REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien neįsivaizduojame savo gyvenimo be televizoriaus, šaldytuvo ar kompiuterio, tačiau kur jie paprastai keliauja, kai mes nusprendžiame, kad šie daiktai mums jau pakankamai ilgai tarnavo ir metas įsigyti naują? O kur dedame perdegusią elektros lemputę? Juk ant jos pakuotės yra specialus ženklas – perbraukta šiukšlių dėžė,  vadinasi, atsikratyti jos su įprastomis buitinėmis atliekomis negalima.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, nepaisant gamintojų, importuotojų, atliekų surinkėjų ir tvarkytojų pastangų tinkamai pasirūpinti  elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymu, neretai pavojingi sveikatai prietaisai  atsiduria sąvartyne kartu su komunalinėmis atliekomis.

REKLAMA

„Iki šiol apie 80-90 proc. visų atliekų keliauja į sąvartynus, nors dalis jų – pavojingos ir turėtų būti tvarkomos atitinkamais būdais“, – aiškina kompanijos „Ekokonsultacijos“ direktorė Lina Šleinotaitė-Budrienė.

„Komunalinėse atliekose pavojingų medžiagų nėra daug – ES vidurkis tik 2,6 proc., – teigia Aplinkos ministerijos Atliekų valdymo skyriaus vedėja Raminta Radavičienė. – Tai vaistai, seni  gyvsidabrio termometrai, buitinės chemijos priemonės ir taupiosios apšvietimo lemputės“.

REKLAMA
REKLAMA

Taupiosios elektros lemputės pavojingos dėl jose esančio gyvsidabrio, todėl ES yra nustatytos griežtos kompaktinių dienos šviesos lempučių šalinimo taisyklės.

Anot specialistų, taupiosiose (kompaktinėse dienos šviesos, šviesos diodų) lemputėse gyvsidabrio nedaug. Jis nesklinda, kai lemputės nepažeistos, o vienai lemputei sudužus, į aplinką pasklistų ne daugiau kaip 5 miligramai gyvsidabrio (maždaug per šratinuko „širdelės“ galiuką). Jei kambaryje sudužtų ne viena, bet kelios lemputės, pavojus sveikatai taip pat padidėtų, nes šis nuodingas metalas lakus ir patekęs į aplinką garuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perdegusias ar įskilusias, su defektais  lemputes specialistai,  dalyvavę Druskininkuose vykusioje kasmetinėje konferencijoje „Atliekų tvarkymas2011“, pataria grąžinti į parduotuves arba atiduoti elektros ir elektroninės įrangos surinkėjams.

„Jeigu lemputė paprasčiausiai perdegė, pasinaudokite principu „peku naują – grąžinu seną“. Jeigu ji įskilo, taip pat neškitės kartu, kai eisite pirkti naujos“, – pataria jie.

Anot Aplinkos ministerijos ir atliekų surinkimo bei  tvarkymo bendrovių atstovų,  galimybė palikti atitarnavusią taupiąją lemputę turi būti visur, kur jas perkate.

REKLAMA

„Didžiuosiuose prekybos centruose yra specialūs konteineriai, į kuriuos gyventojai gali saugiai išmesti atitarnavusias liuminescencines, energiją taupančias lemputes, – „Balsas.lt" aiškino UAB „Žalvaris“ komercijos direktorius Sigitas Ašmonas. – O įmonės pačios jas mums atveža arba mes važiuojame ir pasiimame. O utilizuoti šias lemputes vežame į Latviją“.

Tačiau jeigu lemputė sudužo, specialistai pataria pasirūpinti ir namais. Pirmiausia reikia išvėdinti kambarį, o tada surinkti lemputės šukes drėgnu skudurėliu. Beje, siurbti lemputės šukių dulkių siurbliu specialistai nerekomenduoja.

REKLAMA

Pagal ES direktyvą, prekybos vietose neefektyviai naudojančios energiją kaitrinės lemputės vietą  taupančioms lemputėms turėtų užleisti jau iki 2012 m., tačiau, anot Europos Parlamento Pramonės komisijos vadovo Herberto Reulio (Vokietija), aplinkosauga besirūpinančios Federalinės aplinkosaugos žinybos (UBA) atliktas tyrimas jį įtikino, kad energiją taupančios lemputės gali kelti ir daugiau pavojų žmonių sveikatai.

Jo teigimu, UBA išsiaiškino, kad iš pažeistos liuminescencinės lemputės esą gali išsilieti dvidešimt kartų daugiau gyvsidabrio nei leidžia saugumo normos. Taip pat sudvejota, ar taupiosiose lemputėse esantis gyvsidabris yra vienintelė pavojų vartotojų sveikatai kelianti grėsmė. Todėl akivaizdu, kad su jomis reikia elgtis itin atsargiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų