REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marijampolietis nenori sekso su vyru

Apsiginti nepajėgęs nukentėjusysis, norintis, kad žagintojas būtų nubaustas, ar tik gudrus vaikinas, siekiantis nebegrįžti į psichikos negalios kamuojamų ligonių pensionatą? Atsakymą turi rasti Kalvarijos (Marijampolės apskr.) policijos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Likimo nuskriaustas

Į Marijampolės prokuratūrą kreipėsi marijampolietė Danutė (58 m.) ir pranešė, kad Kalvarijos pensionate, kur gyvena psichikos sveikatos problemų turintys neįgalieji, negalintys gyventi savarankiškai, jos sūnėnas Marius (25 m.; vardas pakeistas) esąs patyręs lytinę prievartą.

REKLAMA

Savo šeimos nesukūrusi moteris jau bemaž du dešimtmečius rūpinasi savo sesers sūnumi Mariumi, nes šis turi psichikos sveikatos problemų, yra pripažintas pirmosios grupės neįgaliuoju. Mariaus motina, taip pat turėjusi rimtų sveikatos problemų, mirė maždaug prieš 12 metų. Tačiau ir iki mirties ji negalėjo deramai pasirūpinti sūnumi, todėl berniuką prižiūrėdavo močiutė ir teta Danutė.

Anot Danutės, problemų dėl Mariaus elgesio ji neturėjo ilgai. Tačiau prieš porą metų, matyt, pradėjo aštrėti vaikino liga, ir jis tapo nenuspėjamas, nesuvaldomas, savo netikėtais išpuoliais pradėjo kelti grėsmę pačiai globėjai. Tai paskatino Danutę Mariaus priežiūrą toliau patikėti specialiai įstaigai.

REKLAMA
REKLAMA

Taip 2009-ųjų vasarą Marius tapo Kalvarijos pensionato globotiniu, o teta sūnėną tik aplankydavo ir savaitgaliais ar per kokias nors šventes parsiveždavo į savo butą Marijampolėje.

Skundas pribloškė

Pensionate aplankytas tetos Danutės, Marius ne kartą jai buvo užsiminęs, kad šioje įstaigoje gyventi nenori, nes yra skriaudžiamas: kiti gyventojai atima iš jo maistą, stumdo, muša, nuveja nuo kompiuterio. Pasikalbėjusi su pensionato darbuotojais, moteris nusiramindavo – toks jau esąs kasdienis neįgalių žmonių gyvenimas: globotiniai pykstasi dėl smulkmenų ir tuoj pat susitaiko, o jų skunduose būna ir nemažai fantazijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šių metų rugpjūtį Marius, vėl įprastai pasisvečiavęs pas tetą Danutę, staiga pareiškė, kad į pensionatą negrįšiąs. Pabartas vaikinas, anot globėjos, susigraudino, susigūžė ir nutilo, tarsi būtų nusprendęs niekam neišduoti kokios nors paslapties arba jam būtų gėda pasakotis.

Vis dėlto moteris sugebėjo prakalbinti Marių, ir šis papasakojo, kad vienas pensiono gyventojas su juo, švelniai tariant, nepadoriai elgėsi. „Man Marius daugiau rodė judesiais, negu aiškino žodžiais, ir aš supratau, kad sūnėnas buvo išžagintas“, – teigė Danutė.

REKLAMA

Globėja, nesiveždama Mariaus į pensionatą, nuvyko pasikalbėti su darbuotojais – tikėjosi patarimo, kaip jai elgtis toliau, pažadų, kad darbuotojai skirs didesnį dėmesį globotiniams. Tačiau teišgirdo vienintelę išvadą: Marius – melagis! Girdi, jis tik apkalbėję panašaus likimo bendraamžį, nes nenorintis gyventi pensionate – čia juk režimas griežtesnis negu tetos bute.

Apsiginti nepajėgė

Nuo tada Marius vėl gyvena pas tetą, nes ši patikėjo sūnėno skundu ir negali leisti vaikino į, anot jos, pragarą. Pasak Danutės, Marius tebėra nusiminęs, susigūžęs, tapęs nervingesnis. Jis dar kelis kartus pasakojo globėjai, kaip jį skriausdavęs kitas globotinis, ir visada faktus dėstė lygiai taip pat, nieko nepakeisdamas. Tai paskatino marijampolietę šios problemos sprendimą patikėti teisėsaugai.

REKLAMA

Todėl dabar Kalvarijos policininkams ir reikia išaiškinti, ar Marius pensionate buvo lytiškai išnaudojamas. Anot paties vaikino, tai buvę tris kartus. Paskutinį kartą – liepos mėnesį. Šarūnas (vardas pakeistas) jį nusivesdavęs į dušo patalpą neva kartu praustis, o ten pagrasindavęs sumušti ir atlikdavęs lytinį aktą. Marius priešindavęsis, nes jam labai skaudėdavę, bet nepajėgdavęs išsivaduoti ir apsiginti, o rėkti bijodavęs. Globėjos teigimu, ji seniai pastebėjusi, kad išsigandęs Marius tarsi praranda galimybę kalbėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po to, jeigu tikėsime Mariumi, Šarūnas liepdavęs jam gerai išsimuiluoti ir nusiprausti, pagrasindavęs niekam nepasakoti, nes sužinojęs užmušiąs – duosiąs į galvą raktų ryšuliu. Marius ir tylėdavęs.

Sudėtingas tyrimas

Tyrimą dėl Mariaus galimo išžaginimo pradėję policininkai neslėpė, kad nustatyti tikrąją tiesą bus labai sunku, o jų darbas greičiausiai neduosiąs jokio rezultato. Ir ne vien dėl to, kad įtariamo nusikaltimo dalyviai – psichiškai nesveiki asmenys. Marius per ilgai tylėjo, todėl liko neapžiūrėta įvykio vieta tuoj po vaikinų bendrų maudynių, o ekspertui bus nelengva nustatyti, ar ant Mariaus kūno po tiek laiko yra likę išžaginimui būdingų pėdsakų. Be to, ir įtariamas Šarūnas iškart su pareigūnais būtų kalbėjęs turbūt kitaip, negu dabar, kai praėjo nemažai laiko ir reikalas jau ne kartą aptartas pensionate.

REKLAMA

Kaip sakė Kalvarijos policijos viršininko pareigas laikinai einantis Gintaras Čekanavičius, tyrimas užtruks – bus skiriamos ir psichiatrijos ekspertizės, kad specialistai nustatytų, ar Marius nelinkęs fantazuoti, ar abu jaunuoliai gali suvokti savo veiksmus, ir panašiai.

Kalvarijos pensionato darbuotojai atsisakė ką nors komentuoti „Akistatai“, prisidengdami jiems labai patogia fraze: „Vykstas tyrimas – negalime kalbėti, policininkai viską išaiškins“.

„Akistatos“ žiniomis, anksčiau šioje įstaigoje irgi būta įtarimų dėl lytinio išnaudojimo, tik įrodyti nepavyko. O globotinių muštynės, vagystės, girtavimas – čia irgi bėdos, dėl kurių ne kartą kreiptasi į policiją.

REKLAMA

Tik faktai:

Protiškai nesveikų pensionato gyventojų bėdų dėl lytinio išnaudojimo pasitaiko ir kitose panašiose įstaigose. Marijampolės policija nuo liepos mėnesio atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Suvalkijos pensionato globotinės (68 m.) seksualinio prievartavimo. Neįgali moteris niekam nesiskundė – ji tik gyrėsi likimo draugams, kad jai „tėvukas tikrino skaistybę“ ir „savarankiškai tyrė kraują“, kai ji kelias dienas buvo išleista paviešėti jo bute. Moters elgesys ir savijauta išdavė, kad ji namie patyrusi neigiamų emocijų, bet kartu buvo sunku patikėti, kad dukterį galėjo lytiškai išnaudot šimtametis jos tėvas.

Šis tyrimas kol kas nebaigtas, o policijos tyrėjai jaučiasi patekę į aklavietę, nes tas šimtametis iki šiol neįsileido jų į butą, todėl neapklaustas. Laukiama ekspertų išvadų, o tuomet tyrimui vadovaujantys prokurorai spręs, kaip elgtis toliau.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų