REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 30 d. ir spalio 1, 2 d. Valstybiniame jaunimo teatre įvyks režisieriaus Valerijaus Griško premjera  ‒ „Skrydis virš gegutės lizdo".

REKLAMA
REKLAMA

Tikriausiai daugeliui šis pavadinimas asocijuojasi su garsiuoju filmu apdovanotu ne vienu "Oskaru". Kaip bebūtų, filmas pastatytas remiantis amerikiečių rašytojo Keno Kezio (Ken Kesey)  to paties pavadinimo romanu, susilaukusio ypatingos sėkmės, kuri nenusileidžia ir nepaprastai populiariai Deilo Vasermano (Dale Wasserman) sceninei adaptacijai. Per kelis dešimtmečius  pagal šią pjesę visame pasaulyje  buvo sukurta apie 300 spektaklių, o šiais metais ir Lietuvoje.

REKLAMA

Valstybiniame jaunimo teatre V. Griško svečiuojasi pirmą kartą. Režisierius jau keletą metų vadovauja Samaros dramos teatrui ir per metus išleidžia po keletą premjerų įvairiuose Rusijos miestų teatruose.

Pasiūlęs teatrui žymųjį amerikiečių dramaturgo D. Vasermano kūrinį, režisierius ryžosi prabilti apie dabartinės visuomenės ydas ir žmonių bejėgiškumą prieš nepalaužiamą, asmenybę žlugdančią sistemą. „Mano mokytojas Georgijus Tovstonogovas visuomet sakydavo, kad režisierius savo teatrui temų ir koncepcijų privalo ieškoti žiūrovų salėje“, – sako Valerij Griško – „nors pjesė parašyta prieš 40 metų, tačiau tą patį, kas anuomet vyko Amerikoje, šiandien matau tiek Rusijoje, tiek Lietuvoje. Dabartinis pasaulis, kupinas išvešėjusio kapitalizmo, pilnas beprotybės atspindžių, iš kurių ne vienas stengiasi išsiveržti“.

REKLAMA
REKLAMA

Garsiam Holivudo filmų ir TV scenaristui Deilui Vasermanui garsusis romanas į rankas pakliuvo neatsitiktinai. „Vieną kartą man paskambino Brodvėjaus aktorius Kirkas Douglas ir užtikrino, kad turi nepaprastai įdomų pasiūlymą – parašyti pjesę pagal tuomet dar tik rankraščiu buvusį romaną - prisimena D. Vasermanas, - kūrinys mane labai suintrigavo, o labiausiai pagrindinis jo herojus Makmerfis. Niekaip negalėjau suprasti ar jis Kristus ar paprasčiausias sukčius?“

Makmerfis – užkietėjęs lošėjas ir mušeika, norėdamas išvengti kalėjimo darbų, apsimeta nepakaltinamu kvailiu ir atsiduria psichiatrinėje ligoninėje. Deja, čia tvarka pasirodo esanti griežtesnė negu kalėjime, o žmonės – protingesni už pasaulio išmintinguosius. Makmerfis pradeda maištauti prieš sistemą ir ginti bejėgius ligonius.

Jaunimo teatro spektaklyje šis kontraversiškas vaidmuo atiteko charizmatiškam aktoriui Andriui Bialobžeskiui. Kiekviena istorija turi keletą interpretacijos galimybių, todėl ką tiksliai premjeros metu išvys žiūrovai – neatskleidžiama. Spektaklyje taip pat vaidina Aušra Pukelytė, Aldona Bendoriūtė, Simonas Storpirštis, Gediminas Storpirštis, Nerijus Gadliauskas, Jurgis Damaševičius, Kostas Smoriginas, Saulius Sipaitis, Lukas Petrauskas, Dalia Morozovaitė, Vytautas Taukinaitis, Kristina Ovčinikaitė, Antanas Šurna, Giedrius Arbačiauskas, Arūnas Storpirštis, Dovilė Šilkaitytė, Ignas Ciplijauskas, Rasa Marazaitė, Jonė Dambrauskaitė ir Giedrė Giedraitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų