REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienio vakarą koncertų sezoną pradeda Kauno valstybinė filharmonija. Apie kūrybos naujoves ir būsimus planus su naujienų agentūra ELTA kalbėjosi šios įstaigos direktorius Justinas Krėpšta.

REKLAMA
REKLAMA

Tradiciškai rūpi, kuo išskirtinis bus prasidedantis naujasis sezonas atjaunėjusiuose solidžiuose Kauno filharmonijos rūmuose?

REKLAMA

Kaip ir pernai, sezoną pradedame koncertais, skirtais Pasaulinei muzikos dienai. Pats pirmasis ciklo „Muzika - tai amžinybė” koncertas klausytojams dovanos pažintį su pirmą kartą Lietuvoje viešinčiu Kinijos liaudies instrumentų virtuozų kolektyvu - “Naujasis purpurinis Uždraustojo miesto orkestras”. Šiame koncerte skambės įvairių Kinijos vietovių liaudies ir tradicinė muzika, Pekino operos fragmentai, Vakarų Europos klasikų ir šių dienų Kinijos kompozitorių vokaliniai bei instrumentiniai kūriniai.

REKLAMA
REKLAMA

O penktadienį koncertą rengia Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. Dirigentas Modestas Pitrėnas) bei solistė Lilija Gubaidulina. Šeštadienį koncertuos Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius), Kauno valstybinis choras, vadovaujamas profesoriaus Petro Bingelio bei solistas Michailas Kazakovas (bosas, Rusija). Ciklas, kuris jau vadinamas mažuoju festivaliu, baigsis sekmadienio vakarą Kauno styginių kvarteto koncertu.

Startas - labai solidus, o toliau kas bus?

Toliau bus daugybė įvairios muzikos koncertų. Kai sudėliojom savo planus iki metų pabaigos, matom, jog praktiškai po koncertą turėsim vos ne kiekvieną dieną. Tad filharmonija dirbs be laisvadienių. Panašiai bus ir kitiems metams prasidėjus. Manau, klausytojai tikrai turės ką pasirinkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mums labai džiugu, kad jau pasiteisino anksčiau Kauno filharmonijoje įvesta naujovė - sidabrinis bei auksinis koncertų abonementai. Kai kas iš muzikos gerbėjų jų įsigyja sau, kiti mielai perka tokį abonementą kaip dovaną artimajam. Auksiniame koncertų (jų bus penki) sąraše - kamerinio ansamblio „Camerata du Rhone“ iš Prancūzijos bei solisto - pianisto Motiejaus Bazaro parengta programa, kuri bus pristatyta kauniečiams spalio 5-ąją. O mėnesiui artėjant prie pabaigos, įvyks Kauno miesto simfoninio orkestro ir solistės Ramintos Vaicekauskaitės koncertas, kuriame skambės V. A. Mocarto kūriniai.

REKLAMA

Lapkričio 18-ąją Kauno orkestras, diriguojamas latvių dirigento Imanto Reznio, atliks Imanto Kalninšo. Šis koncertas skiriamas Latvijos nepriklausomybės dienai.

Sidabrinis abonementas, manau, pirmiausia sudomins muzikos gerbėjus spalio 8-osios koncertu, kuriame su Kauno miesto simfoniniu orkestru gros gruzinų pianistė Elisso Bolkvadzė. Spalio 15-ąją Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Donatas Katkus) drauge su solistu ispanu Chose Migeliu Moreno (Jose Miguel Moreno) atkurs „Gitaros istoriją gyvai“.

REKLAMA

Norėčiau paminėti dar vieną šio ciklo koncertą, kuris įvyks spalio 23 dieną, nes jame nuskambės retai atliekamas kūrinys Franco Listo „Kristaus oratorija“, skirta šio kompozitoriaus gimimo 200-osioms metinėms. Kūrinį atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas), Kauno valstybinis choras ir solistai Asta Kriščiūnaitė, Rita Novikaitė, Edmundas Seilius ir Liudas Mikalauskas.

Gal tebesitęs ne vienus metus trunkantis Kauno valstybinės filharmonijos bendradarbiavimas su Lietuvos kompozitorių sąjunga? Jei taip, tai kokius jo vaisius pateiksite koncertų lankytojams? Ar garantuosite muzikos žanrų įvairovę, ar kažkuriam iš jų visai neatversite savo salės durų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal nuo paskutiniojo klausimo pradėsiu atsakymus. Durų tikrai neatversim anekdotų vakarams ar kokiems „šešių-devynių“ bei panašių grupių pasirodymams. Filharmonija pirmiausia pasisako už koncertų, gerą muzikos atlikimo kokybę. O tie, kurių neįsileidžiame, juk turi užtektinai kitų erdvių pasirodymams.

Su Kompozitorių sąjunga bendradarbiaujame ir lapkričio mėnesį rengiame tradicinį festivalį, jau šešioliktąjį, - „Iš arti“. Jis prasidės lietuvių kompozitorių simfoninėmis premjeromis - koncertu, skirtu M. K. Čiurlionio mirties 100-osioms metinėms. Koncerte skambės nauji Vidmanto Bartulio, Dalios Kairaitytės, Giedriaus Kuprevičiaus ir Šarūno Nako kūriniai.

REKLAMA

Galima sakyti, kad šiam festivaliui vietos rasis ir ne po filharmonijos stogu. Koncertai vyks Karo muziejaus sodelyje, kur skambės varpų muzika, Irenos Mikuličiūtės dailės galerijoje, „Akropolio“ centre, Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje, Kauno technologijos universitete.

Bus ir klasikinės muzikos, ir džiazo, įvairių perfomansų, dailės kūrinių, leidinių pristatymų. Čiurlionio dailės galerijoje netgi numatyta tarptautinė muzikos atlikimo ir interpretacijos konferencija - „M. K. Čiurlionis mūsų laikmenose“. Koncertu Kauno valstybinėje filharmonijoje lapkričio 10-ąją švęsime Lietuvos kompozitorių sąjungos 70-metį.

REKLAMA

... iki kalėdinio laikotarpio kažkaip vis neprieiname besikalbėdami?

O kad dar per anksti apie jį kalbėti, nors mums patiems šis laikotarpis labai aiškus. Žinom, kas ir kada kokius koncertus bei šventes rengs. Išsaugokime šventės laukimo nuotaiką.

Bet galiu pridurti, kad dėliojam ir kitų metų planus. Aišku, mums, informaciją apie šį sezoną pradėjusiems skleisti vasaros gale, dar toloka iki kolegų užsienyje. Jie koncertinius planus susidėlioja dvejiems metams į priekį ir žinią apie juos plačiai skleidžia. Mes dar tik einam to link, nes taip geriau savo artimiausią ateitį planuoti ir atlikėjams, ir koncertų lankytojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelerius metus pradėjote ugdyti jaunimą, pratinate moksleivius prie klasikinės muzikos, tai ar jau daug jaunų veidų matote koncertuose, kurie rengiami ne kokiam klube ar arenoje, bet filharmonijoje?

Suprantu, kur link sukate. Taip, „Žalgirio“ arena kažkiek klausytojų iš mūsų pervilios. Bet mes turim savo publiką, kuri išugdyta geros muzikos, kuri skamba tiek filharmonijoje, tiek Pažaislio bei kituose festivaliuose. Tų mūsų ištikimų gerbėjų būrys vis didėja. Filharmonija daugeliui kauniečių tapo sava, artima. Ji - vienas iš traukos centrų.

REKLAMA

Taip, nemažai dėmesio skiriame jaunimui. Ir toliau tęsime edukacinį projektą moksleiviams. Per muzikines pažintis, dalyvaujant Kauno simfoniniam orkestrui, Kauno chorui, „Ąžuolyno" pučiamųjų instrumentų orkestrui. Paskaičiavome, jog pernai projekto renginiuose apsilankė 8 tūkstančiai moksleivių. Ir dauguma jų, garantuoju, pirmą kartą pateko į filharmoniją. Tačiau tikiu, kad susidomėjo ta muzika, kuri pas mus skamba ir dar ne sykį pas mus ateis.

 


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų