REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja mokykloms apriboti vaikų naudojimąsi mobiliojo ryšio telefonais dėl jų sveikatai daromos žalos. Panevėžio mokyklos greičiausiai ryšis priimti tokias nuostatas, tačiau kiek jos bus griežtos, priklausys nuo mokyklų tarybų.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija šalies savivaldybėms išsiuntinėjo raštus, kuriuose pateikiamos rekomendacijos dėl mobiliojo ryšio telefonų naudojimo apribojimų. Motyvas – susirūpinimas sveikata. Rašte cituojami Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys apie padidėjusią riziką susirgti smegenų vėžiu ilgą laiką naudojantis mobiliuoju telefonu. Tai kol kas nėra šimtu procentų įrodyta, tačiau grėsmė yra.

REKLAMA

Valdžia prievarta nevers

Sprendžiant naudojimosi mobiliaisiais telefonais mokykloje klausimą, siūloma imtis ir gana griežtų priemonių. Pavyzdžiui, mokiniui per pamoką pasinaudojus mobiliuoju telefonu, šis būtų atimtas ir grąžintas tik jo tėvams. Taip pat nurodoma, kad pamokų metu telefonai būtų išjungti, o mokyklos teritorijoje būtų uždrausta mobiliaisiais fotografuoti ir filmuoti.

Panevėžio miesto savivaldybė taip pat yra gavusi tokias ministerijos rekomendacijas. Sveikatos skyriaus vedėjas Mindaugas Burba primena, kad ministerija rekomenduoja nustatyti draudimus vidaus taisyklėse arba įtvirtinti sutartyse su tėvais. Tačiau kaip pasielgs pačios įstaigos, tai jau jų reikalas. „Idėją palaikau, – sako specialistas, – tik gal nereikėtų taip griežtai...“

REKLAMA
REKLAMA

Sulaukė palaikymo

M. Burbos manymu, nereikėtų taikyti nuostatos paimtą telefoną atiduoti tik tėvams. Galbūt užtektų vaikui grąžinti jį po pamokų ir apie įvykį tik informuoti tėvus.

Pats Sveikatos skyriaus vedėjas sako neskatinantis moksleivių naudotis mobiliaisiais telefonais – kai prireikia paskambinti, tai daroma per laisvų rankų įrangą, kad telefonas būtų kuo toliau nuo žmogaus. Taip pat reikalaująs, kad būtų kalbama minimaliai. Tačiau mobilieji telefonai ne tik kenksmingi sveikatai, bet kartais trukdo ir patį ugdymo procesą. Užmiršus išsijungti garsą, suskamba ne laiku ir ne vietoje. Tuomet blaškoma visa klasė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miesto mokyklos kone nuo pat mobiliųjų telefonų atsiradimo reikalauja, kad mokiniai pamokų metu jais nesinaudotų ir išjungtų bent garsą.

„Žemynos“ pagrindinės mokyklos direktorius ir Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos pirmininkas Romualdas Grilauskas sako, kad per pamokas moksleiviams paprastai neskambinama, tačiau trumposios žinutės, ypač vyresniesiems, siunčiamos. „Ne paslaptis, kad kai kada po suolu pasislėpę ir patys parašo“, – neslepia direktorius.

Spręs kartu

R. Grilauskas taip pat teigiamai vertina ministerijos siūlymus.

„Gerai, kad paaiškinta, jog tai kelia pavojų sveikatai. Iki šių metų niekas nedrįso kalbėti apie mobiliųjų telefonų, kitų prietaisų, antenų keliamą pavojų“, – sako mokyklos direktorius.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos bus aptartos tėvų susirinkimuose, o spalio mėnesį išrinkta nauja taryba priims galutinį sprendimą. Manoma, kad bus pakoreguotos sutartys su tėvais ir vidaus darbo taisyklės. Kaip tėvai vertina ministerijos valdininkų rekomendacijas, R. Grilauskas kol kas neturi išsamios informacijos. Žinoma tik, kad mokytojai sutinka ir vertina palankiai. Jis pasakojo, kad kol kas nėra galutinio sutarimo, ar bus taip griežtai elgiamasi, kaip rekomenduoja ministerija. Pavyzdžiui, atimtus mobiliuosius telefonus sugrąžinti tik tėvams. Greičiausiai svarų žodį dėl to tars patys tėvai. Ir mokyklos vadovas abejojo, ar pavyks tai padaryti iš karto.

REKLAMA

Pasak R. Grilausko, kone visi turi mobiliuosius telefonus, pradedant pirmomis klasėmis ir baigiant vyriausiųjų klasių moksleiviais, tačiau tai nebūtina. Jei iškyla būtinybė susisiekti su tėvais, mokykloje yra sudarytos sąlygos tai padaryti. Be to, pasinaudojus mokyklos kompiuteriais, galima tėvams parašyti elektroninį laišką.

„Telefonai patogu, tačiau reikia įvertinti ir galimą poveikį sveikatai“, – neabejoja jis.

Daiva Savickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų