REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konferencijoje „Lietuvos energetika po ekonominės krizės ir Ignalinos AE uždarymo" turėję dalyvauti oficialūs valdžios atstovai Energetikos viceministras, Lietuvos energetikos instituto ir „Visagino atominės elektrinės“  atstovai neatvyko.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip aiškino Energetikos ekonomikos asociacijos pirmininkas Jurgis Vilemas, pirma įvyko nesusipratimas dėl programos ir jos susiejimo su viena politine partija. Antra, Visagino atstovai matyt ne itin norėjo aiškinti detales, kurios yra įslaptintos.

REKLAMA

„Matomai, kad jie nenorėjo papulti į keblią padėtį. Dėl įvairių draudimų jie nelabai ką turi ir pasakyti. Kokią japonai siūlo elektrinės kainą – nesako, neva tai komercinė paslaptis. Kokiomis sąlygomis japonai čia ateina, irgi neišduoda“, – sakė J. Vilemas.

Kalbėdamas visuomenei itin aktualiu atominės elektrinės statybos klausimu, J. Vilemas teigė, kad pagrindine kliūtimi statybose bus bankai.

„Pasaulyje nerasite nė vienos atominės elektrinės, kuri būtų pastatoma finansuojant tik vienam bankui. Paprastai jau eina konsoliduotos paskolos, suteikiamos kelių bankų, nes vienas bankas ir nepajėgia, ir bijo imtis tokios rizikos. Užtat ir nepasakomos konkrečios salygos, su kuriomis ateina japonai. Kodėl reikia slėpti, jeigu yra rimtai kas nors susitarta"? – svarstė konferencijos pranešėjas.

REKLAMA
REKLAMA

„Atominė elektrinė yra faktiškai kaip krepšinis. Pabandykite kas nors Lietuvoje prieš krepšinį paburnoti. Taip ir su atomine, ji kaip šventas objektas, tikimasi, kad jis atneš laimę jį pastačius. Tokia nuomonė visiems susiformavo dėl informacijos stokos, arba dėl filtruotos informacijos“, – teigė J. Vilemas.

Kokia didžiausia visos Lietuvos problema šiuo metu, klausė Energetikos ekonomikos asociacijos pirmininkas. „Visi tikriausiai pasakytų, kad tai yra šilumos kaina gyventojams. Atominė elektrinė šitos situacijos sprendimui turi nulį indėlio. Viskas bus sukoncentruota į tai, kaip sukrapšyti pinigų statyboms, tai reiškia, kad atominė pristabdo visus kitus projektus. Kadangi atominė elektrinė yra toli nuo vartotojų, nuo jos niekaip  negali paimti šilumos. Turėsime atominę elektrinę, kuri elektrą gamins į rinką, kurioje bus mažesnė kaina negu jos savikaina. Iš kitos pusės elektros energijos kaip ir nelabai reikia, galima dalintis su kaimynais. Vartotojui svarbiausia gauti pigiausią elektrą, iš kur nėra svarbu“, - kalbėjo J. Vilemas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kadangi Rusija greičiausiai artimiausiu metu taps pasaulinės prekybos organizacijos (PPO), nare ir galimai susijungs į bendrą Europos kontinentinį tinklą, Rusijos vidaus energetikos sektoriaus kainos bus priartintos prie Europos kainų. Tai lems ne mažesnes kainas, o kainų susilyginimą.

Profesorius J. Vilemas tvirtino, kad svarbiausias renginio tikslas ir buvo padiskutuoti apie branduolinę energetiką su valdžios atstovais, tačiau jie, deja, neatvyko.

„Ar tai kaprizas, ar kažkokios didesnės priežastys, valdžia šiuo metu vengia diskusijos šiuo klausimu. Tai yra mokesčių mokėtojų pinigai, joks dėdė jų neatneš, dovanų niekas nedalina. O drįstama aiškinti, kad tai komercinė paslaptis. Pasakos. Negalima valstybės įvaryti į keliolikos milijardų projektą ir visuomenei nieko nesakyti. Atsitiks taip kaip Bulgarijoje, jiems dabar gresia 270 mln. eurų bauda Rusijai už kontraktų netesybas. Reikia baigti šį slapukavimo žaidimą. Nieko ten slapto nėra. Tarpusavyje kompanijos viską gerai žino, jokios konkurencijos nėra, pačių elektrinių labai mažai statoma“, - piktinosi energetikos specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų