REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mobiliojo ryšio telefono kūrėjai vargu ar pagalvojo, kad gyvenimą lengvinantis daiktas gali sukelti tiek problemų ir pavojų. Ypač tada, kai mobilusis telefonas – vaiko rankose. Tai, kad pamokų metu moksleiviai siuntinėja SMS žinutes, tai, kad atsiliepia į skambučius – pilka mokyklos kasdienybė. Šiaulių savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kreipėsi į mokyklų vadovus, rekomenduodamas keisti mokyklos vidaus tvarkos taisykles ir uždrausti pamokų metu naudotis mobiliaisiais telefonais. Mokyklų vadovai tikina, jog ši tvarka jau taikoma, tik pažeidėjus nuo šiol bus galima bausti griežčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Siūloma keisti taisykles

Dėl mobiliųjų telefonų vaiko rankose pirmiausia sunerimo sveikatos sergėtojai. Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biurą pasiekusi Sveikatos apsaugos ministerijos informacija „Dėl atsargumo priemonių taikymo mokyklose siekiant išvengti galimo neigiamo poveikio vaikų sveikatai naudojant mobiliuosius telefonus“ paskatino nedelsti. Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Renata Pocevičienė sako, imtasi priemonių keisti nusistovėjusią tvarką, o tai padaryti mokslo metų pradžioje – lengviausia.

REKLAMA

Šį kartą siūloma mokyklų vadovams susėsti prie stalo su mokyklos tarybomis, bendruomenės nariais ir papildyti mokyklos vidaus tvarkos taisykles, kuriose iki šiol nebuvo išsakyta jokios nuostatos dėl mobiliųjų telefonų. Rekomenduojama imtis atsargumo priemonių ir vidaus tvarkos taisykles papildyti nuoroda, kad pamokų metu mobiliaisiais telefonais naudotis draudžiama. Ir šis reikalavimas, pasak R. Pocevičienės, gali būti taikomas be jokių išlygų: telefonai pamokų metu turi būti visiškai išjungti, kad vaikai negalėtų ne tik kalbėti jais ar siųsti trumpųjų žinučių, bet ir jų priiminėti.

REKLAMA
REKLAMA

Be to Visuomenės sveikatos biuras, kaip rekomenduoja ir Sveikatos apsaugos ministerija, siūlo mokykloms vidaus tvarkos taisykles papildyti nuostata, kurioje nurodoma, jog naudotis mobiliuoju ryšiu pamokų metu griežtai draudžiama. Mokytojai nuo šiol gali elgtis griežčiau ir su pažeidėjais: iš mokinio, pažeidusio šią taisyklę, gali konfiskuoti telefoną ir grąžinti jį tik moksleivio tėvams. Be to mobiliojo ryšio naudojimo ribojimą siūloma taikyti ne tik pamokose, bet ir visoje mokyklos teritorijoje, kur draudžiama filmuoti ar fotografuoti mobiliuoju telefonu. Ir šiuo atveju pažeidėjams siūloma taikyti tą pačią bausmę – iš pažeidėjų siūloma konfiskuoti telefoną ir grąžinti jį tik mokinio tėvams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo atveju, jei moksleivis dar kartą pažeidžia nustatytą tvarką, rekomenduojama tokiam uždrausti įsinešti į mokyklą ir jos teritoriją mobiliojo ryšio priemones.

Rekomendacijos dar svarstomos

Visuomenės sveikatos biuras šias rekomendacijas perdavė ir Šiaulių savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiajai specialistei Ingridai Mazrimienei, tačiau ji iki šiol dar neturi jokios informacijos apie tai, kaip mokyklų vadovai reaguoja į šias rekomendacijas.

„Šiuo metu rekomendacijos dar svarstomos, tačiau pasiūlymas – labai geras“, – teigia specialistė, pasak kurios, nieko keisto, kad mokyklos neskuba pranešti savo sprendimo, ar papildys mokyklos vidaus tvarkos taisykles draudimu nesinaudoti mobiliuoju telefonu pamokoje, o mokyklos teritorijoje net nefotografuoti ir nefilmuoti. „Mokslo metų pradžioje mokyklų vadovai visą dėmesį skiria moksleivių krepšelių, mokyklų tarifikacinių tvarkaraščių rengimui, todėl skubos nėra“, – teisina neveiklumą specialistė.

REKLAMA

Ragainės pagrindinės mokyklos direktorė Dinara Vitkuvienė patvirtina, jog mokyklos vidaus tvarkos taisyklės dar neatnaujintos, tačiau, gavus rekomendaciją riboti moksleiviams galimybę naudotis mobiliaisiais telefonais, jos būtinai bus atnaujintos. To, anot direktorės, vienas mokyklos vadovas padaryti negali – turi būti sukviesta mokyklos taryba, kurios nuomonė ir yra svarbiausia. Be to reikia išklausyti ir bendruomenės narių nuomonę.

Tačiau didelių pokyčių dėl to, anot direktorės, nebus, nes ir šiandien mokykloje galiojančiose vidaus tvarkos taisyklėse yra numatytas draudimas pamokos metu nesinaudoti mobiliaisiais telefonais. Pedagogai, pasak direktorės, pamokų metu taip pat telefonais nesinaudoja ir į pamoką jų net neatsineša.

REKLAMA

„Aš neįsivaizduoju, kokia pamokoje turi būti tvarka, jei moksleivis gali kalbėtis telefonu. Kartais tik užklumpami moksleiviai, pamokos metu skaitantys arba siunčiantys trumpąsias žinutes“, – įsitikinusi direktorė, pati vedanti matematikos pamokas. Tad jos pamokose moksleiviai mobiliaisiais telefonais negalintys net ir skaičiuoti, nors juose ir yra skaičiavimo funkcija. Skaičiuoti moksleiviai matematikos pamokoje gali tik naudodamiesi skaičiavimo mašinėlėmis.

Yra, anot direktorės, buvę, kad pamokos metu paskambina vaiko mama ir moksleiviui leidžiama išeiti iš klasės bei pasikalbėti. Pedagogai pasitiki, nes tėvai juk neskambins vaikui į mokyklą be svarbios priežasties, kurios neįmanoma būtų išspręsti po pamokų. O ir nelaimė juk kokia gali nutikti ir būtina apie tai pranešti vaikui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Juk ir telefonai vaikams perkami tam, kad būtų galima vaiką kuo skubiau surasti“, – šypsosi direktorė. Deja, geri norai labai greitai atsigręžė prieš pačius vaikus – jų sveikatą, saugumą.

Pamokų metu mobiliojo ryšio telefono iš rankų neišleidžiantis moksleivis ir iki šiol, anot Ragainės pagrindinės mokyklos vadovės, sulaukdavo bausmės. Pagal šiuo metu mokykloje galiojančią tvarką, kiekvienas mokytojas, kurio pamokoje nustatomas pažeidimas, galėjo paimti iš moksleivio telefoną, o po pamokos jį vėl grąžinti. Dabar galima papildyti taisykles punktu, kuriame būtų numatyta telefoną grąžinti tik tėvams, kurių nuosavybė dažniausiai jie ir yra.

REKLAMA

Telefonas – ne nekaltas žaisliukas

Tokių griežtų priemonių imtis nuspręsta po to, kai Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra nustatė, kad radijo dažnio elektromagnetiniai laukai gali padidinti riziką susirgti smegenų vėžiu. Pasaulio sveikatos organizacija atkreipė dėmesį į tai, kad tinkamai naudojantis mobiliuoju telefonu galima ne tik sumažinti, bet ir išvengti spinduliuotės poveikio sveikatai. Anot Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjos Jūratės Karalevičienės, nors mokslinės studijos, publikacijos šiuo klausimu prieštaringos, tačiau atidžiai ją sekant peršasi išvada, kad elektromagnetinių spindulių pavojaus atmesti tikrai negalima.

REKLAMA

Elektromagnetinė spinduliuotė, kurią skleidžia ir mobilieji telefonai, pasak specialistės, yra vienas iš stipriausių onkologinius susirgimus provokuojančių veiksnių, todėl mobilusis telefonas tikrai nesąs nekaltas žaisliukas. Juolab, kad vaikams elektromagnetinės bangos dar pavojingesnės, nei suaugusiems. Prancūzų mokslininkai nustatė, kad vaiko galvoje elektromagnetinė energija yra daug intensyvesnė nei suaugusiojo, nes vaiko galva mažesnė, o vandens, per kurį energija sklinda lengviau ir toliau, vaiko organizme daugiau. Tad telefoną vaikams patariama pirkti kuo vėliau, bent jau sulaukti 7–8 metų. Net ir paaugliai iki 16–os metų turėtų kuo mažiau naudotis telefonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau vaiką pratinti prie šio aparato labai pavojinga. Anot J. Karalevičienės, neverta penkiamečiui brukti į rankas mobilųjį telefoną tikintis, kad jeigu jis bus visada pasiekiamas, tai ir saugus. Juolab, kad telefonas turėtų būti tik ryšio priemonė ir naudojama tik tuomet, kai tikrai reikalinga. Deja, jis dažnai tampa žaisliuku, kuriuo žaidžiami žaidimai. O tai, pasak specialistės, didžiulis pavojus vaiko regėjimui.

Pavojų turi žinoti kiekvienas vaikas

Tėvai dažniausiai bejėgiai kontroliuoti, kiek laiko jų vaikas kalba ar žaidžia mobiliuoju telefonu. Specialistė įsitikinusi, jog kiekvienas vaikas turėtų žinoti elektromagnetinės spinduliuotės žalą. Tada jis nesipriešins draudimui, nes jį supras teisingai. Apie riziką, kurią kelia elektromagnetinė spinduliuotė, turi paaiškinti pirmiausia tėvai, suprantama kalba informaciją turi pateikti ir mokyklose dirbančios visuomenės sveikatos stiprinimo specialistės.

REKLAMA

J. Karalevičienė teigia, jog kuo arčiau galvos aparatas, tuo didesnę riziką kelia elektromagnetinė spinduliuotė. Todėl siunčiant SMS rizika mažėja. Tačiau ir tai – ne išeitis. Iškyla pavojus vaikų akims. Juolab, kad krūvis akims, ypač mokslo metais, ir taip didžiulis.

Specialistai akcentuoja, jog gyvenimo būdas su mobiliojo ryšio telefonu rankoje veikia ir vaikų psichikos sveikatą, alina nervų sistemą.

„Jeigu jie turėtų tik mobilųjį telefoną, dar būtų nieko. Bet vaikai dar sėdi prie kompiuterio, skaito ir rašo. Pasekmės liūdnos – regėjimas silpsta, dažnėja nervų ligos. Ne paslaptis, kad irzlumas perauga į savitarpio santykius: agresiją, smurtą“, – teigia J. Karalevičienė.

REKLAMA

Be to mokykloje nuolat vyksta nuolatinė konkurencija: kieno telefonas geresnis, kurio modelis modernesnis. Tas, kuris naudojasi seno modelio telefonu, gali net būti išstumtas ir draugų rato, ignoruojamas.

Tebėra realus pavojus, kad telefonas iš vaiko gali būti pavogtas ar net jėga atimtas. Pasak Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Gailutės Smagriūnienės, tokio bumo, kaip buvo prieš kelerius metus, kai per dieną būdavo užregistruojami keli pranešimai, jog iš vaiko pavogtas ar atimtas telefonas, jau nėra. Dabar tokių pranešimų per savaitę pasitaiko 2–3. Manoma, jog taip yra dėl to, kad telefonas jau ne panacėja, juos turi beveik kiekvienas moksleivis. O jei ir atimamas telefonas, nebūtinai labai brangus, būna įvairiai. Dažnai nuskriaustieji aiškina, jog vyresnis draugas paprašė paskambinti, tai ir davęs telefoną. O šis – negrąžino.

Mokyklose siūloma uždrausti mobiliuosius telefonus

Telefonus atiminės tik pasitarę su tėvais

 

Zita KATKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų