REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Černobylis užvėrė savo duris turistams, mat prokurorai pareiškė, kad iš ekskursijų surinktos lėšos naudojamos ne tam, kam buvo numatyta.

REKLAMA
REKLAMA

Žymiausios pasaulyje atominės katastrofos vieta per metus sutraukia iki 10 tūkst. turistų, kurie už galimybę pamatyti Černobylio ketvirtąjį reaktorių ir apsilankyti netoliese esančiame Pripiatės mieste vaiduoklyje sumoka apie 400 litų.

REKLAMA

Tačiau Ukrainos prokurorams ištyrus neįprastą ekskursijų verslą ir pareiškus, kad jis nelegalus, ekskursijos nutrauktos. Anot prokurorų, neaišku, kam atitenka pajamos ir kaip išleidžiami pinigai.

„Kelionių organizatorių rengiamos išvykos į šią zoną buvo nutrauktos“, – pranešė Ukrainos nepraprastųjų situacijų ministerija.

Ministerija tvirtina, kad ekskursijos rengtos visiškai teisėtai ir sprendimą jas sustabdyti ginčys teisme. Prokurorai tvirtina turintys ir kitų neatsakytų klausimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Raginame ministeriją informuoti vyriausybę, kaip išleidžiamas kiekvienas iš šių ekskursijų uždirbtas doleris“, – Rusijos televizijos stočiai RT sakė generalinio prokuroro atstovas.

„Žinome, kad uždirbta daug pinigų, tačiau neturime jokio supratimo, kieno kišenėse jie atsidūrė. Kodėl nesudėjus jų į biudžetą ir nepanaudojus zonos problemoms spręsti?“ – pridūrė jis.

Černobylio ketvirtasis reaktorius sprogo 1986 metų balandžio 26 dieną, kai nepavyko „įprastinis eksperimentas“. Į aplinką pateko 400 Hirošimos bombų sprogimams prilygstantis radiacijos kiekis. Dauguma iš 176 tą naktį elektrinėje dirbusių žmonių žuvo iškart, kiti vėliau mirė ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reaktoriaus branduolys degė 10 dienų, o teršalai pasklido po visą pasaulį. Reaktorių galiausiai teko iš oro užpilti cemento mišiniu, vėliau jis uždengtas didžiuliu plieno ir betono sarkofagu.

Pastaraisiais metais dalyje vietovės leista lankytis turistams. Juos labiausiai žavi ne pati elektrinė, o netoliese esantis Pripiatės miestas. Lankytojai gali vaikščioti šiukšlėmis užverstais Kultūros rūmų koridoriais ar gėrėtis griūvančiu olimpinio dydžio plaukimo baseinu, klaidžioti tuščiose vienos didžiausių mokyklų klasėse.

Mokyklos valgykloje ant grindų guli šimtai dujokaukių, ant sienų vis dar kabo sovietinė propaganda, o aplinkui išmėtyti vaikų žaislai, prieš ketvirtį amžiaus palikti jų skubančių mažųjų šeimininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų