REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Studijuoti į Europos universitetus išvažiavę studentai ir deklaravę apie savo gyvenamosios vietos pasikeitimą, gal dar nė neįtaria, kad tėvynėje prarado sveikatos draudimą valstybės lėšomis. Šiaulietė Jolita tai išsiaiškino paprašiusi Europos sveikatos draudimo kortelės.

REKLAMA
REKLAMA

Teko deklaruoti grįžimą

Šiemet per aštuonis mėnesius per 200 tūkstančių Lietuvos gyventojų deklaravo savo išvykimą gyventi į kitą valstybę. Dalis jų — studijuoti Europos universitetuose pasiryžę jaunuoliai.

REKLAMA

Šiaulietė Jolita, išvažiuodama studijuoti į Londoną, deklaravo jog išvyksta iš Lietuvos. Kai mergina kreipėsi į Šiaulių teritorinę ligonių kasą dėl Europos sveikatos draudimo kortelės, ji sužinojo, kad kortelė nebus išduota, nes išvykusieji iš šalies nebėra draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis.

Merginai teko deklaruoti grįžimą į namus, nors realiai ji ir toliau gyvena ir studijuoja Londone.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės ligonių kasos atstovas Kazys Žilėnas „Šiaulių kraštui“ sakė, kad deklaravusiems išvykimą iš Lietuvos sveikatos draudimas valstybės lėšomis yra nutraukiamas. Asmuo sveikatos draudimą gali turėti tik vienoje valstybėje.

„Studentai — Lietuvos vaikai“

Pasak K. Žilėno, išvykdami studijuoti jaunuoliai neturėtų deklaruoti apie savo gyvenamosios vietos pakeitimą — išvykimą į kitą valstybę. Tokią išimtį studentams numato ir šalies Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas.

„Studentai — kaip Lietuvos vaikai, — sakė Valstybinės ligonių kasos atstovas. — Kol studijuoja Europoje ar Europos ekonominės zonos šalyse, dieninių programų studijose, jie yra laikomi laikinai išvykusiais, draudžiami valstybės lėšomis. Kaip ir studentai, likę studijuoti Lietuvoje. Todėl jie išvykimo neturi deklaruoti, o grįžę į namus atostogų, turi teisę gauti visas medicinos paslaugas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitaip yra su studentais, kurie be mokslų universitete susiranda ir darbo. Dėl vieningos Europoje sveikatos draudimo sistemos, Lietuvą pasiekia informacija apie gaunamas kitoje šalyje mūsų piliečių pajamas. Tada įsidarbinusio užsienyje studento sveikatos draudimas Lietuvoje nutrūksta.

Jei studentas vis dėlto išvyko deklaravęs apie savo gyvenamosios vietos pasikeitimą, jam šią klaidą ištaisyti nėra sudėtinga, nes parvažiuoti į namus ir deklaruoti sugrįžimą į šalį nėra būtina. Tai galima atlikti šalyje, kurioje mokosi. Tereikia kreiptis į Lietuvos ambasadą ar mūsų šalies atstovybę.

REKLAMA

Keliautojai turi pasirūpinti draudimu patys

Yra jaunuolių, kurie pasirinko ne studijas aukštosiose mokyklose, o kultūrų ir pasaulio pažinimą keliaujant. Pasak K. Žilėno, šie jaunuoliai turėtų patys mokėti sveikatos draudimo įmokas.

„Keliautojams pravestų ir Europos sveikatos draudimo kortelė, tačiau ją gali įgyti tik apdraustas asmuo. Prireikus medicininės pagalbos ji būtų suteikta bet kurioje Europos šalyje, o už tas paslaugas sumokėtų valstybė, kurioje asmuo yra draudžiamas,“ — pasakojo K. Žilėnas.

Valstybinių ligonių kasų atstovas be kita ko įspėja, kad asmuo nedraustas valstybės lėšomis ir pats nemokėjęs sveikatos draudimo įmokų, gali nustebti, kai vieną dieną iš mokesčių inspekcijos gaus reikalavimą už pradelstą laiką sumokėti sveikatos draudimo įsiskolinimą.

Janina Vansauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų