REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos delegacija Europos Sąjungos Rytų partnerystės iniciatyvos šalių vadovų susitikime Varšuvoje iškėlė žmogaus teisių ir laisvių pažeidimų, politinių kalinių išlaisvinimo ir reabilitavimo Baltarusijoje klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Ypatingas dėmesys susitikime atkreiptas į Andrejaus Sanikovo ir Dmitrijaus Daškevičiaus padėtį, informacija apie galimą jų kankinimą, fizinės ir psichologinės prievartos naudojimą pasiekė Lietuvos užsienio reikalų ministrą pakeliui į Varšuvą. Raginama nedelsiant nutraukti kankinimus ir nežmonišką elgesį su jais bei nedelsiant juos išlaisvinti.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Varšuvoje ketvirtadienį susitiko su Lenkijos Ministru Pirmininku Donaldu Tusku bei Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu van Rompėjumi (Herman Van Rompuy) aptarti vis blogėjančią žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje. „Dar sykį patvirtiname, kad dabartinė piliečių teisių ir laisvių situacija Baltarusijoje yra nesuderinama su tarptautiniais žmogiškumo standartais. Europos Sąjungos požiūris į nedemokratinio Baltarusijos režimo savivalę buvo išsakytas ne kartą. Bus imamasi visų įmanomų priemonių, kad situacija keistųsi, ir rimtas Europos Sąjungos susirūpinimas būtų išgirstas. Ypač po to, kai pasirodė informacija dėl nežmoniškų kankinimų ir prievartos naudojimo prieš politinius kalinius“, - po susitikimo teigė A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

A. Ažubalio teigimu, Baltarusijos režimo elgsenos klausimas visų atitinkamų Europos Sąjungos susitikimų darbotvarkėse žymimas raudona žyma, ir taip bus tol, kol padėtis Baltarusijoje nesikeis.

"Kol kas pagerėjimo nematyti. Tai liudija Baltarusijos disidentai, kuriuos kasdien sutinkame paramos Baltarusijos demokratizacijai epicentru tapusiame Vilniuje. Vieningai siunčiame Minskui žinią, kad tol, kol permainos bus tik imituojamos, Europos Sąjunga dialogo nepradės”, - sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Šią savaitę Vilniuje, prie Baltarusijos ambasados, surengtas piketas, kuriuo siekta atkreipti dėmesį į Andrejaus Sanikovo, buvusio kandidato į Baltarusijos prezidentus, kankinimą Mogiliovo tardymo izoliatoriuje. Apie A. Sanikovo kankinimą patvirtino nuteistojo advokatas,.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad už dalyvavimą 2010 gruodžio 19 d. mitinge A. Sanikovas buvo suimtas ir nuteistas 5 metus kalėti už tariamą porinkiminių protestų organizavimą.

A. Sanikovas prezidento rinkimuose dalyvavo kaip opozicijos kandidatas. Oficialiais duomenimis, rinkimus, gavęs beveik 80 proc. balsų, laimėjo jau 17 metų šalį valdantis A. Lukašenka. A. Sanikovas surinko 2,4 proc. balsų.

Sulaikyta buvo ir A. Sanikovo žmona Irina Chalip, dirbanti Rusijos opoziciniame laikraštyje „Novaja Gazeta“, bei kiti opozicijos kandidatai. Iš viso Baltarusijos saugumo pajėgos tada sulaikė 600 demonstrantų.

Eltos vyriausioji redaktorė Eleonora Budzinauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų