REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dviems musulmonų tikėjimo moterims skirtos baudos už Prancūzijos įstatymų draudžiamų burkų nešiojimą viešai.

REKLAMA
REKLAMA

BBC praneša, kad tai pirmosios baudos už burkų nešiojimą Prancūzijoje. Hind Ahmas ir Najate Nait Ali už visą veidą dengiančių rūbų vilkėjimą viešoje vietoje buvo sulaikytos dar gegužę, po įstatymo, draudžiančio dengti visą veidą, priėmimo.

REKLAMA

Moterys nesutinka su teismo paskirta bausme – piniginėmis baudomis – ir žada, jei prireiks, kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

Išsiskyrusiai 32 m. trijų vaikų motinai Hind Ahmas teisme buvo paskirta 120 eurų bauda.

Prieš išgirsdama teismo verdiktą, moteris sakė, kad norėtų, jog jai būtų paskirta bauda, nes tik tokiu būdu ji pagaliau galės kreiptis į Europos Žmogaus teisių teismą.

Kita moteris buvo nubausta 80 eurų bauda.

Jos tapo pirmosiomis moterimis iš 91, sulaikytos prancūzų policijos dėl įstatymo, draudžiančio burkas, laužymo.

REKLAMA
REKLAMA

H. Ahmas tėvai nebuvo griežti musulmonai. Moteris BBC pasakojo, kad prieš šešerius metus ji pati nusprendė vilkėti burką – kaip išsilavinusi, netekėjusi moteris.

Ji pasakojo, kad iki tol ji dažnai mėgo dėvėti mini sijonėlius ir vaikščioti į vakarėlius. Tačiau vėliau „atrado tikėjimą“ ir pakeitė savo gyvenimo būdą.

Viena iš iškilių Prancūzijos asmenybių, pasisakanti už burkų dėvėjimą, Kenza Drider, ketina dalyvauti 2012 m. vyksiančiuose prezidento rinkimuose apsivilkusi būtent šiuo visa dengiančiu drabužiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijoje ji tapo simboliu moterų, reikalaujančių, kad Europos teisėje burkų dėvėjimas būtų pripažintas amseniniu reikalu ir kiekvienai moteriai būtų užtikrinama pasirinkimo laisvė dėvėti ar nedėvėti visą veidą dengiantį apdangalą.

„Prancūziją kamuoja daug rimtų problemų, pavyzdžiui, nedarbas. Nederėtų koncentruotis į tai, ką vilkime, o spręsti realias problemas. Dėl to ir keliu savo kandidatūrą. Tam, kad garsiai pasakyčiau nekliudyti manęs dėl to, ką vilkiu, o koncentruotis ties kitais, gilesniais dalykais“ – kalbėjo K. Drider.

Be Prancūzijos panašius įstatymus, draudžiančius dengti visą veidą, turi ar planuoja priimti nemažai Europos valstybių – Belgija, Italija, Danija, Austrija, Nyderlandai ir Šveicarija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų