REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Palestinos autonomijos prezidentas įteikė JT gen. sekretoriui prašymą dėl Palestinos valstybės visateisės narystės Jungtinėse Tautose.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo naujienų agentūra „The Associated Press“, Mahmoudas Abbasas kreipėsi į JT, prašydamas pripažinti Palestinos valstybę Vakarų krante, Gazos ruože ir Rytų Jeruzalėje.

REKLAMA

JT vadovas Ban Ki Moonas, pagal reglamentą, priėmė kreipimąsi ir pažadėjo nedelsdamas perduoti šią paraišką Saugumo Tarybai, kuri turi ją apsvarstyti ir pateikti savo rekomendaciją Generalinei Asamblėjai.

M. Abbasas penktadienį taip pat kreipėsi į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją. Minios palestiniečių jo kalbą stebėjo miestų aikštėse per didžiulius ekranus.

„Atėjo laikas mano drąsiems ir išdidiems žmonėms po dešimtmečių okupacijos ir kančių gyventi kaip ir kitiems žmonėms – laisviems nepriklausomoje valstybėje“, – sakė M. Abbasas.

REKLAMA
REKLAMA

Palestiniečių iniciatyvai Jungtinėse Tautose griežtai priešinasi Izraelis ir JAV, kurios teigia, kad kelią į Palestinos valstybės sukūrimą gali atverti tik derybos su Izraeliu.

Jungtinės Valstijos pareiškė, jog pasinaudos veto teise JT Saugumo Taryboje, jeigu Palestinos prašymas ten surinks reikiamą mažiausiai devynių balsų daugumą.

M. Abbasas savo kalboje JT Generalinėje Asamblėjoje pareiškė, kad žydų gyvenviečių statyba trukdo sudaryti Izraelio ir Palestinos taikos susitarimą.

Palestiniečių vadovas taip pat sakė, kad palestiniečiai tęs taikų pasipriešinimą izraeliečių okupacijai. „Aš sakau izreliečiams: ateikite prie taikos“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu apie 22 tūkst. Izraelio pareigūnų budės šalyje bent jau iki šeštadienio vakaro. Kad būtų išvengta neramumų, pagrindinės pajėgos dislokuotos prie „Žaliosios linijos“ – sienos, skiriančios Izraelį ir Vakarų krantą, ginčytinoje Rytų Jeruzalėje ir aplink Izraelio arabų miestus. Vis dėlto Jeruzalėje ir prie vieno iš kontrolės punktų jau prasidėjo neramumai. Palestiniečiai, daugiausia jaunimas, padeginėjo padangas, mėtė akmenis į Izraelio karius.

Pranešama, kad per neramumus vienas palestinietis žuvo, o dar penki buvo sužeisti Vakarų krante.

REKLAMA

Incidentas įvyko penktadienį Kusros kaime, kuris yra už 28 kilometrų į pietryčius nuo Nabluso miesto. Pasak kaimo, kuriame kilo susirėmimas, mero, žuvo 35 metų amžiaus vyras. Informaciją apie incidentą pavirtino medikai ir mačiusieji.

Mahmoudas Abbasas Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje laiko iškėlęs prašymą pripažinti Palestinos nepriklausomybė (nuotr. SCANPIX)Mahmoudas Abbasas Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje laiko iškėlęs prašymą pripažinti Palestinos nepriklausomybė (nuotr. SCANPIX)



Taip pat skaitykite:

Per susirėmimus su Izraelio kariais žuvo palestinietis

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų