REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune rugsėjo 22 d., ketvirtadienį, lankytojai kviečiami garsaus lietuvių menininko gimimo dieną paminėti artimesne pažintimi su jo kūryba.

REKLAMA
REKLAMA

Visą dieną ekspozicijų lankymo valandomis (11 – 17 val.) nemokamai atėję į muziejų lankytojai jau trečius metus iš eilės kviečiami pagerbti šį menininką gėlės žiedu, iš kurių prie M. K. Čiurlionio portreto bus sukurta margaspalvė puokštė.

REKLAMA

Šiemet sukako 100 metų nuo genialaus lietuvių kompozitoriaus ir tapytojo M. K. Čiurlionio mirties. Nuo tos dienos prabėgo net visas amžius, tačiau menininko kūrybinis palikimas tebežavi meno mylėtojus visame pasaulyje.

Strasbūro modernaus ir šiuolaikinio meno muziejus 2011. 10. 07 – 2012. 02. 12 d.d. kviečiasi septyniolika M. K. Čiurlionio tapybos darbų į tarptautinę parodą „L' Europe des Esprits. La fascination pour l'occulte 1750 – 1950“. Parodoje siekiama atskleisti okultizmą kaip tarpdisciplininį reiškinį Europoje nuo XVIII a. iki XX a pr. Čia bus pristatyta daugiau nei 60-ies menininkų kūryba, apimanti ne vieną meno šaką: tapybą, skulptūrą, architektūrą, kiną, šokį, muziką, literatūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Šia proga M. K. Čiurlionio galerijoje pirmą kartą Kaune bus eksponuojamas ciklas „Miestas“. Šis ciklas garbingai atstovavo M. K. Čiurlionio tapybą Danijoje, Italijoje, Vilniuje, tačiau Kauno ekspozicijų sales papildys tik šį rudenį. Keliaudamas po Austriją ir Vokietiją, M. K. Čiurlionis žavėjosi senovinių miestų grožiu: „Praha... nusmaigstyta senais gotikos bokštais, ypačiai senoji miesto dalis yra tiesiog pasakiška“. „Buvau Niurnberge – tai miestas, kurį sunku įsivaizduoti – gražus kaip nuostabus sapnas“. Netrukus M. K. Čiurlionis pajautė ir įsimylėjo senosios Lietuvos sostinės grožį: “Vilnius vasaros naktį, Vilnius auštant stebėtas nuo Gedimino kalno! Vilnius tą naktį buvo lyg gražiausia pasaka... “.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiptuoti bokštai ir smailūs stogai, Vilniaus gotika ir barokas, rytietiški apvalūs kupolai, Sankt – Peterburgą primenančios „strėlės“ susitelkia M. K. Čiurlionio miestuose, nutviekstuose pasakiškos šviesos ir kupinuose gamtos vitalumo.

Taip pat lankytojai galės išvysti taip jų mėgstamą M. K. Čiurlionio paveikslą „Tyla“. Dailininkas bandė plastine kalba išreikšti abstrakčias sąvokas. „Tyla“, „Tiesa“, „Bičiulystė“, „Mintis“ – šie nematerialūs dalykai kiekvienam žinomi, tačiau gana sunkiai įsivaizduojami ir suvokiami. Paveiksle dailininkas panaudoja lakoniškas formas, kad perteiktų tylos būseną.

REKLAMA

Dar atnaujintoje ekspozicijoje nudžiugins ir seniau matytas paveikslas „Saulė“. M. K. Čiurlionis buvo vienas iš II-osios lietuvių dailės parodos organizatorių. Jis surinko eksponatus, nutapė plakatus ir kvietimus. Apie parodą skelbė nuostabus M. K. Čiurlionio plakatas: iš už miško kylanti saulė, apsupta didžiulių medžių. Šis paveikslas turi gilią simbolinę prasmę – iš carinės priespaudos išsilaisvinusioje Lietuvoje gimsta tautinė dailė.

Kokios dar permainos laukia Jūsų – pamatysite atėję į Nacionalinį Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejų – unikalią vietą, kurioje saugoma svarbiausia ir didžiausia M. K. Čiurlionio palikimo dalis: 221 tapybos, antra tiek grafikos darbų, muzikiniai rankraščiai, laiškai ir fotografijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų