REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Istorija lyg iš kino ekranuose rodomų įtempto siužeto trilerių: juodas ,,Mercedes" su naujausia belaide technologija, skirta įsilaužti į bendrovių bevielius tinklus, paslaptingai skrodžia nakties tamsoje skendinčias miesto gatves ir, įsilaužęs į bendrovių kompiuterines sistemas, vagia šimtatūkstantines sumas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai ne filmo scenarijus, o realus gyvenimo aukštųjų technologijų trileris, kuris pirmą kartą pamatė dienos šviesą, kai Sietlo policijos pareigūnai ėmė įtarinėti du vietinius vyrus daugybe skaitmeninių vagysčių.

REKLAMA

Minėti vyrai važinėjo miesto gatvėmis juodu ,,Mercedes" automobiliu su specialia įranga, ieškodami įsilaužimui bendrovių, kurios turėjo pasenusias saugos programas, bevielius tinklus (ši veikla angliškai yra vadinama „war driving“ – tai yra metodas, kai asmuo važinėja automobiliu, naudodamas nešiojamąjį kompiuterį arba PDA prietaisą, ir ieško belaidžių tinklų).

Praėjusią savaitę šiems dviems vyrams ir dar vienam (visi jau vyresni nei 30 m. amžiaus) Sietlo federaliniame teisme Sietle buvo pareikšti kaltinimai dėl kelių šimtų tūkstančių dolerių vagysčių iš mažiausiai 53 vietinių įmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais trijulė naktį fiziškai įsilauždavo į biurus, kad kompiuteriuose įrašytų kenkėjiškas programas. Vėliau kenkėjiškos programos pagalba grupuotės nariai būdavo įtraukiami į bendrovių algalapius ar net paaukštinami pareigose.

Juodu ,,Mercedes" važinėjantys nusikaltėliai, naudojantys „war driving“ metodą, aptikdavo bendrovių Wi-Fi maršrutizatorius, vis dar naudojusius 12 metų senumo WEP belaidį saugos standartą, kuris yra beveik bevertis.

Smulkūs ir stambūs verslininkai turėtų atnaujinti savo belaidžius maršrutizatorius ir naudoti naujus, kur kas labiau apsaugotus WPA arba WPA2 saugos protokolus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimų išaiškinimas pradėjo įgauti pagreitį, kai automobilio savininkas buvo pagautas bandant pasinaudoti vogtomis dovanų kortelėmis Sietlo vyninėje. Neužilgo policija susiejo jį su kitais dviem vyrais, kurie jau buvo žinomi kaip profesionalūs vagys.

JAV prokurorė Jenny Durkan teigė: „Jie abu buvo patyrę oportunistai. Gyveno plačiai ir galiausiai įkliuvo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų