REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Austrijos atšauktas Lietuvos ambasadorius Giedrius Puodžiūnas toliau lieka Lietuvoje. Jo grįžimas į Vieną, pasak užsienio reikalų viceministro, priklausys nuo darbo grupės, kuri aiškinasi įtariamojo Sausio 13-osios byloje Michailo Golovatovo paleidimo aplinkybes, rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis Austrijos ir Lietuvos ekspertų susitikimas į pagrindinius Lietuvos klausimus atsakymų nedavė.Austrijos sprendimas paleisti buvusį KGB karininką, nusikaltimais žmoniškumui įtariamą Michailą Golovatovą Lietuvoje ilgesniam laikui privertė pasilikti ambasadorių Austrijoje Giedrių Puodžiūną. Jis buvo atšauktas liepos viduryje.

REKLAMA

Užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius teigia, kad šiuo metu laukiama šiam klausimui sudarytos darbo grupės veiklos rezultatų bei Austrijos valdžios sprendimo. Tuomet, anot jo, ambasadoriui jau bus galima grįžti į Austriją ir tęsti savo darbą. Jo teigimu, derybose dėl Golovatovo bylos daromas progresas ir atitinkamiurezultatai, tikėtina, bus pasiekti.

Po praėjusią savaitę vykusio dviejų šalių ekspertų susitikimo Vienoje Lietuva taip ir negavo atsakymų į pagrindinius klausimus. Vis dar tebėra neaišku, kokių duomenų apie Golovatovą trūko austrams. Daugiau darbo grupė neketina susitikti – nuo šiol bus bendraujama nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, dabar šioje situacijoje svarbiausia – diplomatija. Šis reikalas, anot jo, yra pirmiausia dviejų šalių – Lietuvos ir Austrijos, tačiau nederėtų pamiršti ir Europos Sąjungos vaidmens. R. Šimašiaus nuomone, rasti diplomatinę išeitį iš šios aklavietės, kai ES narė Austrija neketina pripažinti savo klaidos, turi Užsienio reikalų ministerija.

Anot užsienio reikalų viceministro, diplomatinėje tarnyboje ambasadorių atšaukimas nėra retas dalykas, tačiau vis dėlto jis pripažįsta, kad tarp Europos Sąjungos šalių tokia praktika taikoma retai. Lietuvos interesams Austrijoje dabar atstovauja laikinasis patikėtinis.

Nusikaltimais, įvykdytais 1991-ųjų sausio 13-ąją, kaltinamas buvęs Alfos būrio vadas Michailas Golovatovas Vienos oro uoste buvo sulaikytas liepos 14-ąją, tačiau netrukus paleistas. Kai kurie austrų politikai teigia, kad jį paleisti spaudimą darė Maskva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų