REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitų metų liepos minimali mėnesinė alga (MMA) turėtų didėti iki 850 litų. Tai po Vyriausybės posėdžio pranešė Premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Toks pasiūlymas bus teikiamas Trišalei tarybai. Anksčiau kalbėta MMA didinti 100 litų. Vyriausybės nuomone, daugiau didinti MMA negalima, nes esą išaugs nedarbas.

REKLAMA

„Manome, kad kitais metais nuo liepos 1 dienos, jeigu visos sąlygos bus tinkamos, galėtume planuoti padidinti MMA iki 850 litų, tai yra, panašiu dydžiu, kiek ir didės kitais metais vidutinis atlyginimas“, – po Vyriausybės posėdžio sakė jos vadovas.

Pasak A. Kubiliaus, norint didinti MMA reikia finansinių išteklių, dėl to ją ir siūloma kelti neženkliai, nes žymus didinimas gali tapti našta viešiesiems finansams. Neapmokestinamojo pajamų dydžio kelti neketinama.

REKLAMA
REKLAMA

„Paprasta ekonominė logika: jeigu vidutinis atlyginimas didėja apie 5,5 proc., tai nematome, kodėl minimali alga turėtų didėti 15–20 proc.“, – teigė Premjeras.

Savo ruožtu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos prezidentas Šarūnas Černiauskas tokius valdančiųjų planus laiko pasityčiojimu iš dirbančių žmonių. Anot jo, įvertinus infliaciją, toks minimalios algos augimas nieko nereiškia. „50 litų dirbančiajam jokios realios įtakos neturės, palyginti su tuo, kaip brango visi maisto produktai, šildymas, degalai“, – sakė Š. Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas sakė, kad sprendimas didinti MMA 50 litų yra kompromisinis. Tiesa, pats ministras abejojo, ar paprastas žmogus šį MMA padidėjimą pajus.

„Vargu ar labai pagerins (paprastų žmonių gyvenimą – ELTA), bet iš tikrųjų vyko karštos diskusijos Vyriausybės pasitarime, ir laikau pasiekimu, kad su socialinio ekonominio susitarimo projektu, kaip tokiu, į Trišalę tarybą ir dialogą su socialiniais partneriais Vyriausybei atstovaujanti pusė eina su vienu siūlymu“, – kalbėjo D. Jankauskas.

REKLAMA

Tuo tarpu liberalams atstovaujantis teisingumo ministras Remigijus Šimašius mano, kad, jeigu būtų žymesnis MMA didinimas, būtų prognozuojamas didesnis nedarbas ir socialinės problemos.

„Tikrai esame už tai, kad minimali alga galbūt būtų ir ne 850 litų, o ir 1200 litų, bet tai priklauso nuo galimybių – nuo verslo galimybių, rinkos situacijos, apskritai nuo darbo vietų kūrimo. Ir būtent atsižvelgdami į tai atkreipėme dėmesį, kad Vyriausybės pozicijoje yra ir kitų svarbių dalykų, t. y., darbo santykių lankstumą užtikrinantys pokyčiai. Labai svarbu, kad visa tai būtų traktuojama kaip vienas paketas, nes, jeigu tiesiog bus priimtas sprendimas padidinti MMA, deja, mes prognozuojame didesnes socialines problemas ir didesnį nedarbą. Į tuos dalykus reikia pažiūrėti labai atsakingai“, – kalbėjo R. Šimašius.

REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat buvo pareiškusi, kad jau atsargiai galima pradėti kalbėti apie MMA didinimą, tačiau, nenorėdama daryti įtakos Vyriausybei, susilaikė nuo konkrečios datos.

Šiuo metu MMA yra 800 litų neatskaičius mokesčių, arba 670 litų po mokesčių.

Profesinės sąjungos reikalavo, kad MMA būtų didinamas iki 900 litų per mėnesį nuo 2011 metų liepos 1 d. ir iki 1000 litų per mėnesį nuo 2012 metų sausio 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų