REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar vakare susirinkę Šiaulių sporto mokyklos „Dubysa“ jaunųjų tinklininkų tėvai nusprendė teismo keliu išsireikalauti kompensacijas už varžybose Kaune maistu apnuodytiems vaikams padarytą žalą sveikatai ir moralinę skriaudą.

REKLAMA
REKLAMA

Infekcijos protrūkis

Šiaulių sporto mokyklos „Dubysa“ jaunųjų tinklininkų tėvai tebėra priblokšti praėjusį savaitgalį Kaune vykusių Lietuvos jaunių (gimusių 1995-1996 metais) sporto žaidynių dramatiška pabaiga.

REKLAMA

Iš 22 šiame čempionate dalyvavusių Šiaulių sportininkų, medikų pagalbos prireikė 12 , dvi sportininkės pakartotinai išvežtos į ligoninę. Kiti Kaune žaidę tinklininkai po medikų apžiūros išleisti gydytis ambulatoriškai.

Šiauliečiai sportininkai pirmuosius apsinuodijimo požymius pajuto šeštadienio pavakarę, po visos dienos maisto davinio Kauno kavinėje „Alibi“. Joje buvo maitinami visi čempionato varžybų dalyviai–96 jaunieji sportininkai ir 16 trenerių.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybai vakar jau buvo žinoma viena iš apsinuodijimo priežasčių.

„Iš dešimties tyrimui paimtų plovinių, šešiuose rasta auksinio stafilakoko. Šiam tyrimui reikia daugiau laiko, gal dar kas išaugs“,— “Šiaulių kraštui“ sakė Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė Rita Sadūnaitė.

Dėl apsinuodijimo šioje kavinėje maistu iki trečiadienio į medikus jau kreipėsi 40 varžybų dalyvių iš Lietuvos, 29 jų yra hospitalizuoti. Šiauliuose šiuo metu ligoninėje gydomi du jaunieji tinklininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai gerai, kad žmonės kreipėsi į gydymo įstaigą, o ne kankinosi ar bandė gydytis patys. Žinodami tikslią diagnozę, jie galės kreiptis dėl žalos sveikatai kompensavimo“, — sakė R.Sadūnaitė, patikinusi, jog šis atvejis — didžiausias infekcijos protrūkis šiais metais, o atsakinga, pagal Maisto įstatymą, yra sportininkus maitinusi įmonė.

Trenerė pasibaisėjo

Su jaunaisiais Šiaulių tinklininkais į čempionato finalines varžybas Kaune vyko mergaičių komandos trenerė Jūra Gricienė ir berniukų komandos treneris Genadijus Pušnovas.

REKLAMA

Vakar sporto mokykloje buvo aptarinėjamos šios sportininkų išvykos pasekmės.

„Per penkiolika savo darbo metų neprisimenu panašių varžybų, — susijaudinusi dėl savo ugdytinių sveikatos kalbėjo trenerė. — Baisiausia, kad vaikams ėmus negaluoti, niekas nestabdė varžybų.

Šeštadienio vakarą, praėjus gal porai valandų po valgio kavinėje, sunegalavo dvi sportininkės. Trenerė, įėjusi į mergaičių kambarį vieną išvydo krečiamą drebulio, kita nuolat bėgiojo į tualetą ir vėmė.

Tą naktį į Kauno infekcinę ligoninę buvo išvežti 7 jaunieji sportininkai.

„Rytą paskambinau vyriausiajam varžybų teisėjui Vytautui Jankui ir pasakiau, kad iš komandos dėl staiga pablogėjusios sveikatos yra iškritusios 7 žaidėjos, su trimis likusiomis — nedalyvausiu. Buvau pasibaisėjusi, kai teisėjas manęs paklausė: “ Kaip bus su rezultatų suvedimu?“— akibrokšto neslėpė J.Gricienė, prisipažinusi, jog tada apie tai ji galvojo mažiausiai. Jai nerimą kėlė vaikų sveikata.

REKLAMA

Apsinuodijusieji laikyti pralaimėjusiais

„Atėjusi į sporto salę sekmadienio rytą, pašiurpau: stovėjo Kelmės komandos vaikai balti kaip popierius. Lakstė seselė, kaišiojo vaikams po nosimi amoniako buteliuką. Komandos trenerio paklausiau: Ar tu supranti atsakomybę prieš tėvus, jei tie vaikai dabar ims alpti?“ — šiurpiai atrodžiusių varžybų vaizdus prisiminė trenerė J.Gricienė .

Trenerės įsitikinimu jauno amžiaus kelmiškis treneris pasidavė vyriausiojo teisėjo įtikinamas, kad varžybas reikia tęsti.

J.Gricienė sako turėjusi minčių išvažiuoti namo nelaukiant varžybų pabaigos, juolab, kad taip pasielgė neaiškaus susirgimo retinama Klaipėdos komanda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau trenerė viena tokio sprendimo priimti nesiryžo: „Susiskambinau su berniukų komandos treneriu G.Pušnovu. Jis tuo metu mokyklos autobusiuku vežė sunegalavusius berniukus į ligoninę. Treneris susiek ė telefonu su mokyklos vadovais. Po kiek laiko buvo nuspręsta neskubėti važiuoti namo“.

Šiaulių sporto mokyklos direktorius Aivaras Strockis tvirtina, kad sprendimą, vežti vaikus namo, turėjo priimti abu treneriai.

„Buvo galima mokyklos autobusu vežti namo likusius sveikuosius, o po to grįžti paimti likusių ligoninėje. Tačiau treneris matė savo komandos berniukus nusiteikusius žaisti, sveikus, ir namo jų nevežė“, — apie trenerių atsakomybę kalbėjo mokyklos vadovas.

REKLAMA

Varžybų rezultatus anuliuos

Lietuvos tinklinio federacijos generalinis sekretorius Juozas Lapeika vakar „Šiaulių kraštui“ pranešė, kad Kaune vykusių sporto žaidynių finalinių varžybų rezultatai nėra patvirtinti ir jie bus anuliuoti.

„Federacija atsakomybės už varžybas neprisiima, nes jas organizuoti buvo perduota Kauno sporto centrui. Ši įstaiga ir parinko maitinimo įmonę sportininkams — kavinę “Alibi“.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų