REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip pranešė rusų žiniasklaida, ketvirtadienį rublio kursas JAV dolerio atžvilgiu nukrito iki žemiausios padalos nuo 2010 m. vasaros, rašo „Respublika“. Pastarosiomis dienomis krenta ir Lenkijos zloto, Baltarusijos rublio kursai.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų analitiko Stasio Jakeliūno tvirtinimu, mūsų šaliai tai nežada nieko gero. Dar birželį Rusijos rublis JAV dolerio atžvilgiu kainavo 28-29 rublius. Tačiau vien nuo trečiadienio iki ketvirtadienio jis nukrito 50 kapeikų, ir už vieną JAV dolerį buvo duodama 31,9 rublio. Ne taip smarkiai, tačiau rublio kursas krito ir euro atžvilgiu. Vakar Rusijoje euras kainavo 43,26 rublio ir nuo trečiadienio rublis buvo nukritęs 19 kapeikų.

REKLAMA

Litas yra susietas su euru, todėl atitinkamu santykiu rusų rublis pinga ir lietuviškos valiutos atžvilgiu. Pavyzdžiui, trečiadienį oficialus rublio kursas buvo 8,03 lito už 100 rublių, o vakar - jau 7,98 lito už 100 rublių. Ekonomistas Vladimiras Tichomirovas atkreipė dėmesį, kad Amerikos bankai nustojo pardavinėti JAV dolerius Europos bankams esą dėl euro nestabilumo, todėl JAV doleris brangsta dėl dirbtinio jo deficito.

Tam pritaria ir „Respublikos“ kalbinamas Latvijos ekonomistas Dmitrijus Smirnovas. Pasak jo, „kuriama antroji krizės banga, Amerikos centrinis bankas ir jo savininkai komerciniai bankai apribojo skolinimąsi JAV doleriais, todėl šie ir brangsta“. Lietuvos finansų analitiko S. Jakeliūno teigimu, Rusijos rublio, kaip ir Lenkijos zloto ar Baltarusijos rublio, smukimas smogs mūsų pramonės įmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei Rusijos rublis praranda savo vertę, Lietuvos eksportuotojams yra blogai. Juk dviejų gretimų šalių - Lenkijos ir Baltarusijos - valiutos irgi smarkiai atpigo, o į Rusiją dažniausiai eksportuojame žemės ūkio produktus. Tiktai pabrangus litui rublio atžvilgiu mūsų produktai bus brangūs, o baltarusiški ar lenkiški - pigesni. Todėl, manau, žemės ūkio produkciją perdirbančioms įmonėms gali tapti itin sunku konkuruoti“, - sakė jis. Pasak S. Jakeliūno, jei už tiekiamas į Lietuvą dujas ar naftą mokėtume rubliais, atsigriebtume per eksportą.

„Tačiau dujos ir nafta pardavinėjamos brangstančiais JAV doleriais, todėl Rusijos valiutos atpigimo eksportuojant nepajusime“, - sakė finansų analitikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų