REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gamta porą pastarųjų metų stipriai koregavo sodininkų planus nuskinti gausų obuolių derlių. Skaičiuojama, kad šaltų žiemų nuostoliai – per 6 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Derlių sumenkino ir padažnėjusios krušos bei audros, praneša LTV „Panorama“.

Prieš ketvertą metų bendrovės, kurioje apsilankė LTV žurnalistai, sodininkai per sezoną priskindavo daugiau nei 5 tūkst. tonų obuolių. Pasak bendrovės vadovų, sodai nukentėjo nuo šalčių, o nusilpę medžiai gerai nedera.

REKLAMA

„Derlius vidutiniškas. Jeigu lygintume su praeitais metais, tai derlius vienodas. Pernai priskynėme kažkur 2,5 tūkst. tonų, šiemet irgi 2,5 tūkst. tonų priskinsime, nors tikėjomės apie 4 tūkst. Bet dėl permainingos žiemos pašalo žiediniai pumpur ai ir tas derlius – vidutiniškas“, – sako verslinių sodų asociacijos prezidentas, bendrovės „Naradava“ vadovas Aloyzas Grygalis.

Pasak sodininkų, praėjusi žiema derliui turėjo mažiau įtakos nei prieš porą metų. Tačiau tada šalčių pakąsti vaismedžiai neatsigavo, o tie, kurie išliko, – neproduktyvūs.

REKLAMA
REKLAMA

„Pas mus jaunas sodas, veislės daugiausia vakarietiškos, jos lepesnės mūsų šaltoms žiemoms, o paskutinės dvi žiemos buvo labai šaltos. Dabar reikės atsodinti iš naujo, reikės rinktis kitas veisles, kurios ne tokios jautrios žiemoms. Iš kitos pusės norisi, kad obuoliai būtų labai skanūs“, – teigia sodo savininkas Viktoras Rinkevičius.

Pasak sodininko, biržiečiai priskins šimtu tonų mažiau nei pernai. Prekybos centrams, atskaičius mokesčius, obuoliai parduodami kaip ir pernai – po litą už kilogramą. Ir kaina iki Naujųjų esą nekils.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu imsime Šiaurės Lietuvos regioną, pas gyventojus obuolių yra pakankamai, tačiau šie obuoliai mažai tinkami valgyti. Daugiausia šiuos obuolius renka ir parduoda sultims, perdirbimui.

Kalbant apie gerus, verslinius sodus, tai Lietuvoje gausaus derliaus nėra. Gal pas vieną kitą išimtinai, kur pernai nebuvo, yra daugiau, o pas kitus panašus derlius į pernykštį“, – sako A. Grygalis.

Lietuvoje deklaruojama beveik 4 tūkst. ha verslinių sodų, tačiau tik pusė jų intensyviai prižiūrimi. Soduose išauginama apie 40 tūkst. tonų obuolių. Obuolių kainoms nemažos įtakos turi derliai Lenkijoje. Vidutiniškai kaimynai kasmet priskina kone 2,5 mln. tonų obuolių.

Skirmantas Pabedinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų