REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Prancūzijoje įsigaliojo draudimas melstis lauke.

Duodamas interviu laikraščiui „Le Figaro“, Prancūzijos vidaus reikalų ministras Claude Gueantas komentavo šį naująjį įstatymą taip: „Aš tvirtai seksiu, kad šis įstatymas būtų vykdomas. Malda lauke – nepriimtinas religinis paprotys, prieštaraujantis viešumo principui. Nuo pat pirmos akimirkos, kai pradėjau vykdyti savo pareigas, aš pareiškiau, kad maldų lauke būti negali, nes ši praktika užgauna daugelio tautiečių jausmus. Jie būna šokiruoti to, kad viešoji erdvė atiduodama religinėms apeigoms.“

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas taip pat teigė, kad trečiadienį vakare buvo pasiektas susitarimas su Paryžiaus musulmonų kvartalo Goutte d'Or asociacijomis dėl to, kad norintys pasimelsti rinktųsi artimiausiuose pastatuose. Anksčiau musulmonai susirinkdavo pasimelsti tiesiog gatvėse.

REKLAMA

Valstybė su lengvatomis skyrė musulmonų asociacijai 2 tūkstančių kvadratinių metrų patalpos nuomą. Jos kaina  – 30 tūkstančių eurų per metus.



„Tikintys daugiau neturės priežasčių melstis lauke. Su maldu lauke praktika turi būti pabaigta, taip ir bus. Jeigu iškils būtinybė, mes galime panaudoti ir jėgą, tačiau tai yra tik hipotetinė galimybė, nes įvykusios derybos davė vaisių. Didžioji penktadienio malda vyks buvusių kazarmų patalpoje ir daugiau niekur. Šis klausimas išspręstas“, – patikino ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras taip pat teigia, kad tokia praktika sukelia daugelio prancūzų nepasitenkinimą. Šie prancūzai neturi nieko prieš vieną ar kitą religiją, tačiau yra įsitikinę, kad toks viešosios erdvės išnaudojimas prieštarauja viešosios tvarkos principamas, prie kurių visi pripratę.

Prancūzijoje šiuo metu yra apie 2000 mečečių ir vietų musulmonų maldoms. 1000 iš jų buvo pastatyta per pastaruosius dešimt metų. Pagal Prancūzijos įstatymus, nei valstybė, nei vietinė valdžia neturi teisės skirti lėšų jokių kultinių pastatų statybai – nei mečetėms, nei bažnyčioms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų