REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atėjo laikas, kai išmaniuosius telefonus turi daugelis, o jų gamintojai imasi įvairiausių priemonių, kad tik užimtų kuo dėkingesnę vietą rinkoje. Ne paslaptis, jog šioje sferoje pastaruoju metu dominuojančias pozicijas užima „Google“ su savąja „Android“ bei, žinoma, „Apple“ su „iOS“.

Šių operacinių sistemų populiarumui lyginti dažnai pasitelkiama statistika iš jų taikomųjų programų parduotuvių. „Android“ ne taip ir seniai pasiekė 100,000 programėlių ribą, tačiau akivaizdu – iki 300,000 programų ribos „App Store“ dar toli. Kita vertus, „Android“ prietaisai sparčiai populiarėja ir nepaisant to, kad „Android Market“ pasiūla nėra tokia didžiulė kaip „App Store“, programų paklausa itin didelė. Analitikų teigimu, „Android“ platformai skirtų programų parsisiuntimai dar šiemet turėtų viršyti tą patį „iOS“ rodiklį.

REKLAMA
REKLAMA

Vartotojai dažnai užsimena, kad svarbu ne kiekybė, o kokybė, todėl sparčiai besiplečianti „Android“ parduotuvė praturtėja ne vien šauniomis programomis, bet didžiąja dalimi programiniu šlamštu. Tiesos tame išties nemažai, tačiau ši problema kankina veikiausiai visas tokio tipo parduotuves ir šio bruožo priskirti vien tik „Android Market“ tikrai negalima.

REKLAMA

Dar vienas svarbus aspektas, kuris dažnai lemia ar operacinė sistema bus populiari – būdai pritraukti programų kūrėjus. Niekam ne paslaptis, kad „iOS“ programų autoriai uždirba išties didelius pinigus, todėl dažnas savo idėjas norintis realizuoti kūrėjas renkasi šią operacinę sistemą. Kai kurių tyrimų duomenimis, „iOS“ labiau mėgsta paprasti vartotojai, o „Android“ – entuziastai. Vienas iš tai parodančių rodiklių, tai, kad „iOS“ naujausią versiją naudoja 80 proc. vartotojų, o „Android“ – apie 10 proc. Galime dėl to kaltinti tai, kad „Android“ naudojama ne tokiuose brangiuose išmaniųjų telefonų modeliuose, bet tiesa tokia, kad ši operacinė sistema ne visais aspektais tokia paprasta ir ją atnaujinti geba ne kiekvienas. Žinoma, šis rodiklis turėtų būti vertinamas labai atsargiai, mat „Android“ OS atnaujinimai siūlomi išties dažnai.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kokiu atveju, neįtikėtinai spartus „Android“ populiarėjimas – nenuginčytinas faktas. Dabar laukiama naujos „Android“ versijos pavadinimu „Ice Cream Sandwich“, kuri, Eric Schmidt teigimu, pasirodys šį rudenį. Sklinda gandai, kad po jos seks „Jelly Bean“ pavadintas mobilios „iOS“ OS atnaujinimas.

Savaime suprantama, kitos kompanijos nenori leisti „Android“ įsiviešpatauti išmaniųjų telefonų rinkoje, todėl prasidėjo kovos dėl intelektinės nuosavybės. „Google“ siekdama svaresnės pozicijos ir apsisaugoti nuo antikonkurencingų grėsmių iš „Microsoft“ ar „Apple“ pusės, šį rugpjūtį už 12,5 milijardo dolerių įsigijo „Motorola“ mobilųjį padalinį. Tai suteikė bendrovei nuosavybę į maždaug 17,000 patentų. „Google“ tuo neapsiribojo, praėjusius vos kelioms savaitėms po sandorio su „Motorola“, bendrovė įsigijo dar 1023 patentus iš IBM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turint omeny, kad RIM investuotojai kompanijos valdybai pateikė siūlymą dėl galimybės parduoti „Research in Motion“ kompaniją, situacija šioje rinkoje labai įdomi. Nors Blackberry išmaniesiems telefonams laikas ne pats geriausias, sutartis su „Dolby Laboratories“ dėl garso suspaudimo technologijos naudojimo „Blackberry“ sumaniuosiuose telefonuose bei „PlayBook“ planšetėje nerodo bendrovės pasidavimo ženklų. Kita vertus, RIM akcijų kainai šią savaitę kritus 19 procentų jos padėtis tapo dar keblesnė.

Su nemažai bendrovių konfliktuojanti „Apple“ taip pat varžosi ir su HTC, kuri saugo savo užpatentuotus išradimus. Žinoma, tokia stambi bendrovė kaip HTC nusileisti nežada. Savo pozicijas kompanija sustiprino įsigydama 9 patentus iš „Google“. Įdomu, kad bendrovė svarsto ir nuosavos operacinės įsigijimo galimybę. Nors to daryti neskubama, nutarta, kad toks žingsnis anksčiau ar vėliau turi būti žengtas. Prisiminkime, kad HP iš „Palm“ kompanijos yra įsigijusi „webOS“ bei jau pranešė apie savo planus nutraukti tolimesnį jos plėtojimą, o tai gan gera galimybė HTC. Nusipirkusi asmeninę operacinę sistemą, ši kompanija ne tik pabrėžtų savo įrenginių unikalumą, tačiau taptų ir mažiau priklausoma nuo kitų kompanijų bei intrigų rinkoje.

REKLAMA

HTC šiuo metu dominuoja Jungtinės Karalystės rinkoje, turi palankias pozicijas ir kitose šalyse, „Apple“ užima gan tvirtas pozicijas visame pasaulyje, kaip ir „Google“, tačiau konfliktai dėl patentų atgraso kur kas mažesnius sektoriaus žaidėjus ir tai gali turėti atitinkamų padarinių visoms kompanijoms.

Svarbu ir tai, kad savo nišos ieško tokios operacinės sistemos, kaip „Nokia“ kompanijos MeeGo ar Samsung bendrovės – „Bada“. Kitos bendrovės, pavyzdžiui, LG, nesvarsto galimybės turėti asmeninę OS. Skott Ahn, LG mobiliojo padalinio vadovas, praeitais metais yra sakęs, kad bendrovė yra visiškai patenkinta naudodama „Android“ ir „Windows Phone 7 “operacines sistemas.

REKLAMA

Anksčiau buvusią itin populiarią „Symbian OS“ ją valdanti „Nokia“ žada nustoti naudoti iki 2016 metų.

Kol kas nėra požymių, kad kažkas galėtų nuslopinti „Android“ ar „iOS“, tačiau veikiausiai sutiksite, kad tikslingiausiai šia linkme juda „Microsoft“, neseniai išleidusi „Windows Phone 7“ atnaujinimą „WP7 Mango“, kurį naudojantys nauji išmanieji telefonai pasirodys paskutinįjį šių metų ketvirtį. Kartu turėtų būti pristatytas OS atnaujinimas ir seniau išleistiems telefonų modeliams su šia OS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Analitikai svarsto dar vieną itin įdomų variantą, jog „Facebook“ turėtų imtis iniciatyvos ir nusipirkti „webOS“, taip žengdamas platų žingsnį medijos ir komunikacijos link.

Reikia pripažinti, jog aistros išmaniųjų telefonų ir jų operacinių sistemų sektoriuose tikrai verda, bet jau anksčiau savo pozicijas įtvirtinusias „Google“ ir „Apple“ nurungti, bent jau šiuo metu, nepajėgi nei viena kompanija. Aiškesnes rinkos tendencijas sužinosime šių metų gale, kai bus paskelbti statistiniai rinkos duomenys ir jau pasirodę metų galui palikti kompanijų ruošiami nauji produktai.

Herkus ŠUKYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų