REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu finansų rinkos patiria nemažai svyravimų, kurie padidina pulsą ne vienam patyrusiam investuotojui. O neseniai pradėjusiems investuoti, tai gali būti tikras sumanumo ir šalto proto išbandymas. Juk šiuo metu tenka išvysti tai, apie ką seniau buvome tik girdėję. Pavyzdžiui, situacijas, panašias į „Juodąjį pirmadienį“, kai 1987 metų spalio 19 dieną pagrindinis JAV „Dow Jones“ indeksas nukrito net 22,61 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Patirtis, žinios ir psichologinis pasirengimas yra svarbiausi faktoriai, lemiantys, ar investuotojas sureaguos emocionaliai, ar elgsis nuosekliai ir apgalvotai. Nepatyrę investuotojai dažniau pasiduoda rinkos svyravimų dramatizmui. Tuo metu senbuviai visuomet racionalesni. Tačiau net ir nepasiduodamas rinkos emocijoms, geras investuotojas turi jas jausti. Šiuo metu bene labiausiai investuotojų kraują kaitina keletas Lietuvos ir pasaulio naujienų:

REKLAMA

Graikija – būti ar nebūti. Stiprėja abejonės, ar pagrindinės finansų institucijos sugebės suvaldyti euro zonos krizę. Daugiausiai nerimo kelia Graikija, kuri vis labiau brenda į skolas ir nevykdo įsipareigojimų. Smunka šalies BVP, todėl vis sunkiau surinkti mokesčius ir mažinti biudžeto deficitą. Galimas šalies bankrotas nerimą kelia ne tik investuotojams – aukščiausi Europos pareigūnai suvokia, kad tai būtų tarsi sniego gniužulas, nusinešantis ir kitas skolose skęstančias šalis, tokias kaip Italija ar Ispanija.

REKLAMA
REKLAMA

JAV įtaka. Anksčiau JAV buvo vertinama kaip saugus uostas, į kurį, rizikos vengiantys investuotojai, nukreipdavo savo lėšas – įsigydavo JAV vyriausybės vertybinių popierių. Šio įvaizdžio šalis dar neprarado, tačiau šiuo metu ji susiduria su didelio įsiskolinimo bėdomis. Pagerėjimui užkerta kelią ir dvi valdančios partijos, kurios vasarą nesutarė dėl reikalingų sprendimų. Šalyje taip pat prislopo ūkio augimas, išliko aukštas nedarbo lygis.

Atrodytų svarbu, kad prezidentas Barakas Obama pasiūlė skatinimo planą, kurio vertė 447 mlrd. USD, tačiau investuotojams tai didelio įspūdžo nepadarė. Be to, rugsėjo 21 d. JAV Federalinio rezervų banko vadovo B. Bernanke  komentaras, kad situaciją finansų rinkose šiuo metų yra labai įtempta ir jis mato grėsmę pasaulio ekonomikos augimui pasėjo dar daugiau nerimo pasaulio finansų rinkose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Niūrios prognozės. Tarptautinis valiutos fondas rugsėjo mėnesio pabaigoje pablogino 2011-2012 metų pasaulio BVP augimo prognozes iki 4 proc. pasaulio ūkio augimo kasmet. Tačiau kai kurie analitikai mano, kad tai gana optimistinės prognozės, nes jos neįskaičiuoja galimų ekonomikų recesijų išsivysčiusiose valstybėse.

Situacija Lietuvoje. Šalies ekonomika demonstruoja atsigavimo ženklus, tačiau investuotojai labiau reaguoja į pasaulio įvykius, todėl „NASDAQ OMX Vilnius“ biržos akcijų indeksas VSE smunka panašiu tempu kaip JAV ar Vakarų Europos indeksai. Be to, esant prastoms nuotaikos, krenta ir akcijų apyvartos. Kaip labai svarbų šio mėnesio įvykį, galima išskirti AB „Sanitas" akcijų oficialų viešą supirkimą. Šios įmonės akcijas pardavę investuotojai gavo apie 20 mln. eurų, tačiau be išaugusios paklausos dėl AB TEO akcijų, investuotojai nesuskubo pirkti kitų lietuviškų akcijų.

REKLAMA

Kas gali sugrąžinti optimizmą?

Vis dar reikšmingiausia pasaulio ekonomika išlieka JAV. Jeigu augtų jos ūkis, mažėtų nedarbas, didėtų verslo pasitikėjimo rodikliai, optimizmas grįžtų ir į pasaulio akcijų biržas. Lygiai taip pat svarbu, kaip išsispręs Pietų Europos skolų krizės. O daugiausiai vilčių, ko gero, dedama į Europos finansinio stabilumo priemonių plano patvirtinimą. 440 mlrd. eurų vertės fondas leistų pirkti prasiskolinusių šalių obligacijas ir taip sudarytų sąlygas Graikijai, kitoms šalims bei finansinėms institucijoms gauti lėšų lengvatinėmis sąlygomis ir taip užkirstų kelią nepasitikėjimo finansų sistema plėtimuisi. Taip pat rinkos dalyviai laukia Europos centrinio banko programos, kuri padėtų bankams platinti bankų obligacijas padengtas turtu. Ši programa ypač reikalinga tvariam finansų sistemos egzistavimui.

REKLAMA

Naujienos, diskusijos ir komentarai kuria įtampą. Šiuo metu esanti įtempta situacija finansų rinkose turi pagrindo finansų rinkų dalyviams jaustis nesaugiai. Tačiau taip pat svarbu valdyti ir emocijas, kurios šiuo metu taip pat veržiasi pro kraštus. Įvykus aukščiau paminėtiems didžiųjų valstybių, centrinių bankų sprendimams, investuotojų emocinė būsena turėtų normalizuotis, o tada vėl bus galima racionaliai įvertinti esamą pasaulio finansinę būseną.

Kęstutis Celiešius, Danske banko Finansų maklerio skyriaus vadovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų