos ir Tilžės gatvių sankryžoje sumušė ir apiplėšė aštuoniolikmetį, nušvilpė telefoną. 2008 metais įvykęs teismas už šiuos nusikaltimus jam skyrė dvejus metus ir vieną mėnesį nelaisvės, tačiau bausmės vykdymą atidėjo trejiems metams, paskirdamas auklėjamojo poveikio priemones. D. Skėris buvo įpareigotas 50 valandų dirbti viešuosius darbus.

REKLAMA

Nuo šių metų pradžios ieškomų nusikaltėlių ar baudžiamosiose bylose kaip įtariamaisiais ar kaltinamaisiais figūruojančių žmonių sąrašas pasipildė keliasdešimt veidų. Nuo pavasario pareigūnai skelbia ieškantys 23-ejų metų Simo Krenciaus, įtariamo padarius sunkų kūno sužalojimą. Pastarąjį mėnesį policijos albumą pateko ir nuteistasis Evaldas Eitutis, teismo nuosprendį už nusikaltimus išgirdusi nuo teisėsaugos pasislėpė 51-erių metų Lina Armonavičienė bei 27-erių metų Marius Kymantas, 25-erių metų Aidas Urniežius bei kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skelbimų lentų nenuomojama

Ieškomų nusikaltėlių yra kur kas daugiau. Anot Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Gailos Smagriūnienės, ne visų fotografijos skelbiamos interneto svetainėje.

Prieš keletą metų Klaipėdos policija už pagalbą surandant žmogų žadėjo net 4 tūkstančius litų. Analogiškos Šiaulių policijos atvejų G. Smagriūnienė negalėjo prisiminti. Anot jos, buvo tik kitokių atvejų, kai už pagalbą surandant ieškomą asmenį piniginį atlygį žadėjo nukentėjusieji.

„Kai buvo Hermio banko apiplėšimas, buvo įsteigtas piniginis atlygis", - prisimena G. Smagriūnienė.

REKLAMA

G. Smagriūnienė negalėjo įvardinti konkrečių šalių, į kurias dažniausiai bėga nusikaltėliai. „Kur pavyksta ten pabėga. Pabėgę į vieną šalį atsiranda kitoje", - apie nusikaltėlių migravimą prabyla policijos atstovė spaudai.

Nors kai kurių užsienio šalių pareigūnai ieškomiausių nusikaltėlių nuotraukas kabina net prekybos centruose, Šiauliuose kol kas tokia praktika netaikoma. Policijos atstovė spaudai teigė, kad apie ieškomų įtariamųjų, kaltinamųjų bei nuteistųjų fotografijų kabinimą dar kažkur, be policijos skelbimų lentų komisariate, negalvojama. Esą tai tiesiog kainuotų.

REKLAMA

Kiti faktai

Ieškomiausių nusikaltėlių sąrašas skelbiamas Policijos departamento tinklalapyje ir sudarinėjamas nuo 2003-ųjų. Jame – 10 veidų. Idėja pasiskolinta iš JAV, kur Federalinis tyrimų biuras sudaro ieškomiausių asmenų sąrašą su nuotraukomis ir skelbia jį jau daugiau kaip 50 metų.

Labiausiai ieškomu nusikaltėliu, kaip ir prieš keletą metų, lieka keliomis žmogžudystėmis įtariamas Romas Zamolskis, kuris prieš keletą metų buvo pastebėtas ir Šiauliuose. Viešai skelbta, kad sulaikymo operaciją sutrukdė ne laiku pasirodęs apylinkės inspektorius.

Naudingą informaciją policijai pranešęs žmogus JAV gauna kelis šimtus tūkstančių dolerių siekiančias premijas, o Lietuvoje tokiam asmeniui nebent padėkojama.

- Asta Volvokaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų