REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio šalyse gana įprasta praktika – patiekalų kaloringumo nurodymas restoranų valgiaraščiuose. Lietuvoje toks klientų informavimas praktiškai neegzistuoja. Tačiau ar kalorijų pateikimas būtų reikalingas? Tai suteiktų naudingų žinių ar, priešingai, sukeltų didesnę sumaištį maloniai pavalgyti norėjusio restorano svečio galvoje?

REKLAMA
REKLAMA

Poreikio nėra

Restoranų atstovai teigia, kad žmonėms to paprasčiausiai nereikia. „Paprasčiausiai pasiūlą formuoja paklausa. Nejaučiame, kad mūsų klientams šio dalyko reikėtų: niekas niekada nėra to pageidavęs. Iš dalies informavimas apie patiekalų energetinę vertę būtų naudingas, tačiau nėra labai būtinas. Paprasčiausiai tie, kuriems aktualu kalorijų skaičiavimas, ir taip daugmaž žino kiek kokie produktai kaloringi bei ką jiems galima valgyti. Be to, aišku, kad salotos turės mažai kalorijų, o cepelinai su spirgučiais – daug“, - kalbėjo Vilniaus restorano „Bokšto vartai“ savininkė Svetlana Mackay.

REKLAMA

Panašios nuomonės laikėsi ir Kaune įsikūrusio restorano „Svarstyklės“ vyriausioji buhalterė Dita Macijauskienė. „O ar iš tiesų energetinės patiekalų vertės nurodymas yra reikalingas? Žmonės, kurie ateina pavalgyti į restoraną, paprastai negalvoja apie kalorijų skaičių. Tie, kurie rūpinasi, - ir taip žino kaloringumą, todėl papildomai jį išskirti nebūtina. Kitiems tokia informacija tiesiog nebūtų aktuali“, - svarstė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Sudėtinga dėl patiekalų gausos

Kalbintosios restoranų atstovės taip pat išskyrė tai, kad dėl patiekalų valgiaraštyje gausos būtų pakankamai sudėtinga apskaičiuoti tikslų kiekvieno jų kaloringumą. „Mūsų meniu yra labai didelis, todėl būtų nelengva užduotis išsiaiškinti visų valgių energetinę vertę. Be to, tą būtina daryti tiksliai, nes atsiradus bent menkiausiems netyčiniams neatitikimams, galima susidurti su teisėsauga. Lietuvoje įstatymai labai griežti, o užsienyje galbūt į viską žiūrima kiek paprasčiau“, - sakė D.Macijauskienė. S.Mackay taip pat pridūrė, kad keblumų skaičiuojant kaloringumą sukeltų ne tik gausus pagrindinis valgiaraštis, bet ir kasdien besikeičiantys dabar taip populiarių dienos pietų patiekalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abejojama veiksmingumu

Vilniuje veikiančio restorano – bravoro „Prie Katedros“ savininkė Inga Barkauskienė galvoja, kad patiekalų kaloringumo nurodymas vis tik aktualesnis sveikuolių valgiaraščiams. „Apskritai manau, kad atėjusiam pavalgyti žmogui nurodytosios kalorijos tiesiog sukeltų painiavą. Tačiau jeigu tai užsienyje populiaru, tikėtina, kad ir lietuviai perims šią tradiciją. Tik ar iš tikrųjų Lietuvoje yra tam poreikis?“ - klausė I.Barkauskienė.

Įdomu, kad Amerikoje buvo atliktas tyrimas, kurio metu aiškintasi, kaip pasikeitė žmonių valgymo viešojo maitinimo įstaigose įpročiai, kada valgiaraščiuose pradėtos žymėti kalorijos. Rezultatai parodė, kad tai neturėjo beveik jokios įtakos: net ir patys kaloringiausi patiekalai ir toliau buvo lygiai taip pat sėkmingai užsakinėjami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų