REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Referendumą dėl dvigubos pilietybės būtų tikslinga surengti kartu su 2012 m. vyksiančiais Seimo rinkimais, tačiau tuo pat metu reikėtų sudaryti kuo palankesnes sąlygas šalies gyventojams pareikšti savo nuomonę. Taip mano Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Arminas Lydeka.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalo įsitikinimu, referendumas dėl dvigubos pilietybės būtų naudingas, nes politinio sutarimo šiuo klausimu nerandama pernelyg ilgai, jaučiamas visuomenės nepasitenkinimas esama padėtimi.

REKLAMA

Kadangi pagal galiojančią tvarką šalies gyventojams inicijuoti referendumą ganėtinai sudėtinga, iniciatyvos galėtų imtis Seimas. Apie tokią galimybę trečiadienį svarstyta Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) posėdyje.

Tačiau parlamentaras A. Lydeka pabrėžė, kad inicijuojant referendumą būtina galvoti ir apie galutinį rezultatą. Pavyzdžiui, 2008 m. spalį kartu su Seimo rinkimais vykusiame referendume dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo net 91,4 proc. pareiškė „taip“, tačiau referendumas buvo įvardytas neįvykusiu – jame balsavo 48,43 proc. rinkėjų. Referendumas laikomas įvykusiu, jei jame nuomonę pareiškia bent 50 proc. teisę balsuoti turinčių piliečių.

REKLAMA
REKLAMA

„Rinkimų agitacija yra viena, tačiau šiais laikais yra ir efektyvesnių priemonių, kaip paskatinti rinkėjus pareikšti savo nuomonę. Vienas iš paprasčiausių būdų – leisti rinkėjams balsuoti internetu, įteisinti elektroninį balsavimą. Taip padidintume galimybes, kad tautos balsas būtų išgirstas, įtrauktume į balsavimą gausų užsienyje gyvenančių piliečių būrį ir nešvaistytume veltui referendumui skiriamų lėšų“, – teigė A. Lydeka.

Jo siūlymu, ŽTK kreipsis į visas Seimo frakcijas, kad sužinotų jų nuomonę dėl idėjos rengti referendumą kartu su būsimais Seimo rinkimais. Be to, ŽTK kreipsis į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad ši pateiktų preliminarius duomenis, kiek kainuotų toks referendumas.

Jei Seimo frakcijos pritartų ŽTK iniciatyvai dėl referendumo, nutarimo projektas Seimui greičiausiai būtų pateiktas 2012 m. vasarą, Seimo pavasario sesijos pabaigoje. Tam, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės įvyktų, šiai iniciatyvai balsuojant turėtų pritarti ne mažiau kaip 1/4 visų parlamentarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų