REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalas „Newsweek“ pateikia moterų padėties pasaulyje vertinimą.

Anot „Newsweek“, teigiamų permainų galima pastebėti ne tiek ir mažai. Moterys užima aukščiausius politinius postus Brazilijoje, Tailande, Kosta Rikoje ar Australijoje. Šiuo metu moteris vadovauja ir Tarptautiniam Valiutos Fondui. Praeitais metais moteris laimėjo Nobelio ekonomikos premiją, Kinijoje jos tampa milijardierėmis, Silikono Slėnyje – technologijų novatorėmis, Ganoje – teisininkėmis. Šie pasiekimai, kaip ir daugelis kitų moterų sėkmės istorijų, leidžia teigti, jog moterų pasiekimai viešajame gyvenime tampa vis ryškesni.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kol kas susilaikykime nuo aplodismentų. Saudo Arabijoje moterims vis dar neleidžiama vairuoti. Pakistane viešuose teismuose kasmet yra nužudoma tūkstantis moterų. O Somalyje net 95% šalies moterų yra suluošinamos, apipjaustant jų lyties organus. Kita vertus, ne viskas puiku ir labiau išsivysčiusiose šalyse – moterys vis dar atsilieka nuo vyrų pagal uždirbamas pajamas ar politinę įtaką.

REKLAMA

Norėdamas įvertinti moterų situacijų šiuolaikiniame pasaulyje, žurnalas „Newsweek“ ištyrė 165 skirtingų šalių rodiklius. Į tyrimo lauką pateko moterų teisinės padėties, lygiateisiško įsidarbinimo galimybių bei politinės įtakos rodikliai. Be to, ištirtos buvo ir moterų galimybės įgyti išsimokslinimą bei gauti tinkamą sveikatos priežiūrą.

Kaip ir buvo galima tikėtis, rezultatai parodė, kad geriausia moterų padėtis yra Vakarų pasaulio valstybėse. Čia lyčių diskriminacija yra uždrausta teisiškai, o lygios visų galimybės yra konstitucinė norma. Visgi kai kurie duomenys priverčia ir nustebti. Nemažoje dalyje Vakarų valstybių moterys vis dar nėra pakankamai gerai politiškai atstovaujamos.

REKLAMA
REKLAMA

Joms trūksta ne tik politinės įtakos, bet ir galimybių įsidarbinti. Štai Kanada, bendrame reitinge užimanti aukštą trečiąją vietą, pagal moterų politinės įtakos indeksą nusileidžia Burundžiui ir Kubai. Kita vertus, tai dar nebūtinai reiškia, jog šiose šalyse bendra moterų padėtis turėtų būti geresnė. Kol kas sunku įvertinti priežastinį ryšį tarp aktyvaus moterų dalyvavimo valstybės politikoje ir bendros šalies moterų gerovės. Tam tiesiog trūksta pakankamo statistinių atvejų skaičiaus, teigia Jungtinių Tautų atstovė Anne–Marie Goetz.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, sunku įvertinti kai kuriuos pakankamai subjektyvius ar realiai nepamatuojamus dalykus. Kultūriniai valstybių skirtumai negali būti įvertinti statistiškai, tad neįmanoma nuspręsti, kieno padėtis yra geresnė – ar tos mergaitės, kuri dėvi hidžabą, ar apsivilkusios mini sijoną. Be to, vienos lyties padėtis konkrečioje valstybėje dar neapsprendžia ir bendro tos valstybės gerovės lygmens ar jo santykinio pranašumo prieš kitas šalis.

Vis dėlto bent tam tikrus apibendrinimus galima daryti. Visų pirma, pirmosios dvidešimt reitingo valstybių pasižymi ir aukštu demokratijos lygiu bei labai gerais BVP rodikliais. Kitaip tariant, priežastinis ryšys tarp moterų padėties ir valstybės ekonominio bei politinio išsivystymo lygio yra akivaizdus. Moterys svariai prisideda prie šalies ekonominės padėties gerinimo.

REKLAMA

Kaip yra teigiama, moterys yra linkusios net 90% uždirbamų pajamų investuoti į savo šeimos ir bendruomenės gerovę, kai tuo tarpu vyrai tam skiria vos 40% savo pajamų. Antra, sąrašo dugne velkasi tos šalys, kuriose ekonominiai ir politiniai pasiekimai nedžiugina. Karo nualintame Afganistane moterų mirtingumo rodiklis yra vienas aukščiausių pasaulyje, Čade, kur BVP lygis vienam gyventojui itin menkas, moterys sąskaitą banke gali atsidaryti tik su savo vyro leidimu.

Anot „Newsweek“, galima pasidžiaugti ir kai kuriose valstybėse pastebimomis pozityviomis permainomis. Ruanda, dešimtmečius siaubta pilietinio karo žiaurumų, dar 2003 metais vargu ar būtų galėjusi kuo nors pasigirti moterų teisių srityje. Visgi nuo to laiko šalies vyriausybės inicijuotos radikalios permainos (pavyzdžiui, reikalavimas, jog moterys užimtų bent trečdalį parlamento vietų, o mergaitės turėtų lygias galimybes įgyti vidurinį išsilavinimą) atnešė savo vaisių. Praeitais metais Pasaulio Ekonomikos Forumas Ruandą įvertino kaip Rytų Afrikos lyderę ekonominių inovacijų srityje.

REKLAMA

Žvelgiant į ateities perspektyvas, yra išreiškiamas tikėjimas, jog daugelis Artimųjų Rytų kraštų taip pat imsis didesnių iniciatyvų moterų padėties gerinimo klausimais. Anot „Newsweek“, lūžio tašku galėtų tapti ir Arabų Pavasario įvykiai regione. Kaip teigė Goetz, moterų izoliavimas nuo pokonfliktinių politinių klausimų sprendimo prilygtų bandymui užsirišti batraištį viena ranka.

Top 10: šalys, kur blogiausia būti moterimi (foto)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų