REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011 m. rugsėjo 27 d. Briuselyje vykusioje „Gala“ apdovanojimų ceremonijoje 21 turizmo vietovė buvo paskelbta 2011-ųjų Europos patraukliausia vietove, atsižvelgiant į turizmą ir fizinių vietovių restauravimą. EDEN – santrumpa, reiškianti Europos patraukliausias vietoves (angl. European Destinations of Excellence), tai Europos Komisijos iniciatyva, remianti darniojo turizmo plėtros modelius Europos Sąjungoje. Projekto pagrindas yra nacionaliniai konkursai, vykstantys kiekvienais metais, kurių metu iš kiekvienos dalyvaujančios šalies kandidatų išrenkama patraukliausia turizmo vietovė.

REKLAMA
REKLAMA

2011 m. dvidešimt viena patraukliausia Europos turizmo vietovė:

AUSTRIJA – Gmiundo miestas / Carinthia

Senovinį garsų Europos Gmiundo miestą, įsikūrusį Nokbergo nacionalinio parko žaliame slėnyje, juosia siena; vietiniai jį vadina menininkų miestu. Dėl savo gyventojų aktyvių bendruomeninių iniciatyvų 15 mieste stovinčių viduramžių pastatų buvo kruopščiai restauruoti ir paversti į meno, kultūros, žaliąsias erdves – čia saugomi įgudusių vietos ir užsienio amatininkų, menininkų bei skulptorių kūriniai. Čia kraštovaizdis – žygių pėsčiomis mėgėjų ir dviratininkų rojus.

REKLAMA

www.stadtgmuend.at

BELGIJA – Fameno Marka

Išskirtinę Fameno Markos savivaldybę ir jos kaimus galima atrasti tiek važiuojant ant dviejų ratų, tiek tradicine arklių traukiama karieta; istorijos gerbėjai šiose vietovėse gali aplankyti 13-ojo amžiaus prekybinį miestelį.  Tarp restauruotų pastatų yra Juniesse tvirtovės bokštas, dabar liuteronų mokykla, senoji klėtis ir senasis karmelitų vienuolynas, taip pat pasakiška Jemeppe pilis su bokšteliais ir grioviu. Fameno Markos gyventojai jauni, aktyvūs, jie didžiuojasi turtingu istoriniu paveldu.

REKLAMA
REKLAMA

www.maisontourisme.nassogne.marche.be

KROATIJA – Pustara Višnjica

Šį Rytų Slavonijos dailų, po apylinkes išsidriekusį 19-ojo amžiaus arklių veisimo dvarą supa žaliųjų citrinų, kaštainių ir klevų miškai. Šiandien Pustara Višnjica yra vienintelis Kroatijoje likęs veikiantis pustara, t. y. arklių veisimo ūkis. Šioje mažai žinomoje vietovėje klesti kaimo turizmas, auginamos vietinės žolelės, javai ir kiti augalai, atgaivintas tradicinių papuošalų kūrimo amatas, siūloma daug būdų lauke sveikai praleisti laisvalaikiui – nuo jodinėjimo žirgais iki važinėjimosi dviračiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

www.visnjica.hr

KIPRAS – Kalopanagiotis

Greta terminių šaltinių plytinčiame kaimelyje Kalopanagiotis vėlyvosios Antikos ir Bizantijos laikais lankėsi karalius Saliamonas; šis idiliškas Kipro kalnų kaimelis prigludęs prie atšiaurių kalvų Troodos kalnų masyve. Tai puiki vieta pabėgti nuo visko, nes šio išskirtinio miesto atmosferą pripildo ramybė. Senovinės koplyčios, vienuolynai ir gyvenamieji namai buvo kruopščiai restauruoti, dabar juose saugomos įspūdingos Bizantijos meno kolekcijos, vietinės istorijos eksponatai. Svečiai čia atvažiuoja norėdami pasinerti į gydantį vandenį, bet kuriuo metų laiku pasimėgauti gamta, pasivaikščioti Kalopanagiotį supančiais takais.

REKLAMA

www.kalopanayiotis.com

ČEKIJA – Slovacko

Pasivažinėkite keliu, besidriekiančiu išilgai restauruoto ir kruopščiai prižiūrimo 65 mylių ilgio vandens kelio – Bat'a kanalo. Kanalas vingiuoja per vešlius miškus ir žaliuojantį Slovacko kraštovaizdį; pakeliui galėsite aplankyti muziejus, pamatysite šio kalnakasybos ir vyndarystės regiono turtingą istoriją nušviečiančių paminklų. . Tai tradicinio šokio verbunk kilmės vieta, nuo 2005-ųjų UNESCO vietovė, taip pat čia rasite kai kuriuos geriausius ir seniausius Čekijos vynuogynus. Keliaukite po šį gražų regioną ir palepinkite savo skonį, atraskite Moravijos tvirtovių liekanas ir gotikinius architektūros paminklus, pavyzdžiui, įspūdingą Buchlov pilį.

REKLAMA

www.slovacko.cz

ESTIJA – Lahemos nacionalinio parko dvaro rūmai

Trys dvarai, pastatyti skirtingais laikotarpiais, besiskiriantys savo spalva, bet panašūs stiliumi, atspindi didingą klasikinę Estijos baroko architektūrą, juos rasite žymiame įlankų krašte, Lahemos nacionaliniame parke. Pastatams restauruoti naudotos aplinkai nekenksmingos medžiagos, visi šie trys dvaro rūmai turistams siūlo skirtingus būdus laisvalaikiui praleisti: Vihula – tai kantri klubas ir SPA centras, Palmse įkurtas muziejus po atviru dangumi, Sagadi – gamtos mokykla ir miško muziejus. Šių elegantiškų pastatų apylinkėse lankytojai gali nuvykti į mistinį Viru Bogą arba leistis į kelionę vikingų ilguoju laivu mažame pajūrio kaimelyje Kesmu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

www.sagadi.ee

www.palmse.ee

www.vihulamanor.com

PRANCŪZIJA – Rubė

Rubė priklauso pramoniniu laikotarpiu garsėjusiam turtingos tekstilės pramonės trikampiui Lilis-Rubė-Turkuenas, plytinčiam Prancūzijos šiaurėje. Ši vietovė išgyveno kvapą gniaužiantį miesto plėtimąsi ir tapo energingu, menišku miestu, pastatytu laikantis darnumo principų. Daugelis vietinių pramoninių ir miesto objektų pasikeitė – miesto plaukimo baseinas pavirto taikomojo meno muziejumi, senas garažas – nepriklausomu teatru. Veikianti dviračių nuomos sistema lankytojams suteikia galimybę ištrūkti iš miesto ir aplankyti daugybę rekonstruotų žaliųjų erdvių.

REKLAMA

www.roubaixtourisme.com

GRAIKIJA – Delfų savivaldybė

Tai garsiojo orakulo namai ir graikų mitologijoje minimas visatos centras. Delfų istorija ilga ir paslaptinga, o peizažai neįtikėtinai vaizdingi; čia rasite ir švarius, paplūdimius, kuriuose plėvesuoja mėlynosios vėliavos ir daugybę archeologinių griuvėsių. Iš daugybės Delfų restauravimo projektų verta paminėti šiuos: Harmainos rajone išlikusių kelių amžių senumo odos raugyklų restauravimas, Amfisos senamiesčio restauravimas naudojant darniosios statybos būdus. Nesvarbų, ką labiausiai mėgstate – patirti nuotykių sportuojant lauke, vaikščioti po garbingas senovinių šventyklų apylinkes, amfiteatrus ar stadionus, viską rasite Delfuose.

REKLAMA

www.delphi.gr

VENGRIJA – Mečekas

Mečekas yra žaliuojanti vietovė Vengrijos pietuose; švelnus Viduržemio regiono klimatas čia itin palankus figoms, migdolams ir vynuogynams auginti. Daugelis Mečeko pamirštų vietovių, išmargintų Romos miestų ir senovinių vietovių liekanomis, skaičiuojančiomis daugelio šimtmečių istoriją, atgimė iš naujo. Dabar tarp jų yra garsusis porceliano fabrikas ir menų centras, viešbutis, įkurtas benediktinų vienuolyne, išgarsėjusiame savo gydomąja galia. Mohačo miestelyje kasmet vyksta kvapą gniaužiantis karnavalas, o regione esantys milžiniški, bet mažai ištirti Trió urvai laikomi tikru gamtos stebuklu. Taip pat verta aplankyti Orfu ežerus, telkšančius tankių miškų viduryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

www.mecsekimeglepetesek.hu

ISLANDIJA – Stikishoulmuro savivaldybė

Šis žavingas žvejų kaimelis yra Islandijos vakariniame smaigalyje, jis pasisukęs tiesiai į kalnuotąjį Westfjords, plytintį už vandenyno. Sumenkus žvejybos pramonei, Stikishoulmuro kaimelis pristatė restauravimo projektą, siekdamas paskatinti turizmą ir pabrėžti būtinybę apsaugoti aplinką. Seni žvejų nameliai buvo restauruoti ir vėl atidaryti kaip svečių namai, taip sukurtos darbo vietos jauniems žmonėms; jiems nebereikia palikti kaimo, nes gali likti čia ir rūpintis lankytojais. Į šį atokų laukinį regioną svečius labiausiai traukia fiordai, taip pat ugnikalnių muziejus ir vietinio folkloro muziejus. Atvykite čia ir pabėkite nuo skubėjimo, pasimėgaukite gyvenimo lėtumu.

REKLAMA

www.stykkisholmur.is

www.snaefellsnes.com

www.west.is

AIRIJA – didysis Vakarų žaliasis kelias, Co Mayo

Vienas didžiųjų Europos dviračių takų yra didysis Vakarų žaliasis kelias. Šis vaizdingas kelias driekiasi 42 kilometrus, jis supa atšiaurią Mayo grafystės Atlanto vandenyno pakrantę, juo važiuodami mėgausitės kvapą gniaužiančiais kraštovaizdžiais ir pajūrio vaizdais. Garsios lankytinos vietos, ribojančios buvusią geležinkelio liniją, dabar restauruotos ir atidarytos vėl, pavyzdžiui, garsus Viktorijos laikų Mulranny viešbutis. Marvel, esantis Clew Bay archipelage, status Nefin kalnų masyvas ir mėlynosios vėliavos paplūdimiai – visa tai rasite važiuodami keliu.

REKLAMA

www.mulranny.ie

www.greenway.ie

ITALIJA – Montevecchio, Guspinio savivaldybė

Pietvakarinė Sardinijos pakrantė yra idiliška Italijos vietovė vasaroms leisti. Bet nereikia pamiršti, kad jos itin vaizdingi paplūdimiai, alyvuogių giraitės ir saulėti kalnai dar yra ir Montevecchio namai. Šis kaimas ir ekologijos muziejus plyti Italijos seniausių kalnakasybos vietovių apylinkėse, buvo restauruotas ir paverstas svarbiu paveldo centru, dabar siūlančiu žvilgtelėti į šį pamirštą Sardinijos pramonės istorijos aspektą. Muziejuje ir kaime demonstruojami kaimo amatai, kalnakasybos istorija, net vietiniai delikatesai gaminami pagal tradicinius receptus. Kaime per metus įvyksta ne vienas vietinis festivalis.

REKLAMA
REKLAMA

www.minieramontevecchio.it

LATVIJA – Lygatnės kaimas

Lygatnės kaimas įkurtas aplink popieriaus fabriką. Tai seniausias veikiantis fabrikas Latvijoje ir vienintelis popierių gaminantis fabrikas šalyje. Klestėjimo laikotarpiu tarp šio fabriko klientų buvo net Rusijos carai. Šiandien fabrikas vis dar yra kaimo centras, jame perdirbamas popierius ir jis remia Lygatnės restauravimą. Lygatnės kaimas, supamas vaizdingų kalvų bei rausvojo smiltainio uolų, ir fabrikas dabar yra atviri turistams, kviečia juos atrasti senuosius amatus, sužinoti daugiau apie popieriaus perdirbimą ir, žinoma, pasigrožėti nacionaliniu Gaujos parku, jame saugoma augmenija ir gyvūnija.

www.visitligatne.lv

LIETUVA – Rokiškio dvaro rūmai

Šios buvusios grafo Ignoto Tyzenchauzo rezidencijos elegantiški, prašmatnūs Rokiškio dvaro rūmai stovi nuostabių sodų viduryje. Jų skrupulingai restauruotos menės ir kultūros vakarai traukia tiek vietinius lankytojus, tiek svečius iš užsienio. Dabar čia veikia ir regioninis Rokiškio muziejus, kurio kolekcijoje yra daugiau kaip 77 000 kultūrinių eksponatų, knygų ir taikomojo meno kūrinių; be to, senieji dvaro pastatai ir pagalbiniai pastatai buvo restauruoti, sugrąžinant buvusią prabangą. Teritorijoje taip pat yra neįprastas Kalėdų prakartėlių muziejus, ideali vieta panorus kiek kitokią vietą aplankyti per žiemos atostogas.

REKLAMA

www.rokiskis.lt

MALTA – Għarb

Tyliame Għarb kaime, Maltos salos Goco smaigalyje, jaunimas vis dar kalba vietine tarme, restoranuose pateikiami tradiciniai patiekalai – taip saugomos dvi svarbiausios gocų tradicijos. Wied il Mielaħ, arba druskingasis slėnis, yra natūralus baseinas, turtingas augmenijos ir gyvūnijos turtų, buvęs primirštas, bet dabar sėkmingai atnaujintas. Sienos griuvėsiai, juosiantys slėnį, buvo restauruoti ir vėl ėmė augti natūraliai čia augę augalai. Għarbe taip pat veikia folkloro muziejus, yra daug neįprastų, istoriškai reikšmingų bažnyčių ir bazilikų.

www.gharbnet.com

www.lc.gov.mt

NYDERLANDAI – Venheizenas

Apsilankykite šiame nuošaliame kaimelyje ir praleiskite naktį buvusio kalėjimo kameroje. Venheizeno kalėjimas ir reabilitacinė kolonija, keičiantis kartoms, virto klestinčiu kaimu, atviru turistams. Senieji kalėjimo pastatai dabar tapo svečių namais, sveikatos centrais, meno galerijomis ir muziejais. Šią labdaros bendrovę 1822 m. įkūrė olandų generolas, kaip benamių ir skurdžių darbo bendruomenę; šiandien tai bendruomenės istorijos simbolis ir – dėl to, kad plyti senovinėje kaimo vietovėje – traukos vieta lankytojams, ieškantiems alternatyvių kultūros kupinų atostogų.

REKLAMA

www.veenhuizenboeit.nl

www.kopvandrenthe.nl

LENKIJA – Žyrarduvas

Žyrarduvas buvo vienas didžiausių Europoje linų fabrikų-miestelių, 19  a. 3-iajame dešimtmetyje jis buvo pastatytas pagal naujovišką projektą, atidžiai suprojektavus gatves ir tikrą kaimą darbuotojams. Šiandien po kruopščios restauracijos šis išskirtinis pavyzdinis sodų miestelis tapo fabriku-muziejumi, jo senieji verpimo fabrikai pavirto namais, restoranais ir parduotuvėmis, bet išlaikė savo originalias architektūrines ypatybes. Mieste smagu lankytis, nes jo apylinkėse galima pasiirstyti baidarėmis, važinėtis dviračiu ir pasivaikščioti.

www.zyrardow.pl

www.wirtualnyspacer.zyrardow.pl

PORTUGALIJA – Fajalio gamtos parkas

Įsivaizduokite, kad kopiate kadaise išsiveržusio ugnikalnio užgesusiu, samanų padengtu krateriu saloje, kurią dengia vešliai žaliuojančios viršukalnės. Fajalio gamtos parkas Azorų vietovėje siūlo ne tik tiek, bet dar daugiau. Po didelių atnaujinimo darbų šiandien parkas labiau nei bet kada atviras turistams. Jame yra edukaciniai takai, tyrimų ir atradimų centras, gidai veda ekskursijas norintiems pamatyti visa, kas yra geriausia Fajalyje, įskaitant įspūdingą Capelinhos ugnikalnį. Fajalis – tai lobis, kurį sudaro maži vaizdingi kaimeliai, įspūdingi muziejai ir galerijos, vaizdinga gamta, padailinta iškilių ugnikalnių viršūnių.

REKLAMA

www.parquesnaturais.azores.gov.pt/en/faial-eng

SLOVĖNIJA – Idrija

Aplankykite muziejų, palaidotą po žeme, – Idrijos kalnakasybos muziejų; keletas jo sparnų įkurta giliai šachtose, kad lankytojai suprastų, kaip gyveno kalnakasiai gyvsidabrio kasybos klestėjimo laikotarpiu. Projekto dalis buvo atvesti turistus į Idriją, pagerbti miesto kalnakasybos paveldą, kasyklas paversti gyvais muziejais; tai padidino turistams patrauklių vietų skaičių ir pagerino infrastruktūrą šiame žaviame, tradiciniame Slovėnijos kaimiškame miestelyje. Idrija taip pat garsėja savo nėrimo tradicijomis, čia siūloma daug užsiėmimų, pavyzdžiui, žvejyba, žygiai pėsčiomis ir plaukimas.

www.idrija-turizem.si

ISPANIJA – Trasmieros ekoparkas

Kantabrijos regiono Arnuero grafystės iniciatyva buvo įkurtas Transmieros ekoparkas – nuostabus atviras muziejus, atveriantis druskingose pelkėse, pajūryje verdantį gyvenimą ir šios svarbios vietovės istoriją. Parko teritorija apima 2500 hektarų, joje yra atstatytų kaimo pastatų, restauruotas malūnas ir paukščių stebėjimo stotys; visa tai yra kultūriniai ir edukaciniai centrai. Parkas  – tai gyvas dokumentas apie regiono žvejybos ir žemės ūkio kultūras, idiliška vieta stebėti pelkių paukščius ir laukinius gyvūnus, be to, investuotojas į darnumo programas.

REKLAMA

www.ecoparquedetrasmiera.com

TURKIJA – Ankaros Hamamönü-Altındağ

Ankaros, bruzdančios turistų pamėgtos vietos, širdyje yra mažai žinomas rajonas, vadinamas Hamamönü. Šis kvartalas klestėjo 20 amžiaus 3-iajame dešimtmetyje; jame stovintys pastatai yra skirtingų stilių, jie atspindi tiek modernią Turkijos, tiek otomanų imperijos architektūrą. Šiandien rajono gatvėse įrengti šaligatviai, 33 istoriniai pastatai restauruoti ir imti saugoti pagal naujos paveldo sistemos nuostatus. Įspūdingos mečetės, parduotuvės, turgūs ir gyvenamieji namai dabar rajoną pavertė populiaria vieta tarp vietinių ir turistų, gyva atmosfera, kadaise čia vyravusi, vėl sugrįžta.

www.altindag.bel.tr

www.hamamonu.com.tr

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų