REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus Pan Gi Muno (Ban Ki–moono) inicijuotame aukšto lygio renginyje branduolinės saugos klausimais Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad nauji branduoliniai projektai negali būti net svarstomi be išsamaus seisminės saugos ir poveikio aplinkai vertinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Streso testai, pasak Prezidentės, turi tapti prievole ir planuojamoms statyti, ir jau veikiančioms atominėms elektrinėms.

REKLAMA

Kalbėdama susitikime, Prezidentė pristatė tarptautinei bendruomenei Lietuvos pasiūlymus dėl tarptautinių branduolinės saugos reikalavimų griežtinimo. Prezidentės teigimu, atominių jėgainių statybos vietų, naudojamų technologijų ir personalo kvalifikacijos kontrolė turi būti maksimaliai sugriežtinta, o reikalavimų įgyvendinimo kontrolę turi prižiūrėti atsakingos tarptautinės organizacijos.

„Branduolinės avarijos nepaiso sienų, todėl kiekviena valstybė, įgyvendinanti atominės energetikos projektą, privalo prisiimti reikiamą atsakomybę už savo ir kitų šalių gyventojų saugumą. Atviros ir sąžiningos konsultacijos su visomis potencialiai paveiktomis šalimis, konstruktyvus tarpvalstybinių ginčų sprendimas, visiškas skaidrumas ir viešumas turi tapti visuotine norma. O jeigu tam užtikrinti reikia priimti tarptautinius teisiškai įpareigojančius aktus, turėtume tai padaryti neatidėliodami“, – pabrėžė Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Primindama branduolines katastrofas, Prezidentė atkreipė pasaulio lyderių dėmesį į naujas grėsmes. Prezidentė pažymėjo, kad Lietuvos kaimynystėje, o kartu ir Europos centre – Baltarusijoje ir Rusijos Kaliningrado srityje – statomos dvi naujos atominės elektrinės, kurios neturi tinkamo poveikio aplinkai vertinimo, o jų planuotojai nesidalija informacija. Tai, pasak Prezidentės, kelia nerimą ir grėsmę ne tik Lietuvai, bet ir visam regionui.

„Jeigu mes sutinkame, jog tik saugios technologijos saugiose aikštelėse, saugi statyba, saugi atominės elektrinės veikla ir saugus jos nutraukimas gali užtikrinti tikrą branduolinę saugą ir saugumą, aš kviečiu tarptautinę bendruomenę, su Tarptautine atominės energijos agentūra priešakyje, pademonstruoti visuotinę ištikimybę minėtiems principams. Tai vienintelis kelias, leisiantis išvengti naujų Fukušimos ir Sankt Peterburgo avarijų, ir paskutinis raginimas pabusti ir imtis atsakingų veiksmų branduolinės energijos srityje, nes branduolinė avarija kurioje nors šalyje – visuotinė nelaimė“, – pabrėžė Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės teigimu, konkrečių veiksmų tobulinant dabartinę branduolinę saugą reglamentuojančią teisinę bazę būtina imtis nedelsiant.

Prieš aukšto lygio susitikimą branduolinės saugos klausimais Prezidentė D. Grybauskaitė kalbėjosi ir su Europos Komisijos Prezidentu Žozė Manueliu Barozu (Jose Manuel Barroso), kuris taip pat pabrėžia, kad dėl branduolinio saugumo užtikrinimo būtini efektyvesni tarptautiniai susitarimai, pavyzdžiui, privalomos, o ne rekomendacinės branduolinės saugos konvencijos.

Pasak Prezidentės, Lietuvai, kurios kaimynystėje planuojami vykdyti branduoliniai energetikos projektai, labai svarbu, kad Europos Komisija ir toliau aktyviai sieks bendradarbiavimo su kaimyninėmis valstybėmis branduolinės saugos klausimais ir jau sulaukta ES kaimynių, tarp jų Rusijos ir Baltarusijos, pažado planuojamoms AE atlikti saugumo ir rizikos testus, kurie būtų analogiški Europos Sąjungoje vykdomiems testams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų