REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pristatydamas Kultūros ministerijos kitų metų numatomo biudžeto prioritetus, ministras Arūnas Gelūnas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariams turėjo nemažai prašymų. Finansų ministerijos atstovų teigimu, kitąmet Kultūros ministerijai valstybės asignavimų planuojama per 260 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

A. Gelūnas pirmiausia prašė dėmesio kitąmet skelbiamų Muziejų metų programai. „Iš savo biudžeto vidinių galimybių mes šiai programai galime skirti tik labai simbolišką 1 mln. litų sumą. Beveik nieko už tokius pinigus neįmanoma atlikti. Prašom palaikyti mūsų poziciją, nes muziejai turi milžinišką poveikį visuomenės kultūrinei raidai ir ypač mūsų mažiesiems, vaikams tai daro begalinį poveikį“, ‒ prašė solidesnio finansavimo Muziejų metų programai ministras.

REKLAMA

Lėšų prašoma skirti lėšų Kristijono Donelaičio memorialinei ekspozicijai Tolminkiemyje (Karaliaučiaus sritis) atnaujinti, artėjant K. Donelaičio metams.

Kaip vieną iš politiškai skaudžiausių dalykų ministras įvardija naujų knygų šalies bibliotekoms įsigijimą. „Pervažiavome daug regioninių bibliotekų, kai kurios iš jų yra nuostabiai įrengtos, suremontuotos, šviesios, bet yra viena problema ‒ neturi naujų knygų. (...) Čia reikia ne kosmetinio, ne kelių šimtų tūkstančių litų ‒ reiktų injekcijos į šią sritį“, ‒ kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat minėjo Lietuvos tremtinių palaidojimo vietas žyminčių paminklų priežiūros tarpinstitucinės veiklos plano įgyvendinimą, kuriai Vyriausybė nenumatė lėšų. „Taip pat profesionaliojo meno sklaida regionuose per sunkmetį nevykdoma ir Kultūros informacinių centrų programa, kuri irgi turi didelį poveikį visuomenei“, ‒ vardijo A. Gelūnas.

Ministras paminėjo ir Kino įstatymą ‒ naujame įstatymo variante neliko procentų, kurie automatiškai patektų į kino biudžetą iš kino teatrų bilietų platinimo mokesčio. „Buvo numatyta pirmajame įstatymo variante 30 proc., mes bandėme pasiūlyti 60 proc. Kalbant tarptautiniame kontekste, tai yra sena įprasta praktika (...) Kadangi procentų nėra, gal galima pridėti kino sektoriui, nes jis tikrai negali gyvuoti iš tų lėšų, kurios šiandien jam yra skiriamos. Visai kino gamybai ir sklaidai turime 7 mln. litų, o tai yra vieno nedidelio europinio pilnametražio filmo biudžetas“, ‒ priminė ministras.

Pasak jo, nacionalinės kultūros institucijos ‒ muziejai, teatrai ‒ dėl šilumos kainų didėjimo jau yra įsiskolinusios už šildymą ne vieną šimtą tūkstančių litų ‒ iš viso prašoma apie 10 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų