REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek vyresni policijos komisarai ir prokurorai dar mena auksinius laikus, kai žodis – Policininkas ir Prokuroras – skambėjo išdidžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Policijos pareigūnai, kitaip vadinami Angelais sargais, spalio 2 dieną pažymės profesionalią šventę, kuri, anot pareigūnų, tampa vis labiau pompastinė.

REKLAMA

„Kas mes dabar? Jeigu turime kovoti už savo teisę dirbti normaliomis sąlygomis tik streikais ir mitingais. Niekam neįdomu mūsų rūpesčiai. Valdžia mano, jog turime dirbti tik iš idėjos. Tą ir darome jau porą metų", –rūpesčiai dalijosi pareigūnai, pakviesti į šventinį renginį sostinės Rotušėje.

Nors jų pasveikinti atvyko aukšti pareigūnai, pareigūnų veidai netryško meile ir pagarba.

Kriminalistai išgyvena krizę

Į šventę pakviesti buvę policijos pareigūnai džiaugsmingai sveikinosi su kolegomis, kai kurių akyse tvenkėsi ašaros.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ką dabar veikia daug metų aukštas pareigas Vilniaus policijoje ėjęs buvęs pareigūnas, šis atkirto: "Nieko. Mes ir mūsų žinios niekam nereikalingi. Niekur mūsų nekviečia pasidalyti patirtimi, išmokinti jaunimą dirbti".

Rusijoje, Prancūzijoje, Didžioje Britanijoje ir net Vokietijoje į atsargą išleisti pareigūnai laikomi "klodais", mat jie žino į kurį agentą kreiptis tiriant konkretų nusikaltimą, kur ko ieškoti.

Kriminalistai kviečiami dirbti į kriminologijos institutus. Ypač aukštas pareigas ėjusieji stvarstomi „su rankomis i kojomis".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi dabar mano, jog kompiuteriai padės išaiškinti nusikaltimus. Pastebėjote, jog jų ištiriama vis mažiau. Ir tie – tik dar turinčių savo agentų ratą - dėką. Kriminalistas be ryšių kriminaliniame pasaulyje – ne kriminalistas", – tikino pareigūnas.

Jis įsitikinęs, jog po kurio laiko Kriminalinė policija, kaip padalinys, išnyks: „Visas funkcijas perims viešoji policija, kur nusikaltimai bus tik registruojami. O tirs privačios struktūros, kur ir dirbs buvę kriminalistai".

Palaipsniui, įsitikinęs kriminalistas veteranas, policija taps tik paslaugų tiekėjai, ne žmogaus ir visuomenės saugumo garantas.

REKLAMA

Kadrų kaita policijoje itin padidėjo per pastaruosius du metus. Darbą paliko ar buvo išprašyta daugiau nei 500 pareigūnų.

Prokurorai neteko privilegijų

Po reformų pasikeitė ir prokuroro statusas. Jeigu anksčiau į prokurorus valstybės žvelgė kaip į stabus, tai dabar kaip į eilinius valstybės tarnautojus.

Daugelis jų neteko pareigų arba buvo perkelti į žemesnės instancijos prokuratūros pažeidžiant eilę įstatymų.

„Suprantu, jeigu tai būtų daroma privačioje bendrovėje. O tai valstybės įstaiga. Prokuratūra. Anksčiau niekada tokio nebuvo", - širdgėlą liejo į žemesnes pareigas perkeltas ypatingai sudėtingas bylas tyręs prokuroras.

REKLAMA

Teisėsaugininkas stebėjosi, jog prokuratūroje panaikinti net valytojų ir apsaugininkų etatai.

Vietoje švaros ir saugos paslaugų tiekimo prokuratūra įsigijo mechaninius prietaisus.

„Dabar norint patekti į darbą išeiginėmis dienomis, privalai belstis per kitas patalpas, kur yra elektroninė apsaugos sistema. Kažkaip net nemalonu", - juokėsi policininkių atėjęs pasveikinti prokuroras.

Pasak jo, anksčiau, kai prokuroras pats dalyvavo tyrimo eigoje, bylos išaiškinamos kokybiškiau: „Nebuvo besiskundžiančių, jog nuteisti neteisėtai. Dabar tokių apstu".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras, anot jo, dabar virto raštininku, o policininkas – amatininku, turinčiu ginklą.

Prokurorai ginklų jau negauna, nepriklauso. Taip valstybė sutaupo „ant šovinių" ir "šūvių".

Sausas įstatymas pjauna

Nepatenkinti teisėsaugininkai ir neseniai įsigaliojusiu „sausu įstatymu".

Anksčiau, prisimena pareigūnai, stresus malšindavome „įkalę" po lašiuką stipresnio gėrimo: „Dabar visi vaikšto pikti, nepatenkinti, atsipalaiduoti negali. Tai irgi labai slegia. Net per gimtadienį priversti vaišinti kolegas tortu. O juk mes vyrai".

REKLAMA

Kelis kartus viešėjęs Vokietijoje Policijos deparatmento darbuotojas stebėjosi, jog pedantiški vokiečiai laisvai vaišinasi darbo metu brendžiu ir viskiu: "Žinoma, tai daro darbo valadoms baigiantis ar tiriant sudėtingas bylas. Niekam jiems nedraudžia. Net viršininkai ateina ir "įkala" kartu. Žinoma, nemačiau nė vieno sėdančio už vairo ar nusigėrusio. Pas juos kultūra kita, matyt".

Pareigūnai tikisi, jog kada nors ateis ir jų šventė. Ne Angelo sargo, o Policininko. Ir sveikins juos ne raštininkai, o Prokurorai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų