REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiuliai apgavysčių mastai paskatino vartotojų teisių gynėjus, kriminalinę policiją ir mobiliojo ryšio operatorius surengti "informacinę ataką" prieš telefoninius sukčius.

REKLAMA
REKLAMA

Kovas skelbiamas "Apgavysčių prevencijos mėnesiu", kurio metu vartotojai bus informuojami apie apgavystes telefonu. Informacija visuomenei bus teikiama su mobiliojo ryšio sąskaitomis bei per Vartotojų švietimo centrus. Svarstoma galimybė informuoti ir trumposiomis žinutėmis.

REKLAMA

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo vyriausiosios valdybos skyriaus viršininkas Darius Kiaušas spaudos konferencijoje penktadienį sakė, kad 2006 metais užfiksuota daugiau kaip 600 apgavysčių telefonu. Mėginimų apgauti būta dar kur kas daugiau - sukčiams pavyksta vienu atveju iš 60-70.

Jo teigimu, pagrindiniai elektroniniai sukčiavimai yra pranešimas apie tariamą laimėjimą loterijoje, atsitiktinio kliento atrinkimą prekybos centre, nelaimingą atsitikimą kelyje. Taip pat populiaru meluoti apie užsienyje esančius giminaičius ištikusias nelaimes.

REKLAMA
REKLAMA

Informacinės kampanijos, kuri, kaip ir Lietuvoje rengiama dar beveik 40 pasaulio valstybių, metu žmonės įspėjami jokiu būdu nevykdyti tokių žinučių siuntėjų nurodymų ir sąlygų.

"Informacija šiuo atveju yra pagrindinis ginklas prieš šias vagystes. Labai gaila, bet mobilūs operatoriai negali tam iš anksto užkirsti kelio", - toje pačioje spaudos konferencijoje sakė UAB "Tele2" generalinis direktorius Petras Masiulis.

Pasak P.Masiulio, gavę informacijos apie sukčius, operatoriai su policijos leidimu tokius vartotojus blokuoja.

P.Masiulis kritiškai vertino galimybę griežčiau kontroliuoti išankstinio apmokėjimo paslaugų vartotojus, kurie dažniausiai ir vykdo telefoninius nusikaltimus, ir papildymo korteles parduoti tik pateikus asmens dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Lygiai tas pats, kad norėdami apriboti kišenvagius senamiestyje, tikrintume visų įeinančių dokumentus", - abejojo jis.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus Felikso Petrausko teigimu, elektroniniai nusikaltimai turi tendenciją augti - didėja apgaule išviliotų pinigų sumos. Didelį pavojų nusikaltimų mastams augti jis įžvelgia populiarėjančioje elektroninėje bankininkystėje.

"Apgavysčių prevencijos mėnesio" iniciatorius yra Tarptautinis vartotojų apsaugos ir gynimo tinklas (ICPEN), kuriame dalyvauja beveik 40 valstybių.

Dažniausiai sukčių aukomis tampa vaikai ir kiti patiklūs žmonės. Didžiausia išviliota suma siekė 50 tūkstančių litų. Kovai su apgavikais policija yra prašiusi dvasininkų ir mokytojų pagalbos, kad šie įspėtų žmones pamaldų ir pamokų metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų