REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Namų administratoriai mokys gyventojus, kaip paprastais būdais taupyti šilumą. Praėjusią savaitę Nacionalinė pastatų administratorių asociacija (NPAA) pradėjo įgyvendinti iniciatyvą „Taupykime šilumą“, kurios dalyviams garantuojamas mažesnis šilumos suvartojimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Atlikę tyrimą keliuose šimtuose daugiausiai energijos suvartojančiuose daugiabučiuose namuose, pastebėjome, kad daug brangios šilumos gyventojai iššvaisto dėl neapdairumo ar paprasčiausio nežinojimo. Todėl didelį dėmesį iniciatyvoje skiriame gyventojų švietimui apie tai, kaip taupyti šilumą namuose,“ - sakė Vytautas Turonis, NPAA tarybos pirmininkas.

REKLAMA

Apie informacijos stoką byloja ir naujausi NPAA užsakymu tyrimų bendrovės RAIT atliktos Lietuvos gyventojų nuomonės apklausos duomenys.

Nors daugiau nei pusė (57 proc.) apklaustų miestų gyventojų teigė šiemet ketinantys imtis aktyvių veiksmų, kad savo namuose sutaupytų brangios šilumos energijos, tačiau net 74 proc. jų prisipažino nežinantys, kaip tą padaryti.

Kaip parodė tyrimas, efektyvaus šilumos vartojimo klausimas aktualesnis didžiųjų miestų – Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos – gyventojams. Čia ketinantys taupyti sakė 65 proc. apklaustųjų. Nežinančių, kaip tą padaryti, dalis išlieka tokia pati – 72 proc.

REKLAMA
REKLAMA

„5 žingsnių šilumos taupymo programa“ apima veiksmus, mažinančius šilumos nuotolius butų viduje ir darbus, mažinančius šilumos nuostolius bendrose daugiabučio patalpose.

NPAA nariai akcentuoja, kad itin daug šilumos iššvaistoma būtent butuose dėl paprasčiausio gyventojų nežinojimo, todėl programoje pateikiamos rekomendacijos kaip užkirsti kelią neracionaliam šilumos vartojimui – tinkamai sandarinti arba keisti langus ir duris, nepamiršti įstatyti šilumą atspindinčių ekranų už radiatorių bei tinkamai vėdinti buto patalpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Be galo svarbu, kad taupyti šilumą būtų suinteresuoti visi daugiabučio gyventojai bendrai, nes, pavyzdžiui, vos viename bute be žinios įrengtas grindų šildymas išbalansuoja visą namo šildymo sistemą. Be to, daug brangios šilumos iššvaistoma per bendrąsias namo patalpas – laiptinę ir rūsį, o jose atlikti pakeitimus turi sutarti visi gyventojai bendrai,“ - sakė V. Turonis.

Daugiau apie iniciatyvą ir kaip prie jos prisijungti galima sužinoti interneto svetainėje www.taupykimesiluma.lt. Apie programos įgyvendinimą savo name NPAA priklausančių įmonių aptarnaujami gyventojai gali sužinoti paskambinę į informacijos centrą 8 700 55966 arba kreipęsi tiesiogiai į administruojančią bendrovę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų