REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Darbo partijos frakcijos narė, Sveikatos reikalų komiteto narė Dangutė Mikutienė įsitikinusi, kad Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) reakcija į mobiliųjų telefonų poveikio organizmui tyrimo rezultatus yra ne tik pavėluota, bet ir nepakankama.

REKLAMA
REKLAMA

Tris mėnesius delsusi, Sveikatos apsaugos ministerija galiausiai pateikė poziciją dėl dar gegužę Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros paskelbtų duomenų, kad intensyvus naudojimasis mobiliuoju telefonu gali padidinti smegenų vėžio riziką. Ministerija tik rekomenduoja imtis atsargumo priemonių, siekiant apsaugoti vaikus, ir papildyti mokyklų vidaus tvarkos taisykles, nurodant, kad pamokų metu mobiliaisiais telefonais naudotis draudžiama, primenama Darbo partijos pranešime.

REKLAMA

„SAM pasirinko rekomendacijos formą: mokykloms suteikta laisvė rinktis - drausti ar ne mokiniams mobiliuosius telefonus naudoti pamokų metu. Tokiu būdu atsakomybė už vaikų sveikatą perkeliama mokykloms. Ši ministerijos pozicija yra nesuprantama. Kai kitos šalys, tokios, kaip Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Ispanija ir net Rusija - labai griežtai reagavo į tyrimo išvadas ir tinkamai reglamentavo naudojimąsi mobiliausiais telefonais, mūsų valdininkai pasirinko neatsakingiausią ir lengviausią būdą. Nedelsiant būtina į mokslinių tyrimų duomenis reaguoti rimtai ir atsakingai bei atitinkamai papildyti sveikatos higienos normas, įtraukiant priemones, skirtas apsaugoti vaikus nuo mobiliųjų telefonų sukeliamos žalos (...)“, - pažymi parlamentarė.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai teigia, kad mobiliųjų telefonų poveikis vaikų sveikatai yra didesnis nei suaugusiems, nes jų galva mažesnė (mažesnis spinduliuotės veikiamas plotas) ir jų organizme daugiau vandens (vandenį šios bangos veikia stipriau). Jauno mokyklinio amžiaus vaikams šis sindromas pasireiškia nuolatiniu kaprizingumu, o vyresniems vaikams - emocijų nevaldymu ir sparčia bei dažna nuotaikų kaita. Be to, vaikams sunkiau susikaupti - tai lemia prastesnius mokslo rezultatus.

Anot „Ekoinstituto“ direktorės Silvinijos Simonaitytės, baugina tai, kad vis daugiau ir vis jaunesnio amžiaus vaikų naudojasi mobiliaisiais telefonais - tai daryti skatina ir neatsakinga mobiliojo ryšio operatorių reklama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvairių šalių gydytojai bei už visuomenės sveikatą atsakingos institucijos perspėja dėl mobiliųjų telefonų daromos žalos vaikų sveikatai ir ragina riboti jų naudojimąsi šiais prietaisais. Itin didelį nerimą specialistams kelia tai, kad vaikai yra sparčiausiai auganti mobiliojo ryšio vartotojų dalis. „Eurobarometro“ tyrimo duomenimis, Europos Sąjungoje 70 proc. 12-13 metų amžiaus vaikų ir 23 proc. 8-9 metų amžiaus vaikų savo gyvenimo be mobiliojo telefono jau neįsivaizduoja. Tas pats tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje mobiliuosius telefonus turi 88 proc. 6-17 metų amžiaus vaikų.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų