REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė trečiadienį pritarė Trišalei tarybai siūlomo susitarimo projektui, kuriuo pabrėžiama, kad finansų stabilumas išlieka pirmaeiliu uždaviniu, todėl pagrindinis tikslas yra užtikrinti, kad nuo 2012 m. viešųjų finansų deficitas neviršytų 3 procentų ir būtų sudarytos prielaidos mažinti valstybės skolą.

REKLAMA
REKLAMA

Susitarimas numato taupymo priemones tolesniam šalies makroekonominiam stabilumui užtikrinti, taip pat įtvirtina valstybės įsipareigojimą atkurti sumažintas senatvės pensijas labiausiai pažeidžiamai visuomenės grupei – pensininkams. Taip pat numatytas dešimties punktų planas darbo vietoms kurti, priemonės įgyvendinti lankstesnius darbo santykius ir minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimas iki 850 litų nuo 2012 m. liepos 1 d.

REKLAMA

„Toks Trišalės tarybos susitarimas padėtų tvirtus pamatus šalies makroekonominio stabilumo užtikrinimui. Kartu Susitarimas įpareigoja pagal valstybės išgales rūpintis tais, kuriems sunkiausia – pensininkais ir mažiausiai uždirbančiais. Labai svarbi Susitarimo pusė yra konkretus kovos su nedarbu planas“, – projektą komentavo Premjeras Andrius Kubilius.

„Noriu ypač pabrėžti, kad tai yra vientisas paketas, iš jo negalima išimti kurios nors vienos dalies ir tartis tik dėl jos – reikės susitarti dėl visko“, – sakė A. Kubilius. Jis taip pat pažymėjo, kad kitų metų liepos 1-osios terminas pasirinktas dėl nestabilios padėties pasaulio ekonomikoje – tikimasi, kad iki to laiko padėtis bus aiškesnė ir bus galima pasirinkti saugiausius sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės Trišalei tarybai siūlomo susitarimo preambulėje nurodyti trys svarbiausi tikslai: užtikrinti makroekonominį šalies stabilumą, mažinti nedarbą, sukurti teisingą ir skaidrią darbo apmokėjimo sistemą ir lanksčius darbo santykius.

Nedarbą siūloma mažinti supaprastinant įmonių steigimą ir administravimą, kuriant naujas įdarbinimo formas, tobulinant verslo liudijimų sistemą, darbo biržų darbuotojus skatinant už rezultatą – žmonių įdarbinimą, skatinant jaunimo įdarbinimą socialinio draudimo lengvatomis ir subsidijomis ir kt.

Susitarime siūloma nediferencijuoti MMA pagal ūkio šakas, bet išnagrinėti galimybę taikyti mažesnio dydžio MMA (800 litų) smulkioms įmonėms, taip pat užtikrinti, kad biudžetinių įstaigų – ligoninių, mokyklų ir pan. – darbuotojų darbo užmokestis nebūtų mažesnis už MMA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų