REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Globalaus karo su terorizmu“, kurį JAV prezidentas G. Bushas paskelbė 2001–ųjų metų rugsėjo 20–ąją, dešimtmečio proga žurnalas Time pareiškė: niekas, netgi pats Bushas, nesuvokė šios kampanijos praktinės naudos taip, kaip rusų „nacionalinis lyderis“ Vladimiras Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu, kai dabartinis JAV prezidentas Barackas Obama pašalino iš Baltųjų Rūmų diskurso išsireiškimą „karas prieš terorizmą“, Putinas ir toliau naudoja šią idėją, kaip kertinę visų politinių diskursų dalį. Šia formuluote aktyviai dabar vykstančio Arabų Pavasario metu naudojasi ir vietiniai diktatoriai, teigiantys, kad bandantys juos nuversti revoliucionieriai iš tikrųjų yra užsienio teroristai ir džihadistai.

REKLAMA

Šios minties autorius Simonas Schusteris teigia, kad „karas prieš terorizmą“ yra absurdiška idėja, kuri naudojama greičiau propagandai, o ne teroristinių aktų prevencijai. Šiuo atveju Putinas – ryškiausias to pavyzdys.

Pagrindiniu grynai propagandinių Putino veiksmų įrodymu Schusteris vadina situaciją su Čečėnija. Dar prieš Putinui tampant prezidentu, jis naudojo karo prieš terorizmą idėją, kad pateisintų karą Čečėnijoje, teigia jis.

REKLAMA
REKLAMA

Time žurnalistas taip pat teigia, kad beveik nebuvo jokių įrodymu, kad „čečėnijos sukilėliai“ priklausė kokiam nors globaliam teroristų ir islamistų tinklui, ir, kad tuometinis jų lyderis Aslanas Mashadovas gaudavo reikšmingą pagalbą iš užsienio.

Vakaruose tuo metu Putino niekas neteisino. „Čečėnijos konfliktas buvo matomas čečėnų sukilimo, kurį Rusija bandė užgniaužti, dalimi, ir žiaurumai iš abejų pusių buvo plačiai smerkiami“, – teigia Schusteris.

Autorius taip pat cituoja Putino patarėją 2000–2005–ais metais Andrejų Ilarionovą, kuris dabar sako, kad kovos prieš terorizmą idėją nervino kai kuriuos Putino vyriausybės narius. „Terorizmas – konfliktų metodas. Kaip kovoti prieš metodą? Absurdiška idėja. Tas pats, kaip paskelbti kovą tankams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kada Bushas paskelbė savo karą terorizmui, Vakarų kritikai nustojo smerkti ir rusų veiksmus Čečėnijoje. Putinas ir kai kurie Centrinės Azijos „despotai“, pradėję aktyvią pagalbą JAV su krovinių tranzitu kariuomenei Afganistane, greitai suprato savo sėkmę ir apsidžiaugė, kad dabar Vašingtonas ramiau reaguos į žmogaus teisių pažeidimus. „Viskas natūraliai įsipaišė į globalaus karo prieš terorizmą paveikslą, kritika daugiau nebeskambėjo“, – teigia buvęs Rusijos ministras pirmininkas Michailas Kasjanovas.

REKLAMA

Viso to pasekmė – Rusija sukūrė savo „marionetinę vyriausybę“ Čečėnijoje. Tačiau, kadangi ir toliau iškyla faktai apie žmogaus teisių pažeidimus šioje respublikoje, Putinas nenustoja priminti, kad Rusija vis dar vykdo karą prieš terorizmą, pareikšdamas apie dar tvirtesnius „čečėnų sukilėlių“ ryšius su globaliu džihadu.

„Per pastaruosius 10 metų karas prieš terorizmą tapo savotišku nuolatiniu šauksmu imtis ginklo, savotišku burtažodžiu, kurį naudoja, kad išsisuktų nuo klausimų, sudarytų aljansus ir pateisintų jėgos naudojimą.“ Daugelis šalių suvokė praktinę tokios formuluotės naudą, tačiau nė vienai šaliai ji nepasitarnavo taip, kaip Putino Rusijai, teigia Time.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų