REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrąją  premjerystę A.Kubilius pradėjo skambiu pareiškimu – ne energetikai tvarkys valstybę, o valstybė – energetikus. Tam įsteigė net Energetikos ministeriją. Ir ką turime šiandien? Tik skandalus. Ministerija, vadovaujama dabartinio ministro Arvydo Sekmoko,  nei vadybiniais ar  ekonominiais rezultatais pasigirti negali, bet skandalais – nors vežimu vežk. Bet dėl jų, net po trejų metų dešiniųjų valdymo, premjeras net nemirksėdamas apkaltina socialdemokratus.

REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaida ūžia, jog Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbams skirti pinigai iššvaistomi išpūstiems atlyginimams ir kompensacijoms. Į jau uždarytą jėgainę konservatorių deleguoti politiniai parašiutininkai į direktorių ir vadovų postus be jokių konkursų per kelis mėnesius padarydavo neįtikėtinus karjeros šuolius, sėmėsi dešimttūkstantinius atlyginimus ir nemažesnes išeitines pašalpas. Netikėtai atsiradę, netikėtai išnykdavo. Vien komandiruotėms išleista per 1 mln. Lt  Energetikos ministras daugiau nei metus dosniai mokėjo pavaldiniams, negalintiems šiandien pasigirti atliktais darbais. Pinigais šelpė ne tik savus, bet jais tiesiog užvertė (56 tūkst. Lt per dvi savaites) pirmą kartą savo gyvenime RBMK tipo reaktorių prieš dvi savaitės pamačiusį specialistą iš Vokietijos, nors elektrinėje yra tokių specialistų ir kviesti iš užsienio įspūdį ministrui padariusius specialistus jokios būtinybės nėra. Iš viso užsienio specialistų konsultacijoms jau išleista per 10 mln. eurų, nors apčiuopiamos naudos nėra.

REKLAMA

Į Seimo socialdemokratų frakciją pakviesti premjeras ir energetikos ministras pasiaiškinti dėl padėties AE, dėl algų politikos kaltino elektrinės vadovybę. Toks paaiškinimas dėl algos specialistams, kurių kompetencija nėra žinoma, o Lietuvoje - taupymo metas, nieko neįtikina. Susitikimo metu  ministerijos vadovybė taip ir nepateikė AE uždarymo darbų sekos, įvykdymo grafikų (AE uždarymo darbai atsilieka 36 – 40 mėn.), kaštų, kas už tai atsakingas. Paklausus, kodėl toks atsilikimas, premjeras apkaltina socialdemokratus, kad jie, neva, ne tokias sutartis sudarę...

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratai ir kitos opozicinės frakcijos inicijuoja Seimo komisijos sudarymą padėčiai AE išsiaiškinti. Turi tapti aišku, dėl kokių priežasčių priimami Lietuvos interesus neatitinkantys sprendimai energetikos sektoriuje  ir yra reali grėsmė, jog turėsime iš savo lėšų papildomai finansuoti AE uždarymo darbus, ar laikomasi reikalavimų, užtikrinančių šio objekto branduolinį saugumą, viešųjų konkursų skaidrumo, kodėl Lietuvos elektros vartotojai turėjo brangiau mokėti už perparduotą elektros energiją iš Rusijos ir kt.  Valdanti dauguma, be abejo, guls kryžium, kad tokia komisija nebūtų sudaryta. O kam? Dar išaiškės, kas ir kodėl kaltas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kas nuveikta dujų sektoriuje? Vasarą buvo nepagrįstai viliamasi, kad dujų kainos bus mažesnės. Deja, pildosi liūdnos dujininkų prognozės, kad gamtinės dujos iki naujo šildymo sezono pradžios brangs 40 proc. Reikia ruoštis brangiausiam šildymo sezonui - kiekvienas mokėsime ateinantį sezoną mažiausiai 75 Lt daugiau už kiekvieną šildymo mėnesį, arba 500 Lt daugiau nei praėjusią žiemą. Šilumos ūkio įstatymo pataisos, leisiančios geriau prižiūrėti šilumininkus, šilumos kaštus paveiks labai nedaug ir tik didžiuosiuose miestuose, o mažuosiuose netgi gali padidinti.

REKLAMA

Dėl dešiniųjų politikavimo ir dujų sutarties su „Gazprom“ iki 2015 m. pakeitimo Lietuva ir taip kiekvieną dieną moka už dujas 2 mln. Lt daugiau nei Latvija. Brangios dujos – tai kaina už klaidas ir dabartinę aroganciją. Nei ministras, nei Vyriausybė neskyrė reikiamo dėmesio deryboms su „Gazprom“. Jos iš esmės ir nevyko. Seniai buvo kalbama apie neatsakingai suformuotą Lietuvos derybinę delegaciją, o apeliavimas į Briuselį greito rezultato taip pat neduos. Derėtis dėl dujų kainos Lietuvos vadovai ir šiandien dar nesirengia. Ir tai artėjant naujai krizei Europoje?

REKLAMA

Ši problema seniai buvo žinoma. Alternatyva nepriklausomybei nuo „Gazprom“ užtikrinti – suskystintų dujų terminalo statyba. Tai leistų dujų kainą sumažinti 30 proc. Terminalo reikia jau šiandien, o jo statybai vis dar nepasirengta. Parinkta vieta Klaipėdoje Kiaulės nugaros saloje kelia daug problemų. Iki šiol nėra net poveikio aplinkai vertinimo, o po jo dar mažiausiai reikia 2 metų techniniam projektui parengti. Taigi, terminalo statybos planai žiauriai vėluoja ir 2015 m. veikiantis suskystintų dujų terminalas, sumažėję šildymo kaštai gali likti tik neišsipildžiusia svajone. Net „Dviračio šou“ ne be reikalo ragina nebepirkti  pieno, duonos ir bulvių, o taupyti šildymui, nes Lietuvoje valdant konservatoriams visi energetiniai resursai pabrango 30 proc. – daugiausiai ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esant tokiai Lietuvos energetinei situacijai praverstų turimi perspektyvūs atsinaujinančios energijos šaltiniai. Seniai eksploatuojama „Geoterma“, bet į ją žiūrima kaip į neperspektyvų ir valstybei nebereikalingą projektą. „Geoterma“ turi skolų, o jos yra todėl, kad šilumininkų kiemo interesai svarbiau už Lietuvos, nors galėtų virsti labai svarbiu regioniniu projektu ir nauda būtų apčiuopiama bent jau Pamario gyventojams. Dėl iš žemės gelmių gaunamo šilto vandens, šildymas kainuotų pigiau, ypač kai dujų kainų perspektyva tik baugina. Bet ir čia dešiniųjų Vyriausybė nieko nenuveikė. Tik tradiciškai gali apkaltinti socialdemokratus.

REKLAMA

Keista, bet mūsų dešinieji nesuranda kalbos ne tik su „Gazpromu“, bet ir su dešiniųjų valdoma Lenkija. Lietuvos ir Lenkijos sutartis dėl elektros jungties „LitPolLink“ iki šiol nepasirašyta ir nėra ženklų, teikiančių viltį tokiam žingsniui. Pirmoji Baltijos šalių ir Vakarų  Europos elektros energijos sistemų jungtis, remiama ir finansuojama ES, padėsianti Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims užtikrinti apsirūpinimą elektros energija, turi būti baigta iki 2015 m.

A.Kubilius būdamas opozicijoje ir tikėdamas Lietuvos sėkme („Lietuvos sėkmė“V.,2004, p.13-16) buvo įsitikinęs, kad ne ekonominis skurdas, bet elgesio skurdas yra didžiausia problema, kad valstybė neįsivaizduojama be skaidrios įvairių lygių pareigūnų ir tarnautojų veiklos, be atsakomybės už savo veiksmus. Ar šiais principais vadovaujamasi tik esant opozicijoje? Ar per sunku Vyriausybės vadovui juos taikyti būnant valdžioje?

LSDP frakcijos narė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų