REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su kuo pirmiausia tariatės sveikatos klausimais? Teisingas atsakymas – su šeimos gydytoju, tačiau realesnis variantas – su draugais. Juk stebuklingasis „ir man taip buvo“ atrodo toks raminantis ir patikimas, juolab kad ir problemos sprendimo variantas čia pat pasiūlomas.

Su kuo pirmiausia tariatės sveikatos klausimais? Teisingas atsakymas – su šeimos gydytoju, tačiau realesnis variantas – su draugais. Juk stebuklingasis „ir man taip buvo“ atrodo toks raminantis ir patikimas, juolab kad ir problemos sprendimo variantas čia pat pasiūlomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau egzistuoja klausimų, kuriuos užduoti kuklu. Nejučiom sušlapintos kelnaitės, nemalonūs kūno kvapai, padidėjęs plaukuotumas ten, kur plaukų apskritai neturėtų būti... Kai kuriuos klausimus ištarti balsu pernelyg drovimės, net ir gydytojo kabinete. Kaip nepražiopsoti rimtesnės problemos?

REKLAMA

Klausimas: kartais juokiantis, ką nors sunkiai keliant ar čiaudint nevalingai išsiskiria šiek tiek šlapimo. Ar reikia kreiptis į gydytoją?

Atsakymas: šlapimo nelaikymas – gana dažnai pasitaikanti problema. Moterims ji paprastai atsiranda po

gimdymo, kai apie šlapimo pūslę esantys raiščiai pernelyg atsipalaiduoja arba išsitempia. Taip gali nutikti stipriai juokiantis, kosint, atliekant fizinius pratimus. Geriausias būdas šiai problemai spręsti – kasdien

reguliariai atlikti Kegelio pratimus daug kartų įtempiant ir atpalaiduojant makšties raumenis (tarsi šlapintumėtės ir sulaikytumėte šlapimą). Tai ne tik padės išvengti šlapimo nelaikymo, bet ir pagerins

lytinio akto metu patiriamus pojūčius. Jei vargina šlapimo nelaikymo problema, turėtumėte vengti situacijų, kai šlapimo pūslė pilna, o į tualetą nueiti nėra galimybės. Kuo pilnesnė šlapimo pūslė – tuo didesnė tikimybė, kad jo nesulaikysite.

REKLAMA
REKLAMA

Klausimas: slenka plaukai. Ar nupliksiu kaip vyras?

Atsakymas: normalu kasdien netekti maždaug 100 plaukų. Tačiau ne paslaptis, kad su amžiumi moterų plaukai tampa silpnesni, kai kurios jų pastebi, kad plaukai ima slinkti intensyviau, didesniais kiekiais. Toks

procesas gali prasidėti įžengus į ketvirtąją dešimtį, dažniausiai suintensyvėja per menopauzę. Jei pastebėjote, kad plaukai ėmė slinkti sparčiau, ypač jei ant galvos atsirado išplikusių plotelių, turėtumėte kreiptis į gydytoją. Tokį reiškinį gali sukelti įvairūs medikamentai, pavyzdžiui, antidepresantai, kontraceptinės tabletės, kraujospūdį reguliuojantys vaistai, taip pat hormoniniai organizmo pokyčiai, dieta. Įvardijus tikrąją plaukų slinkimo priežastį gydytojas skirs reikiamą gydymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimas: vis dažniau nesinori sekso. Ar tai – normalus reiškinyssulaukus brandesnio amžiaus?

Atsakymas: ne. Teiginys, esą sekso poreikis su amžiumi vis mažėja – mitas. Tiesa, lytinių santykių intensyvumas priklauso nuo temperamento. Tačiau jis neturėtų labai stipriai pasikeisti vien dėl amžiaus. Per menopauzę makštyje galite jausti nepatogumą, sausumą, o tai gali neigiamai paveikti libido. Tačiau jei seksualinis gyvenimas labai pastebimai pasikeitė į neigiamą pusę be kitų išorinių priežasčių, gali būti kaltas hormonų disbalansas organizme. Kreipkitės į gydytoją, kad skirtų reikiamų vaistų,

kurie padės atgaivinti aistrą.

REKLAMA

Klausimas: kruopščiai valausi dantis, bet iš burnos vis tiek sklinda nemalonus kvapas. Kodėl?

Atsakymas: gali būti, kad valydamiesi dantis pamirštate pavalyti kitą svarbią vietą – liežuvį. Blogą kvapą sukeliančios bakterijos ant liežuvio kaupiasi taip pat kaip ir ant dantų. Kad burnos kvapas būtų gaivesnis, pakramtykite kramtomosios gumos ar šviežių mėtų, petražolių lapelių, išgerkite arbatos su kardamonu,

anyžiais ar pipirmėtėmis – tai natūralūs burnos ertmės gaivikliai, kurie tikrai nepakenks. Venkite aštraus, gausiai česnakais ar svogūnais gardinto maisto – jo kvapas gali išlikti net keletą dienų! Jei nepaisant visų šių priemonių ir toliau vargina nemalonus kvapas – metas apsilankyti pas odontologą ir gastroenterologą. 10 procentų blogo burnos kvapo atvejų priežastys ne dėl burnos, o dėl virškinimo sistemos sutrikimų.

REKLAMA

Klausimas: kodėl staiga pradėjo želti barzda ar ūsai?

Atsakymas: jei moterims kyla padidėjusio veido plaukuotumo problema – kaltinti reikėtų arba genus, arba hormonus. Kai kurios moterys plaukuotumą pastebi dažniau, nes jis paveldimas genetiškai – tokiu atveju išryškėja dar ankstyvoje paauglystėje. Jei vis dėlto padidėjusį plaukuotumą pastebėjote ar jis ypač suintensyvėjo sulaukus vyresnio amžiaus, tai gali reikšti ginekologinį susirgimą – pavyzdžiui, policistinį kiaušidžių sindromą. Ligą diagnozuos ir reikiamą gydymą skirs ginekologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimas: kaip gintis nuo pleiskanų, jei specialus šampūnas negelbsti?

Atsakymas: pleiskanos – nema- loni problema. Jei iš pirmo karto nepavyko rasti tinkamo šampūno, teks mėginti vėl ir vėl. Teiraukitės vaistinėse šampūno nuo pleiskanų, kuris įveiktų pleiskanas sukeliantį grybelį, efektyviai drėkintų ir minkštintų išsausėjusią galvos odą. Geriausia – nusipirkti keletą skirtingų šampūnų nuo pleiskanų ir kaskart trenkant plaukus juos kaitalioti. Įtrinkite gydomuoju šampūnu ne tik plaukus, bet ir galvos odą, palaikykite penkias minutes ir tik tada nuskalaukite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų